Prima pagina

Banca Nationala nu se simte pe deplin independenta

24.03.2004, 00:00 11



Banca Nationala nu este inca 100% independenta, nici din punct de vedere legal, nici operational, acest statut urmand a-i fi consolidat de modificarile legislative pe care Romania s-a angajat sa le adopte pana la sfarsitul anului, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



El intareste astfel aprecierile din Raportul Comisiei Europene pe 2003, care arata ca legislatia bancara nu este in totalitate aliniata la prevederile aquisului comunitar in privinta garantarii independentei bancii centrale.



Guvernul tocmai a oferit o proba in acest sens, intermediind accesul privilegiat al unor societati publice la o institutie financiara, chiar daca tot de stat.



Aceasta dupa ce Comisia Europeana arata in noiembrie 2003 ca este necesara interzicerea deplina a accesului privilegiat al autoritatilor din sectorul public la institutiile financiare. Implicit, apare justificarea insistentelor Uniunii Europene, dar si ale Bancii Mondiale si FMI, ca si CEC sa fie privatizata cat mai repede, astfel incat sa nu mai existe tentatia folosirii acestei institutii de catre stat, iar acesta sa fie un jucator egal pe piata financiara.



BNR a intarziat sa comenteze oficial implicarea CEC in finantarea proiectului guvernamental de constructie de case pentru tineri si sali de sport.



Romania s-a angajat sa amendeze legea privind statutul bancii centrale pana la sfarsitul lui 2004. Urmeaza a fi eliminate din textul legii formulari si cuvinte-cheie care pot fi interpretate astfel incat independenta bancii centrale sa fie afectate. De exemplu, BNR nu va mai avea obligatia expresa de a sustine politica economica a guvernului.



Profitand de legea speciala pe baza careia functioneaza CEC, cu Ministerul Finantelor drept actionar unic, guvernul Nastase a acordat institutiei o derogare de la legea bancara, permitandu-i sa finanteze doua companii publice ANL si CNI cu 6.500 mld. Lei, peste plafonul legal.



Potrivit raportului Comisiei, sunt necesare si modificari legislative la capitolul interzicerii finantarii directe a sectorului public de catre banca centrala, pentru armonizarea deplina cu normele comunitare, in special in ceea ce priveste achizitia de catre banca a titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO