Prima pagina

Basescu: Suntem dispusi sa renuntam la o parte din banii UE pentru ca liderii Europei sa se inteleaga

21.06.2005, 19:50 16

Romania este dispusa sa renunte la o parte din banii pe care ar urma sa-i primeasca de la Uniunea Europeana, dupa integrare, daca acest lucru ar conduce la un acord in privinta bugetului european pe termen lung, a afirmat presedintele Traian Basescu.

Presedintele spune ca Romania va face acest lucru daca cele 10 noi state care s-au integrat in UE, la 1 mai 2004, vor adopta o pozitie comuna, in care vor accepta sa primeasca mai putini bani fata de sumele convenite initial.

"Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde de euro pe care i-am primi de la UE, in intervalul 2007-2013", a afirmat ieri seful statului, la forumul de afaceri franco-roman.

Summit-ul sefilor de state si de guverne ai UE a esuat, la sfarsitul saptamanii trecute, in adoptarea proiectului bugetului pentru exercitiu 2007-2013. Vechile state ale UE - Marea Britanie si Franta, in primul rand, - nu au dorit sa li se diminueze fondurile primite de la Bruxelles, astfel incat sa poata fi finantata si extinderea Uniunii.

In aceste conditii, noii membri s-au aratat dispusi sa renunte la o parte dintre fondurile pe care ar urma sa le primeasca ei, pentru a ajuta la incheierea unui acord, pozitie la care, potrivit lui Basescu, s-ar putea ralia si Romania. Potrivit ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu, sumele care ar urma sa fie primite de Romania, intre 2007-2013, sunt de 30 de miliarde de euro. Autoritatile au declarat ca sumele acordate pentru 2007-2009 sunt "batute in cuie", intrucat sunt prevazute in Tratatul de aderare.

In replica, fostul ministru de externe, Mircea Geoana (presedinte PSD), a declarat ieri ca nimic nu este definitiv intrucat, chiar daca sunt cuprinse in Tratat respectivele sume (11,6 mld. de euro) nu vor fi alocate in lipsa unui acord asupra intregului buget. Or, deocamdata, acest acord nu exista.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, ieri, ca extinderea Uniunii Europene nu va mai putea fi oprita, chiar daca se va derula sub presiunea unor constrangeri cu implicatii asupra aderarii Romaniei. Comisia Europeana va lua, cel mai tarziu in primavara anului 2006, o decizie privind eventuala amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei, in cazul in care acestea vor inregistra intarzieri in pregatirile de integrare, a declarat ieri comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO