Prima pagina

Baumit: 30 mil. euro pentru acoperire nationala

21.02.2005, 00:00 28

Producatorul de materiale de constructii Baumit Romania, filiala a concernului austriac Baumit Wopfinger, si-a anuntat intentia de a deschide in urmatorii patru ani alte trei centre de productie in Bucuresti, Banat si Moldova.


Compania detine deja doua unitati de productie in Bucuresti, una pentru mortare uscate, cealalta pentru produse umede, iar investitia de peste 10 milioane de euro in constructia unei fabrici de mortare uscate la Teius, in judetul Alba, este aproape finalizata.


"In etapa urmatoare, vom construi o noua fabrica de mortare uscate la Bucuresti, probabil in 2006, urmata de extinderea in zona Banatului, pe raza judetelor Timis-Arad, si apoi in Moldova, in regiunea Bacau-Iasi", a declarat pentru ZF Transilvania, Laurentiu Lupusor, director general al Baumit Romania. El a precizat ca investitiile pentru deschiderea noilor centre de productie sunt similare celei de la Teius.


Fabrica din judetul Alba va incepe productia in luna iunie a acestui an, insa, potrivit estimarilor directorului general, productia maxima de 120.000 de tone de mortare uscate pe care o poate realiza unitatea va fi atinsa doar in urmatorii cinci ani.


"In mod realist, daca avem in vedere prognozele evolutiei pietei constructiilor vom atinge aceasta capacitate in cinci ani, fabrica fiind proiectata pentru a asigura necesarul de materiale de constructii din Transilvania pentru urmatorii 25 de ani", precizeaza Lupusor.


El estimeaza ca fabrica din Teius va realiza anul acesta o cifra de afaceri de trei milioane de euro.


"In cazul unei evolutii pozitive a pietei, exista strategii pentru constructia unor capacitati de productie similare la Teius in conditiile in care suprafata pe care o detine Baumit in zona permite acest lucru", a mai spus directorul general. El a subliniat faptul ca fabrica este gandita pentru a furniza materiale in special pentru piata interna.


"Ideea de export in Serbia, Ucraina sau Bulgaria nu mai este de actualitate. Ne gandim la piata romaneasca, in special la cea din Transilvania, pe care sa o acoperim cu materiale adaptate specificului local", a mai spus Lupusor.


Strategia Baumit Romania nu vizeaza doar dezvoltarea pe segmentul de produse uscate, cu toate ca cererea in acest domeniu a crescut extrem de mult in ultimii ani.


"Pe masura ce fabrica de la Bucuresti nu va mai putea acoperi cererea de produse umede, vom deschide si la Teius o capacitate de productie similara", a mai spus Lupusor.


Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, cu 25% mai mare decat in 2003. Pentru acest an tinta de crestere este de 15%, in conditiile inaugurarii noului centru de productie de la Teius.


Directorul general spune ca cele doua fabrici din Bucuresti au realizat anul trecut o productie de 80.000 de tone pe segmentul de produse uscate, respectiv 7.500 tone de produse umede.


"Avem in momentul de fata peste 700 de clienti in operatiuni directe, structurati pe firme de constructii, firme de comert cu materiale de constructii sau alte companii care activeaza in domeniul constructiilor. In momentul de fata, fabrica de mortare de la Bucuresti are capacitatile depasite", a afirmat Lupusor.


Anul trecut, aproximativ 15% din productia Baumit Romania a fost livrata pe pietele externe, in Bulgaria, Grecia, Republica Moldova si Turcia.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO