Prima pagina

Analistii: Deciziile BNR de luni conduc la cresteri de dobanzi si la aprecierea leului

04.02.2008, 17:03 17

Dobanzile la credite vor creste, in perioada urmatoare, dupa deciziile de luni a BNR privind majorarea provizioanelor la creditele in valuta si urcarea dobanzii de politica monetara la 9%, masura care se va reflecta, pe termen scurt, si in aprecierea leului, considera analistii economici, citati de Mediafax.

"Majorarea provizioanelor la imprumuturile in valuta arata ca banca centrala are o problema cu creditarea in valuta. Cresterea dobanzii la lei ar fi condus, probabil, la orientarea populatiei catre creditele in valuta, desi deprecierea din ultima perioada a speriat putin. Prin impunerea de costuri suplimentare, vor creste dobanzile la creditele in valuta", a declarat, astazi, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Asteptari privind cresterile dobanzilor la creditele au fost exprimate si de analistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, analistul ABN Amro Romania, Catalina Constantinescu, si senior economistul ING Bank, Nicolaie Alexandru Chisdeciuc.

"Avand in vedere contextul international, va fi mai greu pentru banci sa obtina credite din afara, iar dobanzile vor fi mai mari", a spus Chisdeciuc.

Catalina Constantinescu a explicat ca existenta unor conditii mai drastice de lichiditate pe plan international, alaturi de reducere perspectivei ratingului pentru mai multe banci romanesti de catre Fitch Ratings, in urma diminuarii perspectivei calificativului Romaniei, vor conduce la majorarea costurilor de finantare.

Banca centrala a majorat, luni, dobanda de politica monetara cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, si a decis adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin cresterea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO