Prima pagina

Americanii de la Bunge castiga teren pe piata uleiurilor

04.02.2005, 00:00 31

Bunge, liderul pietei autohtone a uleiurilor vegetale, filiala a  numarului unu la nivel mondial, a incheiat primul an de prezenta pe piata romaneasca cu rezultate in crestere si se gadeste la posibile noi achizitii.
Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari(75 de milioane de euro) in crestere cu aproape 40% fata de anul precedent.
"Avalansa de achizitii din ultimii doi ani in piata romaneasca, atat in domeniul fabricilor cat si in cel al capacitatilor de depozitare, este un semnal pozitiv privind atractivitatea economiei romanesti. Bunge este o companie bine pozitionata in estul Europei, dispusa sa investeasca pe termen lung iar in Romania studiem activ oportunitatile existente in acest sens", spune Robert Arsene, directorul de tara.
El spune ca marcile companiei - Unisol, Floriol Muntenia, Horea, Raza Soarelui - au avut anul trecut o crestere sanatoasa bazata pe potentialul acestora si nu pe fluctuatii de pret ale pietei. Cota de piata cumulata a marcilor  a fost de aproximativ 40%.
Arsene sustine ca recolta buna de floarea soarelui de anul trecut nu a avut influente pozitive si in industrie.
"Desi anul trecut recolta de floarea soarelui si soia a fost una dintre cele mai bune in ultimii 5 ani, jocurile de piata si influenta negativa a exporturilor de materie prima au dus la scumpirea nejustificata a materiei prime pentru industria uleiului. Acest lucru s-a vazut in final in cresterea preturilor de vanzare a uleiului imbuteliat in ultima parte a anului trecut", spune Arsene.
El estimeaza ca in prima parte a  acestui an pretul uleiului pe piata interna va scadea deoarece consumatorul nu poate suporta o diferenta majora de pret pentru un produs de baza iar profitabilitatea intregii industrii va fi serios afectata.
Pentru acest an, Arsene estimeaza o crestere moderata a consumului de ulei. "Factorii care influenteaza consumul de ulei intr-o anumita tara tin de bunastarea generala a acesteia.Cresterea economica a Romaniei in termeni reali reprezinta pentru noi un semnal in acest sens", spune Arsene.
Bunge a investit anul trecut peste 3 milioane de dolari pentru imbunatatirea activitatilor operationale. "In acest an vom investi atat in facilitatile existente cat si in achizitii ale acestora", afirma Arsene.
In vara lui 2003, american Bunge a achizitionat pachetele majoritare la fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. La sfarsitul lui 2002, Bunge a devenit actionarul majoritar al Unirea Iasi dupa ce a preluat grupul international Cereol, care detinea fabrica ieseana in acel moment. Dupa preluarea grupului Cereol, Bunge a devenit cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume.
In Romania, Bunge are aproximativ 900 de angajati. Principalii sai concurenti pe piata uleiurilor sunt Argus Constanta, Cargill Romania, Ulvex Tandarei, Ulerom Vaslui, Expur Urziceni.
Ultimul an a adus doua tranzactii importante in industrie in urma carora gigantul american Cargill a cumparat in urma unei tranzactii de 30 de milioane de dolari cele doua fabrici ale Topway Craiova, iar Expur Urziceni a intrat pe piata uleiurilor de floarea soarelui prin achizitia pachetului majoritar de actiuni al Ulcom Slobozia.
Cargill incepe sa se dovedeasca unul dintre competitorii importanti ai Bunge pe piata achizitiilor in industria uleiurilor, surse din piata sustinand ca acestia urmaresc deja sa cumpere noi jucatori din piata uleiurilor. Unul dintre cei mai atractivi jucator se dovedeste este Argus Constanta, insa Vasile Leu, director general si unul dintre actionarii importanti, a infirmat in cateva randuri posibilitatea vanzarii pachetului majoritar de actiuni.
Piata a uleiului este estimata la 210.000 de tone, respectiv 300 de milioane de dolari. Capacitatea de productie din Romania este de fapt de 400.000 de tone, dar din cauza puterii scazute de cumparare nu se produce la intreaga capacitate.
Bunge este o companie americana listata la Bursa din New York, cu 24.000 angajati in toata lumea si cu operatiuni pe patru continente. Bunge este, in acest moment, lider mondial in procesarea semintelor oleaginoase si lider mondial in imbutelierea uleiurilor vegetale.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO