Prima pagina

BNR se pregateste sa puna tunul pe inflatie

BNR se pregateste sa puna tunul pe inflatie
23.08.2004, 00:00 20



Inainte de sfarsitul acestui an, Banca Nationala va anunta tinta de inflatie pentru 2005 sub forma noua a unui punct fix central incadrat intr-o banda de variatie, tinta pe care se va angaja sa o atinga folosind toate instrumentele de care dispune, a declarat pentru Ziarul Financiar Cristian Popa, viceguvernator al BNR si unul din principalii promotori ai proiectului.



Pentru a avea mai multa greutate, anuntul ar putea fi facut impreuna cu guvernul, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice. "Ar fi mai bine asa, pentru a da mai multa consistenta mixului de politici macroeconomice, insa banca centrala va avea rolul decisiv in determinarea tintei de inflatie, conform prevederilor din noul sau Statut", precizeaza Cristian Popa.



BNR va marca astfel trecerea graduala la un nou regim de politica monetara cunoscut sub denumirea de "tintire directa a inflatiei".



Printr-un asemenea pariu de credibilitate Banca Nationala vizeaza in primul rand o ancorare mai solida a anticipatiilor inflationiste ale pietei si influentarea intr- o maniera mai directa a acestora.



Desi nereusitele inregistrate in incercarile de reducere a inflatiei in decursul primului deceniu de dupa 1989 afecteaza aceasta credibilitate, atingerea obiectivelor de inflatie stabilite in ultimii trei ani da un anumit gir noului angajament al BNR.



"Punctul fix anuntat ca tinta de inflatie va fi folositor ca ancora pentru asteptarile inflationiste, in timp ce banda de variatie va acoperi posibilitatea ca anumite socuri sa afecteze atingerea precisa a tintei, fara a diminua credibilitatea angajamentului", explica Popa.



Pentru transparenta, BNR se va referi in continuare la rata inflatiei masurata prin indicele preturilor de consum calculat decembrie la decembrie, cu care publicul este deja obisnuit. De altfel, inflatia medie anuala mai are pana sa coboare la o singura cifra. "Exista deja un capital de incredere in privinta scaderii inflatiei decembrie/decembrie. In plus, in conditiile unei dezinflatii sustinute, media anuala are o componenta inertiala prea puternica pentru a fi adusa in discutie ca reper", spune Cristian Popa.



O buna parte a modificarilor presupuse de introducerea tintirii inflatiei se refera la aspecte formale ale modului in care sunt luate deciziile de politica monetara. Din afara, cele mai vizibile ar urma sa fie schimbarile la nivelul transparentei BNR si al comunicarii cu piata. Astfel, Consiliul de Administratie al bancii va avea mai multe intalniri dedicate de politica monetara, preanuntate si urmate de comunicate de presa care vor mentiona decizia luata - de majorare, reducere sau nemodificare a nivelului dobanzii - insotita de o succinta motivatie, orientata mai ales spre viitor. Dintre aceste intalniri, cele trimestriale vor lua explicit in discutie prognoza de inflatie a bancii centrale in formularea deciziilor si vor fi urmate, la intervale scurte de timp, de publicarea unui raport asupra inflatiei. Aceste rapoarte trimestriale vor include o analiza a evolutiilor din trimestrul anterior, precum si o perspectiva proactiva, de prognozare a miscarilor viitoare ale economiei cu impact asupra evolutiei preturilor agregate, inclusiv de identificare a riscurilor si incertitudinilor asociate acestora.



"Folosim deja un model de prognoza pe termen scurt a inflatiei, pana la un an, prin care ne uitam la "componente", respectiv la toate informatiile disponibile asupra elementelor de pret, insa acum este nevoie in mod complementar de rafinarea capacitatii de prognoza pe termen mai indelungat", afirma Cristian Popa. "De asemenea, perspectiva trimestriala va fi utila pentru a evita concentrarea exclusiva a atentiei publicului asupra cifrelor lunare, unde modificarile frecvente inerente pot crea confuzii si alimenta artificial anticipatii inflationiste mai mari, fara sa fi intervenit o schimbare in conditiile obiective de atingere a tintei".



Care este motivatia BNR in a trece la tintirea directa a inflatiei din 2005? "Consideram ca, dintre toate optiunile existente, cand privim pe termen mai indelungat si ne raportam la conditiile unei tari aflate in transformare economica rapida, un asemenea regim de politica monetara este mai putin vulnerabil la riscuri. tintirea directa a inflatiei este relativ robusta la socuri, in conditiile in care tintirea agregatelor monetare se loveste de instabilitatea multiplicatorului cererii de moneda, iar optiunea de tintire a cursului de schimb este foarte vulnerabila in fata intrarilor masive de capital. Ea asigura de asemenea supletea necesara in interventii pentru ca banca centrala sa poata raspunde unor situatii neasteptate, in timp ce transparenta regimului ii induce o constrangere de credibilitate care se reflecta in final intr-un echilibru functional bun intre elementele flexibile si cele formalizate. De asemenea, acest regim raspunde nevoii importante de continuitate in politica BNR, nefiind vorba de o transformare de substanta a modului de operare a politicii monetare", a declarat Cristian Popa. Au fost edificatoare si optiunile pentru acelasi regim de politica monetara facute de catre economii care se confrunta cu probleme similare celor ale Romaniei, inclusiv de catre Cehia, Polonia si Ungaria in cursul procesului de aderare la Uniunea Europeana.



Cursul de schimb va fi folosit in continuare ca unul din instrumentele de ghidare a inflatiei, insa va fi subordonat atingerii tintei de inflatie si nu ca un scop in sine. Potrivit lui Popa, in viitor cursul va juca inevitabil intr-o mai mica masura rolul de instrument de ajustare a echilibrului extern, banca centrala contand pe contributia altor componente ale mixului de politici macroeconomice, in special pe parghia fiscala.



Trecerea la tintirea explicita a inflatiei nu inseamna ca BNR va tinde sa faca abstractie de evolutia altor indicatori macroeconomici, de la echilibrul extern la productia industriala si evolutiile PIB, mai ales in masura in care acestia ar crea premise negative pentru atingerea tintei.



"O tintire pura a inflatiei regasim numai in manual. Atingerea tintei de inflatie va fi primordiala, insa a nu te uita la alti indicatori poate insemna sa pui sub semnul intrebarii insasi sustenabilitatea procesului de dezinflatie pe termen lung; multi dintre acestia sunt inclusi fie explicit, fie intr-o maniera implicita in modelul de prognoza ce se dezvolta la BNR. Vom avea in mod necesar o abordare flexibila a regimului de tintire directa a inflatiei, fara a sacrifica insa rigoarea procesului", spune Popa.



Pe parcursul anului, BNR isi va recalibra instrumentele de politica monetara in functie de modificarile situatiei macroeconomice, astfel incat tinta - perceputa prin intermediul prognozei de inflatie - sa fie atinsa.



tinta va fi formulata pe un an, insa banca centrala va avea permanent in vedere si perspectiva inflatiei in anul urmator.



"Drumul spre o inflatie de 3% nu va fi usor", afirma Cristian Popa, invocand si presiunile inflationiste cu care se confrunta in prezent tari vecine precum Ungaria si Bulgaria, care au trecut insa de mai multa vreme la rate de o singura cifra.



Anuntata initial pentru 2004, schimbarea de abordare in politica monetara este acum data drept certa de BNR, pregatirile fiind intr-o faza accelerata.



"Amanarea pentru 2005 e o expresie a abordarii prudente a BNR in aceasta privinta. Ea nu reflecta in principal dinamica pregatirilor de ordin tehnic, ci maturizarea conditiilor firesti care sa faca eficace un astfel de regim de politica monetara: modificarea statutului BNR, cu consolidarea independentei institutiei, sporirea sustenabila a intermedierii financiare astfel incat sa existe premisele pentru o mai buna transmitere a impulsurilor de politica monetara, cresterea rolului dobanzii ca instrument de semnalizare a atitudinii politicii monetare, precum si coborarea inflatiei catre niveluri cu o singura cifra", sustine viceguvernatorul.



El spune ca BNR face de circa doi ani o "tintire implicita" a inflatiei, folosind din ce in ce mai mult rata dobanzii ca instrument de influentare a anticipatiilor inflationiste, alaturi de rolul substantial jucat de cursul de schimb si de controlul agregatelor monetare prin intermediul sterilizarii lichiditatii in exces.



Increderea publicului in tinta angajata de banca centrala va fi esentiala, astfel incat politica monetara sa fie perceputa ca putand contracara eventualele presiuni ale pietei generate de anticipatii mai pesimiste ale inflatiei. "Principala constrangere pentru eficienta politicii BNR, indiferent de regim, este pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, situatie care se va mentine inca cativa ani datorita sporirii intrarilor de capital si care inseamna in esenta faptul ca banca centrala influenteaza indirect si cu anumite limite nivelul dobanzilor pe piata interbancara in comparatie cu situatia aferenta pozitiei de creditor", arata viceguvernatorul. De asemenea, el admite dificultatile pe care le induc la nivelul modelului care va fi folosit pentru prognozarea inflatiei datele statistice cu serii scurte si marcate de rupturile structurale din economie in decursul ultimilor 14 ani, problema de altfel impartasita de majoritatea economiilor emergente. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO