Prima pagina

Alarma! Economia a crescut cu doar 3,6% in trimestrul trei

09.12.2005, 20:11 5

Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea din 2005 cu circa 3,6% fata de trimestrul trei din 2004, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piata.

Daca informatia se confirma, cresterea economica de numai 3,6% reprezinta cel mai slab rezultat din ultimii patru ani si se situeaza sub estimarile analistilor consultati de ZF in urma cu o saptamana si care au preconizat o crestere medie de 4,1% a PIB in trimestrul trei. In urma cu un an, PIB a crescut in trimestrul al treilea cu 10%.

Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane, este singurul dintre cei opt specialisti consultati care a anticipat corect cresterea din trimestrul trei.

"Estimarile pe baza ciclurilor economice au un grad bun de apropiere de realitate. Este clar ca inundatiile si-au aratat efectul. Probabil ca pe tot anul cresterea economica va fi de sub 5%", a declarat Albu. In opinia sa, economia se afla acum pe un usor ciclu de incetinire a cresterii, dar isi va reveni spre sfarsitul trimestrului al doilea al anului urmator.

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a spus ca datele oficiale vor fi publicate in cursul zilei de astazi. "Nu stiu nimic in acest moment (ieri la pranz - n.red.), pana nu primesc informatiile", a spus Voineagu.

"Tot ce stim in acest moment privind cresterea PIB stim de la Institutul de Statistica. Am estimat acum o saptamana 4,5%, nu pot acum sa va dau alta cifra pana cand Statistica nu publica nimic oficial", a spus si Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

Pentru tot anul acesta, prognoza oficiala de crestere economica este de 5,7%, in timp ce cresterea pe primul semestru a fost de numai 4,9%. In conditiile unui avans de 3,6% in trimestrul trei, cresterea cumulata pe primele noua luni se ridica la aproximativ 4,5%.

De altfel, toti analistii se asteptau la un rezultat mult mai slab in trimestrul trei, din cauza incetinirii productiei industriale si a pagubelor din agricultura. In plus, trimestrul trei 2004 a inclus cea mai mare parte din recolta agricola de toamna, iar anul acesta, din cauza inundatiilor, recoltarea a inceput mai tarziu si va fi contabilizata abia in ultimul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO