Prima pagina

Analistii: Romania nu isi poate permite sa reduca TVA asa cum vrea guvernul

Analistii: Romania nu isi poate permite sa reduca TVA asa cum vrea guvernul

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Guvernul are in vedere reducerea TVA la medicamente si energie, nu insa si la produsele alimentare. In cazul produselor alimentare, reducerea fiscalitatii nu ar avea ca efect scaderea preturilor. Pretul la paine nu a scazut, desi recolta de grau a fost buna.

04.09.2008, 19:14 20

O eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata pentru medicamente si energie reprezinta o masura sociala si pune presiune pe deficitul bugetar, considera analistii economici.
"Romania are nevoie de o politica fiscala mai aspra, cu un buget echilibrat sau chiar cu excedent, pentru a indeparta unele presiuni din economia aflata in expansiune si pentru a creste spatiul de manevra in cazul in care avansul economic ar incetini puternic. Ar fi bine pentru economie daca reducerile de taxe care au la baza determinanti sociali sau cheltuielile majorate ar fi balansate in buget", a declarat ieri Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat marti seara ca Guvernul are in vedere reducerea TVA la medicamente si energie, nu insa si la produsele alimentare. El a afirmat ca in cazul produselor alimentare, reducerea fiscalitatii nu ar avea ca efect scaderea preturilor. Pretul la paine nu a scazut, desi recolta de grau a fost buna, a explicat Vosganian.
"Cred ca in momentul de fata nu incape discutie despre orice relaxare fiscala. Trebuie sa ne gandim cum facem mai sustenabila fiscalitatea. Avem presiuni pe deficitul bugetar, mai ales daca economia incetineste", a aratat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare din Raiffeisen Bank.
In opinia economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, o asemenea masura ar fi una sociala, insa trebuie luata in discutie modalitatea prin care poate fi rezolvata o problema pe termen scurt si mediu, precum cea sociala, si una pe termen lung, cum ar fi cea legata de infrastructura.
"Daca se vor gasi fonduri prin care aceste proiecte de infrastructura sa nu se dezvolte din bani publici, atunci bugetul ar putea sa se focalizeze si pe alte proiecte", a spus Anghel.
Analistul Fitch noteaza ca mai multe state membre ale Uniunii Europene nu percep TVA pentru anumite produse, precum medicamentele, iar autoritatile pot argumenta ca exista o justificare sociala pentru reducerea TVA in cazul anumitor articole.
Mai multi analisti straini si romani, precum si o serie de institutii, au atras atentia asupra politicii fiscale a Romaniei si asupra faptului ca prociclicitatea acesteia implica o serie de riscuri, inclusiv cele legate de eventuale reduceri ale calificativelor acordate de agentiile de rating.
Taxa pe valoarea adaugata este cea mai importanta resursa a bugetului de stat, acesta aducand in primele sapte luni incasari de 24,3 mld. lei, cu 53,9% peste nivelul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO