Prima pagina

Ambasadorii romani au salarii mari si varste inaintate

31.01.2006, 20:58 83

Aproape 40% dintre ambasadorii Romaniei sunt trecuti de 60 de ani, iar 15% dintre ei sunt trecuti chiar de varsta legala de pensionare, de 65 de ani.

Functiile de ambasador sunt printre cele mai bine platite si mai ravnite slujbe de la stat. Inaltii diplomati romani au salarii de mii de euro, sporuri, locuinta de serviciu, indemnizatie pentru restul membrilor familiei si o multime de cheltuieli decontabile. Tinerii insa nu ajung la aceste functii din cauza barierelor administrative din sistem.

De multe ori, ambasadorii romani sunt aceiasi ca in urma cu 20 ani, eventual mutati in alta tara. Doar unul din zece ambasadori si-a facut studiile superioare dupa 1989, media de varsta a tuturor ambasadorilor fiind de peste 56 de ani. Ambasadorii sunt printre cei mai bine platiti demnitari romani, cu salarii triple fata de cele ale presedintelui si premierului. Cel mai mare salariu este de 4.330 de euro si este incasat de ambasadorul roman in Irak, Mihai Stuparu, 44 de ani. Ambasadorul roman in Rusia, Ioan Donca, 65 de ani, este pe locul doi in top, cu aproape 2.920 de euro pe luna, fiind urmat indeaproape de Ioan Maxim, 64 de ani, ambasadorul Romaniei in Elvetia, cu aproape 2.820 euro pe luna.

Ambasadorii romani din statele UE, Canada si Japonia au salarii de 2.670 de euro pe luna, iar ambasadorul roman din SUA are un salariu identic cu cei din Etiopia si Kenya, adica fix 2.000 de euro pe luna. Paradoxal, salariul ambasadorilor nu tine cont nici de performante, nici de importanta tarii in relatiile comerciale sau politice ale Romaniei. Leafa depinde numai de costul vietii in tara de reprezentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO