Prima pagina

Bancherii dau vina pe BNR ca scad dobanzile la depozite

28.09.2005, 19:34 12

"Practic am ajuns sa le luam oamenilor banii din buzunar. Teoretic nu mai putem vorbi de economisire".

Este declaratia unui bancher, Misu Negritoiu, facuta dupa ce primele banci au reactionat la miscarile de dobanda ale BNR prin coborarea agresiva a dobanzilor la depozitele in lei pana la niveluri de 2,5% pe an, adica mai scazute chiar decat la depozitele in valuta.

Aceasta in conditiile in care prognozele de inflatie pentru anul acesta merg spre 8,8-8,9%, iar castigul adus de dobanda mai este subtiat si de impozitul de 10%, care urmeaza sa urce la 16% la 1 ianuarie 2006.

Invocand riscul pe care il implica intrarile de capitaluri speculative atrase de diferentialul de dobanda, BNR a redus la 1% dobanda la depozitele pe o zi prin care bancile comerciale pot scapa de lichiditatile cu care raman la sfarsitul unei zile de operatiuni.

"Noi nu putem plati cu mult mai mult la depozitele atrase. Nu inteleg de ce trebuie ca economia sa fie finantata de populatie, la dobanzi mici. Ne intoarcem acum 10 ani, cand indiferent de inflatie bancile nu trebuia sa dea credite cu dobanda mai mare de 5%", comenteaza Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank Romania.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, se pregateste sa aplice o reducere de circa un punct procentual a dobanzilor la depozitele in lei, ducandu-le la circa 6% pe an, cu bonificatii pentru scadentele mai lungi.

De asemenea, BRD, al doilea jucator, intentioneaza sa remunereze economiile clientilor cu circa 5% pe an.

"Sunt zile triste pentru sistemul bancar. Perspectiva de crestere a consumului este aceeasi pentru ca vom avea o mutare a creditului de pe valuta pe lei. Bancile erau gata sa opreasca creditele de consum noi in valuta; la ipotecare chiar nu inteleg care este riscul avand in vedere ca oricum vom trece la euro. Creditul ipotecar este mult mai sigur in valuta, in conditiile in care nimeni nu are resurse de finantare pe termen lung in lei", afirma Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fost viceguvernator al BNR, responsabil cu supravegherea bancara.

Banca sa este in imposibilitatea de a mai acorda credite in valuta, drept pentru care cauta solutii: "Probabil vom majora capitalul, vom muta in afara o parte din creditele existente, vom incerca sa ne convigem clientii sa treaca pe lei", spune Bogza.

"In momentul de fata nu mai stim care este dobanda pe care piata o poate lua drept referinta: cea de 7,5%, la care se realizeaza numai 10% din tranzactii, sau dobanda de 1%, la care se realizeaza restul de 90%. Daca este dobanda de 1%, nu inteleg cum mai putem vorbi despre dezinflatie si care mai sunt semnalele care se dau pietei. Este limpede ca nu putem distribui atat de repede prin credite in lei un excedent de lichiditati atat de mare, probabil de peste 15 miliarde de lei la nivelul pietei", comenteaza Claudiu Cercel, directorul Directiei operatiuni de piata de la BRD-SocGen.

Misu Negritoiu considera ca cel mai periculos joc ar fi acum ca unele banci sa incerce sa subventioneze dobanda. "Stim ce s-a intamplat in trecut cu cele care au facut-o".

Mihai Bogza spune ca, pana la urma, prabusirea dobanzilor la depozitele in lei ar putea fi privita ca o invitatie la economisirea in valuta, mai ales avand in vedere tendinta de crestere a dobanzii la dolari. "Si asa ajungem la dolarizarea completa a economiei", afirma, ironic, Misu Negritoiu.

El spune ca piata este complet surprinsa de deciziile de politica monetara ale BNR si nici nu le poate intelege. "E anormal ce se intampla. Nu putem decat sa urmam trendul pietei, in conditiile in care banca centrala ramane cel mai mare jucator", a mai declarat Negritoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO