Prima pagina

Allianz-Tiriac: a venit vremea sa investim in real-estate

Allianz-Tiriac: a venit vremea sa investim in real-estate
11.05.2004, 00:00 63

Companiile de asigurari din Romania nu privesc indiferente boom-ul imobiliar care a cuprins Bucurestii si cele mai mari orase din tara in ultimii doi ani. Cea mai puternica companie de asigurari de pe piata, Allianz-Tiriac, va investi anul acesta 11-12 milioane de euro in imobile.
Cea mai mare parte a banilor vor fi alocati pentru sedii proprii, dar exista si planuri de investitii in imobile rezidentiale sau de birouri.
"Este momentul sa incepem sa investim in real estate. Avem un plan de investitii de 14 milioane de euro in 2004, din care 11-12 milioane de euro vor fi investitii imobiliare. Compania noastra este in dezvoltare, si avem nevoie de sedii.", a explicat Cristian Constantinescu, directorul general al companiei.
Investitiile sunt facute de catre societatea ASIT Real Estate, controlata de Allianz-Tiriac.
In sediile in care va investi Allianz-Tiriac vor functiona si alte companii, cum de altfel se intampla si acum. Cu alte cuvinte, avand sedii de inchiriat, Allianz-Tiriac se indreapta, indirect, si spre statutul de jucator pe piata imobilara.
Compania detinea la sfartitul anului trecut un portofoliu imobiliar de 20,4 milioane de euro, conform evaluarii firmei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.
"Valoarea investitiilor imobiliare era de 16 milioane de euro la sfarsitul anului precendent. Cresterea s-a datorat exclusiv cresterii valorii de piata a acestor imobile", a mai spus Constantinescu. Compania a fost fondata de catre omul de afaceri Ion Tiriac in 1994, care a investit atunci 3 milioane de dolari. In 2000, Tiriac a vandut pachetul majoritar de 51% din actiuni companiei germane Allianz-Tiriac.
Cu prime brute subscrise totale de 137 milioane de euro, Allianz-Tiriac a devenit in 2003 cea mai mare firma de asigurari din Romania. Profitul net (vezi tabelul) a fost de 8,7 milioane de euro (din care se vor plati catre actionari dividende de 2,2 milioane de euro), in crestere cu 28% fata de anul anterior. Rezultatul tehnic (profitul operational) a crescut cu doar 15%, dar castigul a fost impulsionat de randamentul investitiilor. Veniturile din plasamente au fost de 3,4 milioane de euro, cu 55% mai mari ca in 2002.
Allianz-Tiriac a mai anuntat ieri prime brute subscrise de 44,1 milioane de euro pe primul trimestru, in crestere cu 27% fata de anul anterior.
Companiile de asigurari, mai ales cele care vand asigurari de viata, dispun de sume mari de bani care trebuie investite pe termen lung, iar investitiile imobiliare sunt potrivite. Marile companii de investitii din Occident detin, in afara sediilor, cladiri de birouri si imobile de locuit, iar acest lucru este de asteptat sa se intample si pe piata romaneasca.
"In Occident se intampla intr-adevar acest lucru, dar intr-un mod mai sofisticat. Asiguratorii investesc in vehicule de investitii care emit titluri pe baza cladirilor pe care le au in portofoliu, adica investitia nu se face direct. Astfel, asiguratorii dispun si de lichididate. In Romania, este vorba inca de <>, adica investitii directe in imobile", explica Emilia Bunea, director financiar in cadrul Interamerican.
Interamerican are investitii imobiliare de circa 3 milioane de euro, care includ cladirea de birouri din Bucuresti unde isi are sediul central.
Aproape toate companiile mari de asigurari de pe piata romaneasca dispun de sedii proprii, datorita lichiditatilor financiare de care dispun.
Omniasig, Asirom, Astra, Unita, Ardaf au sedii proprii, cladiri nou construite sau renovate. Asirom investit chiar intr-un hotel pe litoral si detine un club in centrul capitalei. Asiban a investit de curand intr-un nou sediu, iar Generali are un proiect de dezvoltare a unui sediu propriu in centrul Capitalei, in a carei finantare se va implica si BERD.
Evolutia spre real estate a companiilor de asigurari este preconizata de profesionistii din aceasta industrie, chiar daca nu chiar acum.
"Deocamdata, nu se poate vorbi de o tendinta privind achizitionarea unor proprietati in scop investitional, de catre companii de asigurari. Dar ne asteptam insa ca in viitorul apropiat aceasta tendinta sa se manifeste, fiind inevitabil ca aceste companii sa constientizeze multiplele avantaje care decurg din acest tip de plasamente. Exista o serie de companii de asigurari care si-au construit sau achizitionat cladirea in care functioneaza, acesta fiind un semnal incipient in aces sens", spune Doru Sterescu, manager al Departamentului de Investitii si Terenuri de la firma de imobiliare Eurisko.
Companiile de asigurari generale aveau investitii imobiliare (terenuri si cladiri) de 35 milioane de euro la sfarsitul anului 2002, de cand este ultimul raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Cu 20% din total, real-estate-ul avea cea mai mare pondere in activele admise sa acopere rezrvele tehnice. La o crestere a pietei de 20% anul trecut, este posibil ca aceste investitii sa fi ajuns la 45-50 milioane de euro la sfartitul anului 2003.
Allianz-Tiriac estimeaza pentru anul acesta prime brute subscrise de 150 milioane de euro din asigurari non-viata, cu 14% mai mult decat anul anterior.
"Estimarile noastre sunt, ca de obicei, mai pesimiste decat ale pietei. Cresterea subscrierilor trebuie facuta cu prudenta, la preturi corecte si cu suficienta reasigurare. Obiectivul este de a ne consolida prima pozitie pe piata asigurarilor", a mai spus Cristian Constantinescu.
sorin.pislaru@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO