Prima pagina

Analistii: BNR poate ridica dobanda si la peste 10,5% pentru a nu risca ratarea tintei de inflatie si anul viitor

Analistii: BNR poate ridica dobanda si la peste 10,5% pentru a nu risca ratarea tintei de inflatie si anul viitor

Click pentru imaginea intreaga

06.08.2008, 20:38 10

BNR ar mai putea majora dobanda de politica monetara cel putin inca o data pana la sfarsitul anului, cu un sfert de punct procentual, considera analistii dupa ce pe 31 iulie piata a fost luata prin surprindere de decizia bancii centrale de a ridica rata la 10,25% pe an.
Noile prognoze de dobanda pentru lunile urmatoare merg si la peste 10,5%, in conditiile in care ultimele evaluari intrevad riscul ca si tinta de inflatie pe 2009 sa fie amenintata.
Printre motivele care ar putea determina BNR sa continue intarirea politicii monetare se numara si posibilitatea ca una dintre cele trei mari agentii internationale de evaluare sa anunte scaderea ratingului de tara. Speculatii privind acest risc au mai circulat in ultima vreme, insa ministul finantelor Varujan Vosganian a sustinut ca nu are semnale in acest sens. Romania are perspectiva negativa de rating din partea Fitch. De asemenea, Standard&Poor's a avertizat ca politica fiscala pro-ciclica (de stimulare suplimentara a cresterii economice) ar putea afecta ratingul de tara in viitor.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luni ca "avem motive sa speram la un rating stabil pentru Romania". El a explicat ca agentiile de rating iau in calcul indicatori de risc cum ar fi dezechilibrul contului curent si daca acestia tind sa se deterioreze suplimentar si nu sunt direct vizati prin politici economice, ratingul scade. In schimb, daca exista politici adecvate sau apare o ameliorare a indicatorilor, ratingul creste.
"Ne asteptam la cel putin inca o crestere a dobanzii in conditiile in care ne temem ca sfarsitul de an ar putea aduce surprize negative legate de deficitul bugetar si de o posibila scadere a ratingului de tara. Credem ca este probabil ca rata dobanzii de politica monetara sa ajunga la 10,5% in lunile urmatoare, in contextul mentinerii unor riscuri semnificative. Daca Romania este retrogradata de o agentie de rating, am putea vedea si dobanzi de peste 10,5%", considera Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Catalina Constantinescu, senior economist al ABN Amro Bank, este de parere ca o scadere a ratingului, respectiv iesirea Romaniei din grupa tarilor cu risc scazut pentru investitii, "ar fi prea mult, cu exceptia cazului in care ar surveni o deteriorare a indicatorilor macroeconomici, ceea ce nu intra in prognozele actuale, fiind de asteptat eventual o intarziere a diminuarii dezechilibrelor". In acelasi timp, Chidesciuc aminteste ca politica BNR s-a dovedit inconsistenta, luand in calcul si precedenta decizie de crestere a dobanzii in contextul in care exista perspectiva ca inflatia sa reinceapa sa scada din august.
"Exista si posiblitatea sa nu mai apara majorari de dobanda odata ce BNR realizeaza ca a supraestimat nivelul inflatiei la sfarsit de an."
Anterior deciziei BNR de pe 31 iulie, el anticipa ca euro ar putea scadea sub pragul de 3,40 lei daca dobanda urca la 10,25%, urmand ca sfarsitul de an sa readuca o corectie drastica. Cotatiile pe piata valutara interbancara au revenit ieri usor sub pragul de 3,50 lei, situandu-se dupa pranz la 3,4982/3,5022 lei pentru un euro. BNR a calculat un curs de 3,5023 lei, cu 0,13 bani peste nivelul din ziua precedenta.
"Dupa recenta majorare a dobanzii si mai ales daca vor urma si altele, probabil ca vor fi presiuni de apreciere nesustenabila a leului in conditiile in care bancile centrale din regiune nu au mai crescut dobanzile si sunt deja asteptari ca vor incepe sa le scada. Deja sentimentul nerezidentilor fata de leu s-a imbunatatit, incepand deja sa apara rapoarte in care nerezidentii vad apreciere pe leu dupa ce cu catva timp in urma vedeau deprecieri importante, iar asteptarile pentru noi cresteri de dobanzi au crescut", afirma Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen.
El sustine ca o apreciere a leului in acest moment nu este deloc de dorit si nu este bazata pe nimic fundamental, fiind chiar "extrem de periculoasa si cu riscuri de corectie brutala". Mai mult, el considera ca majorarea dobanzii de catre BNR "nu este cea mai buna solutie".
Si Dan Bucsa, economistul-sef al Bancpost, apreciaza ca BNR a lasat deschisa posibilitatea unor majorari ulterioare.
In privinta evolutiei leului, Catalina Constatinescu, afirma ca BNR va fi gata sa cumpere euro de pe piata valutara pentru a opri miscari de apreciere excesiva a leului care ar afecta balanta comerciala. Aceasta deja este amenintata de incetinirea cererii din zona euro, putand antrena noi cresteri ale deficitului extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO