Prima pagina

Averile de pe urma mingii

20.07.2005, 19:46 13

Fotbalistii Nationalei de Aur si anternorii romani de succes, pe langa faima, au acumulat de-a lungul carierei sportive averi de ordinul zecilor de milioane de dolari. In numarul care apare azi, saptamanalul de afaceri BUSINESS Magazin publica un articol extins despre afacerile fotbalistilor si antrenorilor romani. Revista a analizat modul in care isi plaseaza banii fotbalisti precum Gheorghe Hagi, Gica Popescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu sau Adrian Ilie. Dintre antrenori revista s-a oprit asupra lui Mircea Lucescu si Mircea Rednic.

Sumele mari de bani lichizi care le-au intrat in conturi sportivilor ii fac invidiosi pe majoritatea oamenilor de afaceri care, reinvestindu-si profiturile, de-abia reusesc sa stranga pentru sine sute de mii de euro.

Ce au facut fotbalistii si antrenorii cu milioanele de dolari pe care le-au obtinut din contractele cu echipele straine la care au evoluat? Cu rare exceptii, cei mai multi si-au plasat banii in banci, imobiliare si turism. Cu alte cuvinte, au optat pentru instrumente de plasament foarte conservative. Fostul international roman Ilie Dumitrescu, actualmente antrenor la Akratitos Atena, sintetizeaza cel mai bine apetitul fotbalistilor pentru plasamanetele in imobiliare si turism: "Am ales investitii care nu necesita prezenta mea in Romania si care se pot administra fara prea multa bataie de cap".

Prietenia de pe terenul de fotbal s-a pastrat si in afaceri.

Nu este un secret ca Gheorghe Hagi, Dan Petrescu si Gica Popescu sunt parteneri. "Eu impreuna cu Gheorghe Hagi, Dan Petrescu si Victor Becali dezvoltam un proiect imobiliar la Bucuresti, in Soseaua Nordului", afirma Gica Popescu.

De fapt, afacerile lui Popescu cu Hagi pot fi considerate afaceri in familie, cei doi fosti jucatori fiind cumnati. In plus, contactat de BUSINESS Magazin, Dan Petrescu a spus ca merge in afaceri pe mana lui Gica Popescu - un adevarat mentor pentru cel poreclit "Bursucul". "Gica este seful. Asa a fost dintotdeauna", a declarat Dan Petrescu.

Cand si-au pus problema administrarii afacerilor proprii, fostii si actualii sportivi au preferat sa lucreze cu cunostintele sau cu rudele, in loc sa apeleze la specialisti in investitii. De exemplu, Adrian Ilie, care a facut zece milioane de dolari din fotbal, are un hotel la Poiana Brasov care este administrat de socrul sau, iar Ilie Dumitrescu isi coordoneaza afacerile impreuna cu sotia.

Sportivii cu bani fac parte din categoria oamenilor bogati, dar care nu se pricep la afaceri.

In Occident, "problema" acestei categorii este rezolvata de companii de consultanta specializate in administrarea averilor unor persoane private (asset management). Sportivii romani prefera "consultanta" rudelor sau apropiatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO