Prima pagina

Banca lui Tiriac e de acum sub controlul HVB

17.06.2005, 19:55 28

Cu 50,1% din actiuni, Bank Austria Creditanstalt (BA CA) divizie a celui de-al doilea grup german HVB, a preluat ieri controlul asupra bancii rezultate din fuziunea dintre HVB Bank Romania, in care detine 99,72% din actiuni, si Banca Tiriac, al carei actionar majoritar era pana acum omul de afaceri Ion Tiriac.

Contractul de fuziune a fost semnat ieri la Bucuresti de catre Erich Hampel, presedintele executiv al Bank Austria, si Ion Tiriac, detinatorul a 89,89% din actiunile Bancii Tiriac.

BA CA va fi asadar actionarul majoritar al noii banci - HVB Tiriac - si va coordona operatiunile acesteia.

Partile au precizat ca "actionarii minoritari ai Bancii Tiriac, care in prezent detin 10,11% din capitalul social, vor fi invitati sa se alature noii banci". HVB Tiriac se plaseaza direct pe pozitia a patra in clasamentul activelor bancare, cu peste 2 mld. euro si o cota de piata de circa 7,5%, respectiv in urma Raiffeisen Bank, care o cota de 9,3%, dar inaintea ING Bank, cu 5,5%, si a CEC, care a coborat la 5,3% la sfarsitul trimestrului I. Noua banca va opera o retea de 73 de unitati si va avea un portofoliu de peste 720.000 de clienti.

"Scopul nostru este acela de a ne dezvolta rapid noua pozitie, pentru a obtine cat mai repede peste 10% din piata", a declarat la semnare Erich Hampel, presedintele executiv al Bank Austria Creditanstalt.

El spune ca fuziunea celor doua banci "imbina intr-un mod ideal forta dovedita de HVB Bank Romania pe segmentul corporativ, al operatiunilor de trezorerie si private banking cu puternica dezvoltare a Bancii Tiriac pe segmentul adresat persoanelor fizice". "Sunt foarte multumit ca am finalizat acest contract. Aceasta fuziune este un moment esential pentru viitorul Bancii Tiriac.

Impreuna cu echipa mea, am construit o banca solida, care a castigat o pozitie buna pe piata de retail. Ambele banci vor beneficia de aceasta fuziune. Se potrivesc perfect. Si vom continua sa crestem impreuna", a declarat Ion Tiriac cu prilejul semnarii contractului de fuziune. CA IB, banca de investitii a Bank Austria, si Rothschild au fost consultantii care s-au ocupat de realizarea fuziunii.

Un plan detaliat al integrarii celor doua banci va fi stabilit imediat ce toate elementele tranzactiei vor fi incheiate, in cursul acestei veri.

Potrivit planificarii convenite de cele doua parti, fuziunea ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, fiind necesare intre timp autorizarile din partea BNR si a Consiliului Concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO