Prima pagina

500 de executivi din Romania castiga peste 10.000 de euro pe luna

500 de executivi din Romania castiga peste 10.000 de euro pe luna
30.06.2008, 18:54 27

"Sunt cateva sute de manageri de calibrul acesta in piata, in jur de 500. In scenariul in care luam in considerare astfel de castiguri pentru primii trei oameni din companie - CEO, director financiar si director de operatiuni - numarul veniturilor de peste 10.000 de euro net ar putea ajunge la 1.000. Cu toate acestea, sunt putine companiile care isi platesc atat de bine first-line managerii", spune Razvan Soare, senior consultant la compania de executive search Stanton Chase.
In general, venitul lunar al unui CEO - aici fiind inclus salariul fix si bonusurile - se raporteaza la doi mari indicatori: cifra de afaceri si profitul companiei pe care o conduce. George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume, propune un model de calcul salarial pentru executivii de top. "O metoda empirica folosita pentru a calcula salariile nete, fara bonusuri, este cea prin care se adauga la salariu cam 1.000 de euro la fiecare 10 mil. euro cifra de afaceri."
In timp ce pentru cifre de afaceri mai mici, algoritmul nu prea se respecta, Butunoiu spune ca in cazul cifrelor de afaceri de peste 50 mil. euro, poate fi luat ca referinta urmatorul sistem pentru a calcula salariile sefilor de companii: 6.000 de euro salariu net lunar la 60 mil. euro cifra de afaceri, 8.000 de euro - la 80 mil. euro cifra de afaceri, 10.000 de euro - la 100 mil. euro. "Managerii care conduc firme cu afaceri de peste 60 de milioane de euro ar castiga 10.000 de euro - net + bonus -,", spune Butunoiu.
Peste 300 de companii din economie au afaceri de peste 60 mil. euro anual. Exista insa domenii foarte bine platite, cum sunt consultanta, avocatura sau companiile din Big Four, spre exemplu, unde, desi afacerile nu sunt foarte mari, marjele de profit sunt considerabile. Astfel de domenii sunt si foarte bine platite. Astfel, numarul total al managerilor care castiga peste 10.000 de euro poate fi cu mult mai mare.
"In businessurile solide, care merg foarte bine, salariile nu sunt foarte mari. Venituri de peste 10.000 de euro se intalnesc mai des in fondurile de investitii, in cazul partenerilor din zona de consultanta sau in cazul companiilor care pregatesc o listare la bursa", spune Soare. Cele mai mari salarii la nivel de top management sunt in banking, unde piata avanseaza sume de peste 50.000 de euro pentru venitul unui presedinte de banca.
"Pentru a calcula cati manageri castiga peste 10.000 de euro, luam numarul de presedinti si vicepresedinti ai bancilor mari de pe piata, plus general managerii marilor multinationale si ai companiilor romanesti care ruleaza businessuri consistente", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de executive search Total Business Solutions.

Cititi in suplimentul Profesii o analiza despre domeniile in care se castiga peste 10.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO