Prima pagina

BCR: ratele scadente pe 30 iunie - 3 iulie, sa fie platite pana pe 29 iunie

27.06.2005, 19:36 25

Platiti in avans ratele la credite scadente in perioada 30 iunie - 3 iulie si asigurati-va rezerve de cash pentru a evita neplacerile create de intreruperea functionarii bancomatelor si POS-urilor. Acesta este mesajul negru pe alb transmis clientilor de marile banci comerciale in aceste zile premergatoare trecerii la leul nou.

"BCR recomanda ca, pentru ratele de credit scadente in perioada 30 iunie - 03 iulie, plata ratelor la credite sa se efectueze pana pe 29 iunie, inclusiv", spune cea mai mare banca de pe piata.

La randul sau, Raiffeisen Bank isi "sfatuieste clientii care au scadenta creditelor in perioada 30 iunie -1 iulie, sa se asigure ca au in cont sume suficiente pentru plata ratelor, pentru a nu fi in situatia de a plati penalitati".

Recomandarile BCR si Raiffeisen catre clienti includ si asigurarea unei rezerve de bani in numerar suficienta pentru acoperirea platilor curente, precum si a celor neprevazute pentru perioada in care functionarea sistemelor de carduri va fi intrerupta.

Cei care s-au obisnuit sa plateasca rate de credit, facturi sau incarcari electronice ale cartelelor de telefon mobil prin intermediul bancomatului trebuie sa stie ca acest serviciu nu va fi disponibil in reteaua BCR timp de doua zile: de miercuri, 29 iunie, ora 08:00, si pana vineri, 1 iulie, ora 08:00.

Cele peste 920 de ATM-uri ale BCR nu vor opera deloc - adica nici pentru functia de baza de eliberare de numerar - de joi, 30 iunie, ora 08:00, si pana cel mai tarziu vineri, 1 iulie, ora 08:00.

In aceeasi perioada, nu vor putea fi facute plati cu cardul la comercianti, reteaua de POS-uri fiind oprita. La fel si reteaua de automate de schimb valutar.

Banca informeaza ca ATM-urile vor fi repuse in functiune esalonat, incepand cu ora 00:00 a zilei de 1 iulie.

La Raiffeisen Bank, sistemul de carduri va fi oprit, de asemenea, pentru maximum 24 de ore, incepand de joi, 30 iunie, incepand cu ora 10:00.

De vineri, ora 08:00, circa 200 de bancomate din reteaua BCR vor incepe sa elibereze bancnote din noua emisiune monetara - de 10 lei noi (echivalent a 100.000 lei vechi) si 50 lei noi (echivalent a 500.000 lei vechi). BCR va suplimenta capacitatea de alimentare a pietei cu lei noi prin intermediul celor 50 de automate de schimb valutar. In cursul lunii iulie, numarul acestora urmeaza sa creasca la 80, raspandite in toata tara.

BCR sustine ca a luat toate masurile necesare pentru ca reteaua de bancomate sa fie alimentata cu o cantitate suficienta de bancnote care sa satisfaca necesarul estimat pentru perioada 27 iunie - 4 iulie, cand este asteptata o presiune mai mare a cererii de numerar.

Chiar daca BNR a declarat zile nebancare datele de 30 iunie si 1 iulie, BCR va tine unitatile deschise in aceasta perioada, inclusiv sambata, 2 iulie, insa mai degraba decorativ pentru ca nu va putea fi realizata nici o operatiune care sa implice utilizarea sistemului informatic.

Astfel, printre operatiunile disponibile se vor numara: consilierea clientilor, acceptarea cererilor de credite si analiza documentatiilor de credit, monitorizarea creditelor, cu exceptia situatiilor care necesita inregistrari contabile ale comisioanelor si/sau penalitatilor pentru intarziere; acceptarea cererilor de emitere carduri, a conventiilor de plata a facturilor de la ATM, accesul la casetele de valori.

BCR informeaza ca pe data de 29 iunie activitatea se va desfasura dupa programul unei zile normale de lucru, nefiind afectata de procesul de denominare. Raiffeisen Bank precizeaza insa ca miercuri operatiunile intre conturi deschise in banca vor putea fi efectuate pana la ora 18:30, in timp ce transferurile interbancare - in si din conturi deschise la alte banci - vor fi procesate numai pana la ora 14:00.

Unitatile Raiffeisen Bank nu vor avea program cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005, perioada in care toate aplicatiile informatice ale bancii vor fi adaptate pentru denominarea monedei nationale. In acest context, Raiffeisen atrage atentia companiilor care au de platit salariile in cele doua zile sa ia in calcul perioada de intrerupere a operatiunilor de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO