Prima pagina

BMW incepe sa vanda serios pe piata romaneasca

18.01.2005, 00:00 15

Vanzarile de masini BMW de pe piata locala au crescut anul trecut de peste doua ori, depasind 1.000 de unitati si 45 de milioane de euro.
"Dupa patru sute de masini vandute in 2003, estimam ca in 2004 vom vinde sapte sute de automobile BMW, insa in luna iulie am marit obiectivul de vanzari la opt sute. Pana la urma, la finalul anului am ajuns la 1.051 de masini BMW vandute", a declarat pentru ZF Michael Schmidt, directorul general al Automobile Bavaria.
Romania a ajuns astfel, potrivit lui Schimdt, a doua tara din regiune in topul vanzarilor de masini BMW. Regiunea in care este inclusa Romania include 20 de tari printre care Croatia, Ucraina, Turcia sau fostele tari sovietice.
"In Romania s-au vandut anul trecut chiar mai multe BMW-uri decat in unele din tarile proaspat intrate in Uniunea Europeana precum Ungaria", adauga Schmidt.
Argumentele pentru cresterea exploziva a vanzarilor BMW sunt aceleasi care au determinat anut trecut niveluri record ale vanzarilor si pentru ceilalti importatori auto de pe piata locala - dezvoltarea sistemelor de finantare, fie credit sau leasing.
"In plus, am dezvoltat si activitatea de buy-back (masina uzata este primita de importator, evaluata, iar contravaloarea este considerata avans pentru o masina noua - n. red.). Anul trecut am vandut 200 de masini prin acest sistem si cred ca pe viitor si aceasta activitate va creste puternic, deoarece clientii vor ca si masinile second-hand pe care le cumpara sa aiba garantie si sa fie siguri ca numarul de kilometri este cel real", completeaza Schmidt.
Pretul fara taxe al unui model BMW incepe de la aproape 17.000 de euro in cazul Seria 1, cel mai mic model din gama si depaseste 100.000 de euro in cazul celui mai puternice variante de motorizare din Seria 7, modelul de lux al gamei BMW.
Pe langa BMW, Automobile Bavaria distribuie si marcile de autoturisme Mini, MG, Rover, dar si camioanele Man, afacerile companiei apropiindu-se anul trecut de 100 de milioane de euro.
"Vanzarile Man au crescut de la 244 de unitati la peste 500 de unitati anul trecut, ceea ce inseamna un volum de aproximativ 30 de milioane de euro", adauga Schmidt.
Vanzarile de masini MG, Rover, estimate la sapte milioane de euro, precum si cele peste 120 de masini Land Rover (Automobile Bavaria este si cel mai mare dealer local al Land Rover), dar si veniturile din activitatea de service, au facut ca cifra de afaceri a companiei sa se ajunga anul trecut aproape de 100 de milioane de euro, potrivit lui Schmidt.
In urma cu un an, in 2003, cifra de afaceri a Automobile Bavaria a fost, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, de 30 de milioane de euro.
Cresterea de anul trecut nu se va mai repeta insa in acest an, apreciaza oficialul Automobile Bavaria.
"Piata auto va creste cu un ritm de 10-15% in acest an. Noi ne-am stabilit ca obiectiv pentru acest an nivelul de 120 de milioane de euro", adauga Schmidt.
El nu exclude depasirea acestui nivel, mai ales ca aparitia de anul trecut pe piata romaneasca a celui mai mic BMW - Seria 1, a permis atragerea unei categorii de clienti la care marca germana nu putea ajunge pana in prezent.
Piata auto romaneasca a crescut anul trecut cu peste 30%, ajungand potrivit estimarilor din piata la 180.000 de unitati. Cea mai mare parte a jucatorilor din piata au anuntat vanzari record. Fie ca a fost vorba de importatori ai unor marci de masini frantuzesti, germane sau asiatice, volumele de vanzari anuntate in 2004 au depasit estimarile pe care companiile le avansasera la inceputul anului. Aceeasi a fost situatia ti in cazul producatorilor nationali, precum Dacia, care a realizat rezultate peste asteptari o data cu lansarea modelului Logan in toamna anului trecut.
In aceste conditii, cu vanzari totale de autovehicule noi ce au depasit 2 miliarde de euro, anul 2004 a reprezentat cel mai bun an de pana acum pentru piata auto locala. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO