Prima pagina

Ambasadorul Romaniei in SUA: americanii, interesati de fondurile UE

Ambasadorul Romaniei in SUA: americanii, interesati de fondurile UE

Click pentru imaginea marita

04.09.2008, 20:02 32

"Sunt multe lucruri care prezinta interes pentru antreprenorii americani cand vine vorba despre Romania. Uneori avem si dificultati, pentru ca intrebarile sunt dintre cele mai diverse - suntem intrebati in scris si chiar la telefon despre legislatie, fiscalitate, mediul de afaceri, indicatorii macroeconomici si chiar despre fondurile nerambursabile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana. Pentru ca lucrurile stau asa: un potential investitor poate veni in Romania, se poate inregistra aici si, urmand procedurile, poate beneficia de fonduri europene nerambursabile (compania Bechtel asta si a sperat cand s-a angajat sa construiasca o autostrada in Romania - n.n.)", spune ambasadorul roman in Statele Unite, Adrian Vierita (46 de ani), intr-un interviu pentru ZF.
Daca interesul american este atat de mare pentru Romania, atunci de ce nu vedem si investitiile?
Ultima investitie americana importanta in Romania este cea a Ford care a cumparat pentru 57 mil. dolari Automobile Craiova. In Romania mai sunt prezente companii americane precum Smithfield (care a cumparat Comptim Timisoara), Oracle, Citibank (cu o prezenta inca discreta), dar si General Electric, Coca-Cola sau McDonald's. Totusi, in ciuda acestui fapt, investitiile americane in Romania nu depaseau 900 de milioane de dolari (nu era socotita investitia Ford) la finele lui 2007, SUA fiind pe locul al saptelea in topul investitiilor straine in Romania. In urma cu doi ani, cand fostul ministru de externe Mihai Razvan-Ungureanu semna la Bucuresti impreuna cu ministrul american de externe Condoleezza Rice acordul privind instalarea bazelor americane in Romania, cel mai mare grup financiar de la acea vreme, Citigroup, avea o prezenta extrem de discreta in Romania (cam 2% din piata), dar avea investitii in Polonia de aproape 1 mld. dolari.
Chiar nu sunt interesati americanii de Romania?
Sunt interesati, spune ambasadorul roman la Washington, insa realitatea este urmatoarea: in primul rand este vorba despre distanta destul de mare dintre cele doua tari, iar in al doilea rand a fost important si este contextul, adica atractivitatea tarii din punct de vedere investitional. Or, adauga el, aderarea la NATO si UE face Romania foarte atractiva pentru investitorii americani reticenti, iar rezultatele economice consolideaza aceasta atractivitate.
"Una dintre probleme in relatiile romano-americane a fost nivelul efectiv de atractivitate care era legat de gradul de dezvoltare al Romaniei. Dar in acest moment ne aflam pe drumul cel bun. Acum suntem, cum se spune, membri plini ai grupului (membrii NATO si UE - n.n.)", spune Vierita.
Vorbind despre parteneriatul strategic romano-american, ambasadorul afirma ca el functioneaza perfect la nivel politic si militar, insa lucrurile pe care se concentreaza acum diplomatia romana este ca acest parteneriat sa fie completat si de cel economic.
"Provocarea urmatoare este consolidarea parteneriatului strategic romano-american in zona economica. Trebuie sa trecem de zona politico-militara la cea economica", spune ambasadorul.
Cum se pot rezolva aceste probleme?
"Intotdeauna trebuie sa insistam pe atragerea investitiilor straine, iar acest lucru trebuie sa fie oricand pe agenda de lucru a ambasadelor noastre. Trebuie sa gandim, pe de alta parte, modul in care putem proteja si ajuta intrarea capitalului romanesc pe alte piete. Acest lucru reprezinta un obiectiv al diplomatiei actuale indiferent de natura capitalului. Pe masura ce capitalul romanesc se maturizeaza, el trebuie sustinut in expansiunea sa, iar noi vom sustine acest lucru indiferent de natura capitalului - de stat sau privat. Pe scurt, in ceea ce priveste Ambasada Romaniei in SUA, noi vom sprijini firmele si agentii economici pentru a intra pe piata Statelor Unite, concomitent cu prezentarea in mediul de afaceri american a Romaniei", spune ambasadorul.
Insa, adauga Vierita, discutiile cu partenerii americani nu se reduc doar la atat, exista un dialog intens in privinta proiectelor strategice precum proiectul Nabucco pe care Washingtonul il sprijina.
Una dintre problemele care au aparut dupa aderarea Romaniei la UE, mai spune ambasadorul, a fost o diminuare a comertului bilateral cu aproximativ 20%, intrucat a fost eliminat atunci sistemul de preferinte reciproce. "Imbucurator este faptul ca, in privinta comertului, inregistram o revenire si, in curand, daca tendinta se mentine, vom depasi nivelul la care schimburile ajunsesera in 2007, atunci cand a fost eliminat sistemul general de preferinte reciproce", afirma ambasadorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO