Prima pagina

Bancile nu mai fac fata la alimentarea bancomatelor

Bancile nu mai fac fata la alimentarea bancomatelor
24.12.2004, 00:00 41



"Se simte ca vin sarbatorile", spun cu bucurie si bancherii care asigura serviciile pentru clientela in marile centre comerciale, chiar daca programul prelungit din aceasta perioada ti face sa intarzie la cozonacul si vinul fiert care ii asteapta de acasa.



Dupa experienta de succes a anului trecut, comerciantii au hotarat sa tina din nou deschise magazinele mult peste programul obisnuit, iar bancile nu se lasa mai prejos, chiar daca nu pot tine pasul pana la capat.



Pentru magazinele de tot felul luna decembrie inseamna vanzari mult peste media anuala, ajungand chiar duble in cazul anumitor categorii de produse. Ei bine, astfel de dublari si chiar triplari sunt inregistrate si in operatiunile bancare, incepand cu suprasolicitarea bancomatelor si cu transferurile de valuta din strainatate.



"Bancomatele sunt de doua ori mai solicitate in aceste zile. Intr-o saptamana obisnuita ATM-ul principal al agentiei noastre elibera circa 6-7 miliarde de lei. Acum trebuie sa-l alimentam cu cate trei miliarde la doua zile pentru a face fata cererii de retragere de numerar", a declarat pentru ZF Dragos Popeanga, seful agentiei BRD Carrefour Orhideea.



El spune ca, in mod firesc, cele mai mari tranzactii sunt cele cu cash - operatiuni la casierie, schimb valutar ori alimentare de carduri.



"Se simte o accelerare a activitatii, mai ales in ultima perioada. Noi am extins programul cu doua ore inca de la inceputul lunii, de la 9.00 la 22.00. Cererea de credite este putin mai mare, insa de-a dreptul spectaculoasa este cresterea transferurilor de bani prin Wester Union: de la o medie de 50 de tranzactii pe zi am sarit si la peste 1.000, cu valori care se invart in jurul a 400-500 euro sau dolari", arata Popeanga.



Agentiile BRD din Carrefour Militari, Orhideea si din Brasov lucreaza astazi intre orele 9.00-17.00, iar duminica 26 decembrie cu orarul 9.00-22.00, respectiv 9.00-23.00 la Brasov. Pe 31 decembrie toate unitatile vor fi deschise in intervalul 9.00-16.00.



Si Raiffeisen Bank, a treia banca de retail de pe piata, profita din plin de nebunia cumparaturilor de sezon din marile centre comerciale.



"In aceasta perioada, inregistram o triplare a operatiunilor la automatul de schimb valutar, fata de lunile obisnuite, ajungand pana la circa 20.000 de euro intr-o singura zi. Daca la inceput erau mai neincrezatori, acum clientii sunt cei care il cauta pentru ca au vazut cat de simplu lucreaza. In plus, aparatul functioneaza si in afara orarului agentiei", a declarat pentru ZF Razvan Turliu, seful agentiei Raiffeisen Bank din centrul comercial Cora.



El spune ca sunt deja depasite si prognozele in privinta solicitarilor de credite de consum, care s-au dublat, atat ca numar, cat si ca valoare. De asemenea, a crescut substantial volumul de plati facute de clientii persoane juridice, inclusiv catre bugetul de stat.



Agentia Raiffeisen din Cora lucreaza astazi pana la ora 18, iar de luni cu program prelungit intre orele 9:00 - 23:00. De asemenea, agentia din Carrefour Colentina functioneaza saptamana viitoare pana la ora 23:00, ca si cele din magazinele Selgros. Conform intelegerii cu Selgros, Raiffeisen lucreaza astazi pana la ora 19:00.



"Acum este o perioada foarte importanta pentru comert", spune Andreea Mihai, director de marketing al Carrefour Romania, companie ce detine patru hypermarketuri amplasate in Bucuresti si Brasov. Hypermarketurile au toata luna decembrie program prelungit, fiind deschise intre orele 08.00-23.00, cu exceptia zilelor de 25 decembrie cand sunt inchise si pe 24 decembrie cand functioneaza pana la orele 18.00. "Ne asteptam la un numar foarte mare de clienti si la o cifra de afaceri pe masura", adauga Mihai. Cifra de afaceri a Carrefour Romania se va dubla cel putin in acest an fata de anul precedent cand a fost de 128 milioane de euro.



Cora, celalalat hypermarket strain de pe piata locala are la randul sau program de functionare prelungit pana la miezul noptii in aceasta perioada. Exceptiile, ca si in cazul Carrefour, sunt zilele de 24 decembrie cand programul se termina la orele 18.00 si 25 si 26 decembrie cand este inchis. Programul este in mare similar si in cazul celor sapte magazine cash & carry ale grupului Selgros, cu precizarea ca programul de lucru se termina la orele 22.00.



Cel mai activ comerciant de pe piata locala este insa de departe Metro. Dupa ce a experiementat acelasi concept si anul trecut la o scara mai mica, grupul german a decis in acest an ca toate cele 21 de magazine ale sale sa aiba sprogram non-stop pana in data de 24 decembrie. In ajunul craciunului si pe data de 31 decembrie magazinele Metro vor fi deschise pana la orele 16.00 pentru ca de Craciun aceste magazine sa fie inchise. Metro va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de peste 800 de milioane de euro, fiind de departe cel mai mare comerciant din Romania.



Metro are o relatie de exclusivitate cu Banca Tiriac pentru oferta de servicii si produse de creditare.



Programul de functionare al agentiilor Bancii Tiriac a fost extins inaintea



sarbatorilor functionand intre orele 6.00-22.00 de luni pana sambata (exceptie 25 decembrie si 1 ianuarie) si 8.00-18.0 duminica (execeptie 26 decembrie si 2 ianuarie.



In afara retelei Metro, Mobexpert este un alt important lant de magazine



ai carui clienti beneficiaza de oferta Bancii Tiriac.



"Un efect imediat al recentei reduceri de dobanzi a fost cresterea numarului de credite acordate prin cei



peste 200 de comercianti, incluzand aici si retelele Mobexpert si Computerland, cu aproape 30% fata de media lunilor anterioare", spune Cristian Halmajan,



Marketing Manager Departament Dezvoltare Produse si Marketing.



Banca Comerciala Romana (BCR), care opereaza cea mai mare retea de unitati si bancomate de pe piata, nu lucreaza cu publicul sambata 25 decembrie 2004 si sambata 1 ianuarie 2005. In rest, vineri 24 decembrie si in toata perioada 27-31 decembrie 2004 intreaga retea de unitati este deschisa operatiunilor bancare, dupa programul de lucru normal.



Exceptie fac unitatile din marile centre comerciale - cum sunt agentia din centrul comercial Cora, precum si cea din Plaza Romania - care vor functiona dupa un orar extins in functie de programul spatiilor comerciale.



BCR precizeaza ca a stabilit masuri operative pentru alimentarea cu numerar a bancomatelor si a automatelor de schimb valutar (ASV), astfel incat clientii sa poata avea acces nelimitat la propriile resurse financiare. Banca are circa 850 de ATM-uri, reprezentand cea mai mare retea de bancomate, fiind totodata singura institutie bancara care acopera cu ATM-uri toate orasele cu rang de municipiu. De asemenea, BCR deruleaza un program de instalare a peste 50 de ASV in toate marile orase. Detinatorii de carduri BCR vor putea face plati nonstop la oricare dintre comerciantii care accepta carduri.



Pentru zilele declarate nelucratoare, BCR a luat masuri si pentru colectarea numerarului de la clienti, potrivit conventiilor incheiate.



BCR opereaza o retea de 313 sucursale si agentii. Numarul de clienti deserviti de acestea a depasit 4,4 milioane, fiind in crestere cu aproximativ 500.000 fata de 31 decembrie 2003.
razvan.voican@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO