Prima pagina

Batalie in cinci pentru preluarea Astral Telecom

10.11.2004, 00:00 25


Piata romaneasca de comunicatii va fi in urmatoarele luni "teatrul" unei lupte pentru preluarea controlului asupra ceui mai mare operator de cablu TV, Astal Telecom. Compania va fi vanduta unui fond de investitii international sau unei companii de cablu prezente pe piata Europei Centrale si de Est, sustin surse apropiate tranzactiei.


Fondurile de investitii interesate de preluarea Astral Telecom sunt Hicks Muse Tate & Furst din SUA (HMTF), AIG - Emerging Europe Infrastructure Fund (AIG-EEIF), Credit Suisse First Boston Private Equity si Polish Entreprise Fund. De asemenea, compania de cablu United Pan-European Communications (UPC) este interesata de achizitionarea actiunilor Astral.


Tranzactia ar urma sa consemneze vanzarea unui pachet initial de 49% din actiunile operatorului de cablu de catre AIG New Europe Fund si doi dintre co-fondatorii Astral, Horia Ciorcila si Dorel Goia, sustin sursele citate. Ulterior, cumparatorul va putea opta pentru achizitionarea intregii companii. Reprezentantii AIG New Europe Fund si cei doi actionari co-fondatori nu au dorit sa comenteze pe marginea vanzarii Astral Telecom. United Global Communications, companie care detine UPC, admite ca "este interesata de oportunitatile de consolidare a prezentei sale pe piata europeana a comunicatiilor prin cablu" dar reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze pe marginea subiectului. Managerii Enterprise Investors, care controleaza Polish Entreprise Fund, sunt la fel de rezervati in detalii vizavi de interesul pentru Astral. "Deocamdata nu pot spune nici da nici nu", a declarat Lucian Perl, reprezentantul companiei in Romania.


Potrivit surselor din piata, cele mai mari sanse de a achizitiona Astral Telecom le are UPC. Operatorul de cablu are in Europa peste 10 milioane de clienti si o prezenta puternica in zona centrala si de est, in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. In acest moment, UPC Romania are 340.000 de clienti si detine o cota de 10% din piata romaneasca de cablu.


Cele patru fonduri de investitii interesate de Astral administreaza active importante si pot face oricant o oferta mai buna decat UPC.


Puternicul fond american HMTF are active totale de peste 11 miliarde de dolari, fiind unul din cei mai mari investitori financiari in cablu si telecom din lume. HMTF detine controlul ClearChannel, una dintre cele importante companii private de media de peste Ocean si este actionar majoritar la AMFM, cea mai mare retea americana de radiouri private si actionar la diverse companii de cablu si media din America de Nord si Centrala.


HMTF a fost la un moment dat partener in dezvoltarea afacerilor in Polonia cu AIG - EEIF, ceea ce ar putea explica prezenta ambelor fonduri, probabil tot in tandem, si in lupta pentru Astral.


Grupul polonez Enterprise Investors este unul din cei mai activi administratori de fonduri din Europa Centrala si de Est, acordand o atentie speciala telecomunicatiilor.


Prin seria de fonduri Polish Enterprise Fund, grupul a investit in Orange Romania si Slovacia si a dezvoltat o companie de cablu in Polonia, pe care ulterior a vandut-o unui investitor strategic.


Si CSFB Private Equity, cu active in administrare de peste 25 de miliarde de dolari, a investit in Europa Centrala si de Est, in doua companii de cablu din Cehia.


In cadrul tranzactiilor, Astral ar putea fi evaluata la 210 - 240 de milioane de dolari. Operatorul estimeaza in acest an o cifra de afaceri de circa 70 milioane de dolari si un profit operational de peste 30 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO