Prima pagina

10.000 de euro pe luna, cea mai mare chirie pe apartament

08.09.2006, 20:51 60

Cea mai mare chirie lunara platita pentru un apartament la bloc in Bucuresti in ultimul an ajunge la aproximativ 10.000 de euro, potrivit informatiilor din piata imobiliara.
"Apartamentul are o suprafata de 440 de metri patrati, fiind amplasat in apropierea parcului Herastrau", a spus Camelia Anton, Senior Consultant in cadrul departamentului Rezidential al DTZ Echinox, compania care a intermediat tranzactia.
Chirii de ordinul miilor de euro pe luna sunt frecvente in zona de nord a Capitalei, destinatia preferata pentru resedintele membrilor corpului diplomatic si ale sefilor de multinationale.
"Cei care platesc sume intre 3.000 si 8.000 de euro pe luna pentru o proprietate sunt companii internationale mari, ambasade sau VIP-uri. Companiile internationale mari relocheaza manageri din divizii internationale in Romania si, in functie de nivelul lor in companie, le platesc locuintele", spune Liliana Vasile, director al departamentului de inchirieri rezidentiale si relocari la agentia Regatta.
Compania a anuntat intermedierea in acest an a unei tranzactii de inchiriere a unui apartament de 8.000 de euro/luna in zona Dorobanti.
Chiriile ridicate se explica in primul rand prin faptul ca oferta de apartamente de top este foarte limitata, crede managerul departamentului inchirieri rezidentiale al companiei Eurisko, Liane Werboschek. "Cererea pentru locuintele cele mai scumpe este constanta, dar destul de limitata. Insa atata timp cat se construiesc resedinte cu finisaje si facilitati nemaiintalnite pe piata, este de asteptat sa fie inchiriate apoi la sume record. Oferta pe acest segment este inca deficitara, motiv pentru care chiriile se vor mentine ridicate cu tendinta de crestere", spune reprezentantul Eurisko.
Compania a intermediat in acest an o inchiriere de 7.000 de euro/luna insa nu pentru un apartament, ci pentru o vila in zona parcului Herastrau, vila care a devenit resedinta unui ambasador. O tranzactie de inchiriere cu 4.500 de euro pe luna a unui apartament a realizat anul acesta si compania Euroest Invest. "Apartamentul este la etajul trei intr-un bloc in zona parcului Herastrau, iar chiriasul este un manager al unei multinationale. E vorba de un cu totul alt confort (fata de standardul de pe piata - n. red.) pe care ei si-l permit", au spus reprezentantii Euroest.
Chiar daca cele mai mari tranzactii de inchiriere din zona de nord a Capitalei s-au incheiat la preturi de 5.000-10.000 de euro, jucatorii din piata imobiliara spun ca este vorba doar de cazuri izolate. Cea mai mare parte a tranzactiilor de inchiriere a unor apartamente in zone precum Dorobanti, Soseaua Nordului sau Primaverii s-au incheiat la preturi de aproximativ 3.000 de euro pe luna sau chiar mai putin. Aceste chirii s-ar putea reduce in urmatorii ani, pe masura ce noile proiecte rezidentiale aflate in constructie vor fi livrate pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO