Prima pagina

3.000 romani vor face LCD-uri pentru Samsung

3.000 romani vor face LCD-uri pentru Samsung

Click pentru imaginea marita

03.09.2007, 18:32 914

Compania coreeana Hanil Electronics, furnizor de echipamente si componente pentru gigantul sud-coreean de electronice si electrocasnice Samsung, intentioneaza sa investeasca aproximativ 30-40 de milioane de euro in dezvoltarea unei fabrici de monitoare plate de computer (LCD) la Oradea, judetul Bihor.
Coreenii au intrat pe piata romaneasca in vara acestui an, discret, iar in prezent detin capacitati de productie in comuna Santandrei de langa Oradea, unde lucreaza 100 de oameni.
Ziarele din Oradea sunt pline cu anunturi de angajare de muncitori si ingineri electronisti. Aceasta ar fi prima investitie intr-o fabrica de LCD-uri autohtona.
Dezvoltarea fabricii de la Oradea ar putea fi in stransa legatura cu extinderea unei capacitati de productie a Samsung in Ungaria, care va aduce 80 de milioane de euro intr-o fabrica de module pentru televizoare cu plasma.
Hanil este momentan in discutii cu Primaria Oradea pentru a achizitiona 17 hectare de teren pe actualul amplasament al unui complex de crestere a porcilor, Nutrientul Palota.
Cum terenul apartine Primariei, iar cladirile sunt ale firmei, municipalitatea trebuie sa convinga Nutrientul sa isi vanda constructiile. Actionarii Nutrientul, care anul trecut a avut afaceri de 31 mil. lei si un profit de 1,7 mil. lei, sunt salariatii companiei.
In ciuda stadiului avansat al negocierilor, coreenii de la Hanil refuza sa faca declaratii oficiale inainte de sedinta extraordinara a Consiliului Local, stabilita pentru 18 septembrie. "Tot ce pot sa va spun este ca sumele si obiectivele vehiculate in cadrul intalnirilor cu reprezentantii Primariei sunt reale si corecte. Deocamdata nu avem insa un reprezentant desemnat care sa dea informatii pe marginea acestui proiect", a declarat unul dintre managerii Hanil Electronics.
Compania estimeaza ca in noua fabrica vor lucra 3.400 de angajati, aici urmand sa se produca monitoare plate de calculator Samsung, iar ulterior chiar si televizoare, impreuna cu companiile partenere Hanil's Investment, Dongyang Creditech's Investment, P-K'S Investment si Koam'S Investment.
"Ne-au cerut sa discutam cu Universitatea si cu Inspectoratul Scolar Bihor si sa analizam posibilitatea crearii unor specializari, unde sa fie pregatiti tineri cu care sa incheie contracte inca de pe bancile scolii sau facultatii", a declarat Marcel Bolos, directorul Administratiei Imobiliare si unul dintre principalii negociatori cu Hanil.
Compania a mai solicitat Primariei infiintarea unei grupe de gradinita si a unei clase in limba engleza pentru copiii coreenilor. "Circa 50 de angajati ai firmei se vor stabili in Romania impreuna cu familiile, iar compania a cerut pentru copiii acestora posibilitati de educatie si recreere", a precizat Bolos.
Hanil Electronics lucreaza din 1987 pentru Samsung Electronics. In 1992 firma a inceput sa produca si componente pentru IBM, dupa care si-a diversificat treptat productia, avand acum baze de productie in Malaiezia, China, Mexic si Hong Kong.
Samsung, concernul sud-coreean pentru care lucreaza Hanil, a investit masiv in Ungaria intr-o fabrica de televizoare, inca din 1990, iar anul acesta a anuntat ca va mai investi inca 80 mil. euro pentru extinderea capacitatilor de productie de plasme TV.
Noile linii de productie vor deveni complet operationale in 2010. Compania a exportat anul trecut 3,2 milioane de televizoare de la fabrica din Budapesta si avea la sfarsitul anului trecut circa 2.000 de angajati, conform Budapest Business Journal.
Samsung este cel mai mare producator mondial de televizoare cu ecran plat (LCD sau plasma), conform datelor furnizate de compania de analiza DisplaySearch. Samsung este lider de piata, din punctul de vedere al veniturilor, in mai multe regiuni, printre care si Europa de Est - unde rata de penetrare a televizoarelor de generatie noua a ajuns la 37% din total, conform aceleiasi surse. In vestul Europei, rata de penetrare a noilor televizoare a ajuns la 85% din piata.
In Romania, vanzarile de televizoare de generatie noua au explodat in primul trimestru al acestui an, cand importatorii si distribuitorii de pe piata locala au declarat ca au vandut cat in tot anul trecut.
Oficialii Genco Trade, importator si distribuitor al electronicelor marca Samsung in Romania, au estimat anterior la 150.000 de unitati in acest an piata locala de televizoare LCD si cu plasma, pe care sustin ca au ocupat anul trecut locul I, cu o cota de 32% (din punctul de vedere al numarului de unitati vandute). Compania are drept obiectiv sa ramana numarul unu pe piata si in acest an.
LG, un alt mare producator mondial de electronice, a inceput anul acesta o investitie de peste 400 de milioane de euro in Polonia pentru unul dintre cele mai mare centre de productie de LCD-uri si plasme din lume. Langa fabrica LG vor veni si subcontractorii sai, care vor aduce alte 400 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO