Prima pagina

Americanii intarzie cu platile ratelor la imprumuturi

03.04.2008, 16:28 24

Numarul intarzierilor cu care consumatorii isi platesc ratele la imprumuturile facute pentru cumpararea un autoturism sau a unei case a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani, in trimestrul patru, acesta fiind inca un semn al incetinirii economiei, conform unui studiu al Asociatiei Bancherilor Americani (ABA), citat de Bloomberg.

Numarul intarzierilor de cel putin 30 de zile a crescut pe toate cele opt categorii de imprumuturi studiate. "Cresterea numarului de infractiuni de credit merge mana in mana cu incetinirea accelerata a economiei", a declarat economistul sef al ABA James Chessen. "Desi accentul cade mai ales pe piata imobiliara, putem vorbi de o problema mai extinsa".

Companii precum American Express, a treia mare retea de carduri de credit, si Capital One Financial, si-au dublat rezervele de capital pentru a face fata datoriilor pe care clientii le-au avut la acestea in trimestrul patru. Numarul de conturi pentru cardurile de credit care au avut intarzieri la plata datoriilor a crescut la 4,38% in trimestrul patru, incetinirea economiei micsorand capacitatea de plata a datoriei de catre consumatori.

Presedintele Rezervei Federale Ben S. Bernanke a recunoscut pentru prima data, ieri, ca o este posibila o recesiune a economiei americane deoarece cheltuielile facute de consumatori, numarul de angajati si industria constructiilor se vor deteriora in acest an.

Economia americana a avut o rata anuala de crestere de 0,6% din octombrie pana in decembrie. Este posibil ca cresterea sa fi fost incetinita pana la 0,2% in primul trimestru, conform estimarilor facute de analistii intervievati de revista Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO