Prima pagina

Afacerea CEC - ANL este puternic contestata

22.03.2004, 00:00 15



Afacerea prin care guvernul a permis CEC sa acorde unor companii de stat - Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Compania Nationala de Investitii (CNI) - credite de 6.500 miliarde de lei (162 mil. euro) este puternic contestata de bancheri, constructori si de liderii opozitiei parlamentare.



Ei considera ca aceste imprumuturi reprezinta incalcarea grava a legii bancare (i s-a permis CEC sa dea imprumuturi peste plafonul stabilit de aceasta lege), distorsionarea concurentei si lipsa transparentei in finantarea proiectelor publice prin neorganizarea unei licitatii. In plus, reprezentantii opozitiei sustin ca prin aceasta masura guvernul inseala FMI si transforma CEC in principalul creditor al PSD si cer abrogarea ordonantei prin care s-au reglementat imprumuturile.



Pe de alta parte, PSD si presedintele CEC, Constantin Teculescu, sustin aceasta afacere afirmand ca fondurile vor fi folosite pentru proiecte de utilitate publica - case pentru tineri si sali de sport.



Totusi, bancherii spun ca, dat fiind nivelul dobanzii pe care il va plati ANL si CNI pentru aceste credite, egal cu dobanda din piata, statul nu are nici un beneficiu. Mai mult, prin derogarea acordata CEC, care va depasi, astfel, limita de expunere pe un debitor (nu mai mult de 20% din fondurile proprii), este incalcata atat legislatia bancara, cat si concurenta loiala. In ordonanta referitoare la aceasta tranzactie, guvernul spune ca CEC poate aloca aceste fonduri cu derogare de la legea bancara.



"Orice masura administrativa ne afecteaza, pentru ca exista posibilitatea ca optiunea de finantare sa fie oferita public tuturor bancilor. Daca se plateste dobanda pietei, care este avantajul? Mi se pare normal sa participe orice banca doreste", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de Mediafax.



La randul sau, presedintele BRD Groupe Societe Generale si vicepresedinte al ARB, Bogdan Baltazar, apreciaza masura ca o "incalcare flagranta" a legii bancare si considera ca atitudinea Executivului poate fi caracterizata prin "arbitrariu si abuz". "Legea bancara nu este o lege organica, dar este o lege fundamentala pe care nu o poti modifica dupa plac, printr-o odonanta de urgenta. Este o incalcare a climatului concurential care trebuie sa existe intr-o economie de piata", a afirmat Baltazar. In opinia sa, finantarea unor asemenea proiecte publice nu poate fi acordata unei institutii de credit pentru care statul garanteaza plata depozitelor constituite de populatie. CEC este asimilata unei banci, insa functioneaza si dupa reguli speciale.



Presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, a sustinut ca ar fi fost necesara organizarea unei licitatii. "Ne asteptam, la o astfel de tranzactie, sa fie organizata o licitatie publica si, numai in cazul in care n-ar fi existat interes din partea bancilor, proiectul sa fie acordat direct CEC", a spus Pascariu.



Banca Nationala nu s-a pronuntat pana acum in privinta acestei afaceri.



La randul lor, constructorii apreciaza ca, prin operatiunile ANL pe piata imobiliara, pozitia statului tinde sa devina una de monopol.



"Activitatea ANL este un exemplu elocvent prin care se genereaza un mediu de afaceri corupt, tip monopol de stat cu subventii directe ce distorsioneaza piata facand-o nefunctionala si neatractiva pentru investitii straine compatibile cu standardele Uniunii Europene", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de Dan Ioan Popp, presedintele companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti, catre Consiliul Concurentei si Ministerului Integrarii Europene.



"Orice agent economic care activeaza pe piata rezidentiala trebuie sa ofere produse imobiliare in conditii egale de piata, inclusiv statul, fara a se permite existenta unor privilegii ce genereaza concurenta neloiala: teren gratuit, scutiri de TVA, dobanzi subventionate, preturi impuse controlat si nu pe principii de piata", sustine Popp. Scrisoarea se incheie cu un apel prin care se cere "incetarea subventionarii ANL pentru ca si piata constructiilor rezidentiale sa fie functionala confrom cerintelor Uniunii Europene".



Alianta PNL - PD a reactionat fata de ordonanta de creditate a ANL afirmand ca Guvernul ca "a calcat in picioare normele bancare".



Presedintele PNL Theodor Stolojan a declarat ca ordonanta este "revoltatoare" si a acuzat guvernul ca inseala FMI si ca transforma CEC in principalul creditor al PSD. "Ordonanta de Urgenta a Guvernului care transforma CEC in principalul creditor al PSD este revoltatoare si ne arata amploarea faradelegilor pe care partidul de guvernamant le pregateste in acest an electoral", a afirmat Stolojan.



In opinia sa, prin modificarea statutului Casei de Economii si Consemnatiuni, statul "reia practic politica de acordare a creditelor directionate folosita de catre Guvernul Nicolae Vacaroiu in dauna Bancorex si a altor banci de stat de la acea vreme".



Liderul liberal sustine ca, prin aplicarea acestei ordonante de urgenta, CEC poate elibera bani fara nici un barem "pentru orice proiect populist derulat de societatile cu capital de stat, ministere, agentii guvernamentale", actiune care "implica riscul major de a creste gradul de expunere al CEC, ceea ce poate conduce pe termen lung la un efect tip Bancorex".



Stolojan isi argumenteaza acuzatia referitoare la inselarea FMI afirmand ca, prin modificarea statutului CEC, guvernul foloseste Casa de Economii si Consemnatiuni pentru a garanta indirect credite fara a depasi plafonul de garantii guvernamentale stabilit cu Fondul.



"In fapt, avem de-a face cu o inginerie financiara ieftina, facuta departe de ochii opiniei publice, fara acordul Parlamentului, prin care se incearca eludarea acordurilor cu FMI in scopuri politice", a spus Theodor Stolojan.



Partidul de guvernamant a respins atat criticile formulate de bancheri, cat si cele ale opozitiei. "Noua coalitie nu este de fapt interesata de viitorul tinerilor si se opune constructiei de locuinte pentru tineri, a declarat, ieri secretarul general al PSD Dan Matei Agathon. El a cerut PNL "sa vina cu solutii" pentru constructia de locuinte pentru tineri, iar daca ele nu exista PNL si PD "sa nu mai arunce perdele de fum". Agathon a reluat acuzatii mai vechi privind implicarea unor membri ai PNL - Calin Catalin Chirita (fost PNTCD) si Dan Radu Rusanu - in scandalul FNI - CEC, lucru care a pus, potrivit lui Agathon, Casa de Economii "intr-un pericol mortal". El a spus ca partidul de guvernamant nu accepta lectii de la persoane, care ar trebui anchetate de PNA.



"Iata cine sunt cei care vin acum sa ofere lectii de economie! Cei care au distrus CEC, cei care au periclitat economia nationala, cei care au fost artizanii scandalului FNI si au lasat zeci de mii de oameni fara bani de paine", a mai spus secretarul general al PSD. Potrivit lui Agathon, dupa depasirea crizei CEC a devenit o banca comerciala puternica, aflata in concurenta cu alte banci comerciale. El a lasat sa se inteleaga faptul ca doar acest fapt ar stat la baza criticilor formulate de bancheri, care acuza incalcarea normelor bancare in privinta creditarii.



"Respect orice pozitie a unor bancheri, inclusiv a celor care s-au exprimat asupra CEC, dar cred ca ii privesc ca pe niste concurenti", a comentat Agathon.



La randul sau, presedintele CEC, Constantin Teculescu, sustine ca imprumuturile pentru ANL si Compania Nationala de Investitii nu vor distorsiona concurenta din piata bancara, aratand ca cele doua finantari sunt profitabile pentru institutia de credit pe care o conduce.



"Aceasta ordonanta este in favoarea CEC, pentru ca are o suma de 40.000 de miliarde lei (8 mld. euro) pe care trebuie sa o investeasca. Din acest punct de vedere, ordonanta nu distorsioneaza concureta, ci ofera CEC posibilitati de investitie ca si celorlalte banci", a declarat Teculescu.



Potrivit oficialului CEC, depasirea limitei de 20% din fondurile proprii in cazul expunerii pe un debitor nu reprezinta un avantaj acordat in detrimentul altor banci.



"In spiritul legii bancare, limitarea volumului de credit pentru un singur client are in vedere reducerea riscului. In cazul imprumutui acordat ANL, nu exista nici un risc, pentru ca va veni cu garantia statului", a explicat Teculescu.



Presedintele CEC a afirmat ca actul normativ a fost un raspuns la solicitarile ANL, care s-a adresat CEC, in repetate randuri, pentru a obtine finantare.



"Noi le-am cerut garantii de stat, pentru ca doreau sa atraga sume foarte mari. Consider ca prin prevederile ordonantei avem, practic, garantia statului", a mai spus Teculescu. Cu toate acestea, reprezentantul CEC nu se asteapta ca ANL si CNI sa reuseasca sa atraga sumele maxime inscrise in ordonanta.



Luna aceasta guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 5/2004, publicata recent in Monitorul Oficial, prin care CEC poate acorda ANL credite in lei in suma de pana la 5.000 miliarde lei, cu scadenta de pana la 5 ani, pentru finantarea Programului de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. De asemenea, CEC poate acorda Companiei Nationale de Investitii credite in limita a 1.500 miliarde de lei, cu acelasi termen de rambursare, pentru finantarea Programului national de constructie de sali de sport.



Ordonanta completeaza si prevederile Legii 66/1996 privind reorganizarea CEC, stabilind ca, pentru programele de interes public derulate de unitatile aflate in subordinea ministerelor, institutia poate acorda credite in lei si in valuta.



Articolul 5 din ordonanta precizeaza ca imprumuturile vor fi acordate prin derogare de la prevederile legislatiei bancare. Legea bancara limiteaza valoarea imprumuturilor acordate unui beneficiar la cel mult 20% din fondurile proprii ale institutiei de credit.



Imediat dupa aprobare, ordonanta nu a fost prezentata oficial de guvern, iar opinia publica a aflat despre existenta ei abia dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial. Ziarul Financiar a fost primul care a scris despre aceasta afacere in editia sa de joi, 18 martie.
miruna.lebedencu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO