Prima pagina

Adrian Nastase s-a hotarat sa candideze pentru Cotroceni. 100%

Adrian Nastase s-a hotarat sa candideze pentru Cotroceni. 100%
17.08.2004, 00:00 8



Presedintele PSD, Adrian Nastase si-a anuntat ieri candidatura la presedintia Romaniei. Nu este chiar o surpriza, surprinzatoare este maniera in care a facut-o. Acuzat in mai multe randuri ca vorbeste despre intentiile sale prezidentiale in oricare alta parte decat in tara- de pilda la Casa Alba, cum s-a intamplat in iunie - Nastase a ales ieri un satuc din Suceava pentru un anunt lipsit de echivoc. Va candida 100%.



Anuntul a fost facut in comuna suceveana Malini, locul in care s-a nascut poetul Nicolae Labis. El pune punct unei lungi serii de afirmatii si retractari privind intentiile de viitor ale liderului PSD. Lipsa unei decizii ferme a alimentat speculatiile - cele mai incetatenite fiind teama lui de un posibil esec, dar si o eventuala pierdere a influentei in partid si in administratie.



De altfel, ieri Alianta D.A. PNL-PD a pus din nou intarzierea anuntarii candidaturii lui Nastase pe seama firii sale indecise - asa cred cei de la alianta.



Analistii politici spun ca la mijloc poate fi vorba de o strategie.



Iata anuntul "surpriza" facut de Adrian Nastase, 54 de ani, in mijlocul unui grup de sateni, cand nimeni nu se astepta: "Am sa va spun acum un lucru pe care unii au incercat sa-l smulga de la mine in ultimele doua saptamani. Vreau sa va spun ca m-am hotarat sa candidez pentru postul de presedinte, in cadrul partidului nostru. Imi voi depune candidatura, in asa fel incat aceasta decizie a mea sa fie o decizie care sa insemne pentru romani o sansa mai buna in intalnirea cu Uniunea Europeana".



Liderul PSD a pornit - a mai facut-o si alta data - un atac indirect la adresa principalului sau contracandidat, Theodor Stolojan, (61 de ani) liderul PNL. Nastase s-a prezentat pe sine ca un bun roman care a ramas in tara cand a fost greu si nu s-a dus sa castige bani aiurea - aluzie la Stolojan care a decis sa pleca la Banca Mondiala in 1992, dupa ce fusese prim ministru si avusese o buna prestatie. Nu ar fi vorba, asadar de o ezitare sau teama din partea sa, a spus Nastase, citat de Mediafax: "Nu! Eu, cand a fost greu in tara, n-am plecat in strainatate, n-am mers sa lucrez pe nu stiu unde, sa fiu platit de marile organisme mondiale. Am stat aici, am trudit in Opozitie, la putere, ca ministru de externe, ca presedinte al Camerei Deputatilor, ca prim-ministru timp de patru ani si-am stat si la greu, si la bine si vreau in continuare sa ajut dupa toate puterile mele ca tara sa mearga mai bine si oamenii sa traiasca mai bine".



Este o declaratie tipica de campanie electorala, un mesaj deseori folosit cu succes de Ion Iliescu. Succesor al acestuia din urma in cursa pentru Cotroceni - primul candidat din partea PSD (cu toate denumirile sale anteriore) pentru sefia statului care nu se numeste Ion Iliescu - Nastase pare ca vrea sa-i copieze discursul. De altfel de mai multe zile el merge prin sate si orase saracacioase, vorbeste cu oamenii, se imbraca lejer si se poarta neprotocolar. Este reteta care l-a consacrat pe Ion Iliescu.



Principalii contracandidati al lui Nastase pentru Cotroceni sunt Theodor Stolojan (Alianta D.A.) si Corneliu Vadim Tudor (PRM, 55 de ani). Un ultim sondaj de opinie comandat de PSD, in iulie, la IMAS, dar nefacut public, il credita pe Stolojan cu aproape sapte procente in fata lui Nastase, in intentiile de vot (35% la 28%). Datele nu sunt exacte pentru ca au fost obtinute din surse, dar partidul de guvernamant nu le-a contestat. Ulterior Nastase invoca - fara sa dea detalii - un alt sondaj in care PSD ar fi avut cu 7% mai mult decat Alianta D.A.



Decizia lui Nastase de a candida ( "in interiorul partidului") ar urma sa fie validata de un for superior - Congresul. Surprizele sunt insa excluse. Multa vreme presedintele PSD a mentinut ambiguitatea privind candidatura sa. Au fost declaratii peste declaratii din care reiesea ca el va candida. De fiecare data liderul PSD a spus ca vorbele i-au fost rastalmacite.



Ultima varianta privind ipoteza candidaturii sale a fost prezentata de insusi presedintele PSD. Saptamana trecuta el a spus ca cel care va intra in cursa pentru Cotroceni din partea PSD va fi ales in urma unui sondaj de opinie care ar fi urmat sa fie dat publicitatii in aceasta saptamana. Nastase nu a mai asteptat sondajul.



Aflat in vizita la Washington, pe 21 iunie, candidatura sa i-a fost anuntata implicit chiar de George W. Bush, in Biroul Oval: "Eu voi castiga (un al doilea mandat - n.n.). primul ministru mi-a spus si el ca va castiga (alegerile prezidentiale - n.n.)". In cursul unei conferinte de presa, la New York de aceasta data Nastase spunea ca este pregatit in proportie de 95% sa candideze, dar ca va mai avea o discutie cu colegii de partid. Reintors in tara el nega, pe 25 iunie, ca si-ar fi anuntat candidatura in America: "Am evaluat la momentul respectiv in functie de discutiile pe care le aveam in partid si de hotararea mea de a candida, procentul acela de 95%." Declaratia privind iminenta candidaturii lui a fost reluata intr-un interviu pentru Reuters, in cursul summitului NATO de la Istanbul, din 29 iunie. "Nu ma surprinde", comenta atunci presedintele Ion Iliescu.



Ezitarile privind candidatura lui Nastase au fost alimentate de criza din guvern si din PSD ca urmare a rezultatelor alegerilor locale. Dupa turul al doilea al alegerilor locale din 6 iulie au circulat zvonuri potrivit carora Nastase ar dori sa demisioneze din fruntea partidului, nemultumit de amestecul lui Ion Iliescu in analiza rezultatelor alegerilor. Surse de la Cotroceni si din Guvern au spus ca presedintele Iliescu i-ar fi cerut sa-si anunta cat mai repede candidatura la prezidentiale, dar ca seful guvernului ezita. Nastase nu a demisionat, dar a lasat problema candidaturii sale sa fie rezolvata la Congresul din 27 august. In urma cu aproximativ 10 zile, Nastase a declarat pentru o televiziune locala ci este pregatit in proportie de 99% sa candideze. Ieri procentul a atins 100%.



Speculatiile privind nemultumirea sefului Cabinetului fata de functia care i se pregatea - cea de sef al statului - au fost alimentare in urma cu 2 ani cand Nastase propunea ca modificarea Constitutiei sa aduca si schimbari ale prerogativelor prezidentiale. Rationamentul era urmatorul: fie presedintele ramane sa fie ales prin sufragiul universal, iar atunci prerogativele sale trebuie intarite, fie mandatul prezidential ramane unul limitat, iar atunci presedintele ar trebui ales de Parlament. Era vremea in care Nastase inca mai cantarea avantajele: fie la Palatul Victoria, fie la Cotroceni.





Opozitia critica indecizia lui Nastase



Alianta PNL-PD a criticat ieri intarzierea si ezitarile care au premers anuntului facut de Adrian Nastase. Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca Nastase ar fi trebui sa-si anunte candidatura la Presedintie in momentul in care s-a dovedit ca exista un anumit interes al opiniei publice pentru acest subiect, ci nu cateva luni mai tarziu.



"Fie este vorba de indecizia lui de a candida, fie a recurs la aceasta amanare pentru a face jocurile interne din PSD", apreciaza Popescu-Tariceanu. Reprezentantul celor doua formatiuni de opozitie a criticat si locul ales pentru anuntarea candidaturii: Malini, judetul Suceava. Adrian Nastase incearca, prin mijloace de propaganda ieftina sa castige suport electoral, este de parere purtatorul de cuvant al Aliantei D.A.



Purtatorul de cuvant al PSD Titus Corlatean a respins ieri criticile liderilor apreciind ca acestia sunt "incapabili sa inteleaga semnificatia evidenta a gesturilor unui om politic veritabil".



"Pentru Calin Popescu Tariceanu si sefii sai pseudoliberali este dificil de inteles ca anuntul candidaturii presedintelui Adrian Nastase nu se putea face decat in mijlocul oamenilor carora, ca social-demorat si prim-ministru, le-a dedicat intreaga energie, eforturile depuse in toti acesti ani, pentru o viata mai buna si mai demna", a spus purtatorul de cuvant al PSD.



Analistul politic Daniel Barbu spune ca este greu de stabilit daca intarzierea cu care Nastase si-a anuntat candidatura il va costa.



"Cred ca Adrian Nastase a cautat o alta solutie multa vreme. Riscul cel mare al candidaturii lui nu este atat intarzierea, cat capacitatea pe care trebuie de acum pana la alegeri ca sa o dovedeasca, de a parea sigur pe propria candidatura. Daca transmite o stare de ezitare, nu va avea capacitatea de a-i convinge pe altii. Sa fie el insusi 150% convins ca va castiga", spune Barbu.



Analistul Cristian Preda crede ca semnificativ este faptul ca i-au trebuit mai multe saptamani pentru a completa de la 95% (aluzie la declaratia de la New York - n.n.) la 100% dorinta de a fi candidat: "Cred ca e vorba de incapacitatea de a se vedea presedinte. S-a obisnuit cu postura de apropiat al lui Iliescu, cariera lui politica s-a desfasurat sub mana blanda a lui Ion Iliescu. S-ar putea ca acest anunt tarziu sa nu-i fie favorabil", spune analistul. El afirma ca semnificativ este locul in care si-a lansat Nastase candidatura, in Moldova. "Inseamna ca mizeaza pe electoratul fidel PSD. In familie, poate sa insemne ca va folosi si valorile familiei. Ma astept la o campanie in stil american cu referinte la familie, la viata privata", spune Preda. Cat despre capacitatea sa de a fi popular, Preda spune ca este un aspect la care Nastase trebuie sa munceasca mult. "Si-a construit profilul unui demnitar care nu ia niciodata metroul. Acum e nevoit sa poarte cizme. Ramane de vazut daca va avea o mai mare capacitate decat Mircea Geoana (fost candidat la Capitalei) de a depasi acest handicap", spune Preda.
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO