Prima pagina

Americanii deschid un al doilea front

28.03.2003, 00:00 8

Circa 1000 de militari americani din divizia 173 aeropurtata au fost parasutati in nordul Irakului, in regiunea kurda, pentru  a spori efectivele care vor forma avangarda unui nou front in Irak. Pentagon care a confirmat ca debarcarea acestot soldati  a afirmat ca strategia este menita sa-i impiedice pe  soldatii irakieni sa se concentreze asupra fortelor coalitiei care se indreapta spre Bagdad, prin sud. Soldatii parasutati in nord vor trebuie sa asigure securitatea campurilor de petrol de langa Kirkuk si sa monitorizeze tensiuniloe dintre kurzi si turci. Seful Pentagonului Donald Rumsfeld a declarat ca parasutarile vor continua ca o presiuneile asupra regimului de la Bagdad: "vom creste fortele noastre in Irak in nord, in sud si in vest". SUA au decis, de asemenea, sa mai trimita, in Golf inca 30. 000 de soldati dupa ce coalitia s-a confruntat cu rezistenta inversunata a irakienilor.
Dupa ce, la inceputul saptamanii presedintele Bush a cerut congresului inca 75 de miliarde de dolari pentru razboi, ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, a anuntat, ieri, ca a majorat bugetul militar de la 1,75 miliarde de lire sterline la trei miliarde de lire (4,7 miliarde de dolari).
Anterior, Brown a consacrat razboiului un buget de 1,75 miliarde de lire, care reprezenta deja o crestere de la miliardul de lire stabilit in luna noiembrie si care se adauga bugetului apararii, de 26 miliarde de lire, care a crescut constant in ultimii ani. Angajamentul ministrului Finantelor de a aloca "atat cat trebuie" campaniei militare inseamna ca eventualele costuri ar putea fi si mai ridicate, potrivit analistilor.
Pe de alta parte, televiziunea irakiana a anuntat ca Saddam Hussein, a prezidat,  ieri, o reuniune la care au participat cei mai apropiati colaboratori militari si membri ai cabinetului sau.De asemenea, la intrunire ar fi participat fiul cel mic al liderului irakian, Qussai, care conduce Garda Republicana, vicepresedintele Taha Yassin Ramadan si vicepremierul Tarek Aziz.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO