Prima pagina

Austriecii de la Unita se uita si dupa alte firme de asigurari

17.12.2004, 00:00 37



Cea mai mare companie de asigurari din Austria, WienerStaedtische, care detine Unita si Agras, a anuntat ca este interesata de cumpararea si a altor companii de pe piata romaneasca, iar o astfel de achizitie ar putea avea loc in curand.



"Ca sa cumperi, important este pretul. In acest moment sunt mai multe firme pe piata care stau prost din punct de vedere al situatiei financiare. Sigur, se poate astepta pana vor atinge un moment critic, dar nu vrem sa asteptam atat de mult", a spus ieri Christian Brandstetter, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Unita si membru in Consiliul de Administratie al WienerStaedtische.



Brandstetter nu a indicat cu ce firme a deschis negocierile sau sunt in vizorul companiei, ci doar a indicat ca acestea au actionari romani si sunt printre primele 15 de pe piata.



Conform datelor de pe 2003, aceste companii sunt Asirom, Astra, Ardaf, Asiban si BCR Asigurari.



In legatura cu pretul unei eventuale tranzactii, Brandstetter a spus ca, pe pietele occidentale, o companie este evaluata la circa 30-50% din cifra sa de afaceri, dar sunt multi factori in joc care pot modifica acest raport, cum este capacitatea de a genera profit.



Dan Odobescu, directorul general al Unita, a afirmat ca tinta companiei este sa fie printre primii trei jucatori din piata pana in 2007, iar pana in 2010 pe primul loc. Obiectivul va fi atins fie printr-o crestere organica, fie prin achizitiile preconizate.



"Avem ca obiectiv pentru anii urmatori o crestere de minim 5% peste cresterea pietei. Pentru anul urmator, preconizam o crestere generala a pietei asigurarilor de 20-25%", a spus Odobescu.



Compania estimeaza ca va incheia anul acesta cu peste 42,5 milioane de euro (1700 mld.lei) prime brute subscrise, in crestere cu 20% in euro fata de anul trecut.



WienerStaedtische a intrat in 2001 pe piata romaneasca, cand a cumparat societatea timisoreana Unita. In 2002, austriecii au cumparat pachetul majoritar de actiuni al Agras de la Omniasig.



Deocamdata nu se pune problema unei fuziuni intre Agras si Unita, dar exista un proces de unificare a tuturor departamentelor, mai putin cele de underwriting (subscrierea riscului), vanzari si resurse umane, pentru reducerea costurilor.



Austriecii, care au investit peste 10 milioane de euro pana acum in Romania, detin prin cele doua companii o cota de piata de circa 6% din toata piata asigurarilor.



In ultimii ani firmele austriece au investit foarte mult in Romania, ultima mare operatiune fiind preluarea Petrom de catre OMV, dar directorul consiliului de supraveghere al Unita afirma ca societatea nu se bazeaza pe acesta val de investitii in cresterea asumata.



"Business-ul care vine de la aceste firme ca urmare a legaturilor pe care le avem reprezinta mai putin de 7% din totalul afacerilor", a precizat Brandstetter.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO