Prima pagina

BNR va renunta la cosul valutar si va raporta leul direct la euro din 2005

22.04.2004, 00:00 42



Banca Nationala ar putea trece la cotarea directa a leului in intregime fata de euro incepand de anul viitor, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



Economia romaneasca ar putea fi astfel mai expusa la volatilitatea ridicata a raportului euro/dolar pe pietele internationale, inca atenuata ca efect asupra cursului leului prin folosirea cosului valutar.



In prezent, banca centrala urmareste cursului leului in raport cu un cos valutar compus din euro si dolar. De la 1 ianuarie 2004, ponderea detinuta in cos de moneda europeana a fost majorata de la 60% la 75%, reflectand evolutia ponderii acesteia in schimburile comerciale ale Romaniei, precum si in structura rezervelor valutare administrate de BNR. Ponderea dolarului american a coborat la 25%.



"Ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana si, in aceste conditii, este aproape o regula sa avem ca singura referinta moneda euro", a declarat Isarescu, citat de agentia Bloomberg.



Din martie anul trecut, Banca Nationala a trecut la raportarea directa a cursului de schimb al leului la euro si nu prin dolar, care reprezentase pana atunci valuta de referinta pentru piata romaneasca. De asemenea, toate tranzactiilor valutare de pe piata interbancara inceput sa fie raportate in moneda unica europeana. Romania era, astfel, anul trecut, ultima tara candidata la Uniunea Europeana care incepea sa-si evalueze toti parametrii macroeconomici in euro.



Pentru adoptarea euro ca moneda oficiala a Romaniei, BNR propune o perioada de tranzitie de 5-6 ani dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), a afirmat, viceguvernatorul Cristian Popa.



"Este o perspectiva oferita de BNR si reprezinta oferta noastra pentru dezbaterea publica pe acest subiect. Problema a fost discutata in consiliul de administratie al BNR, dar nu reprezinta decizia finala", a declarat Popa.



Potrivit oficialului BNR, Romania va intra in perioada de preaderare la Uniunea Monetara la 3-4ani dupa integrarea in piata comuna europeana. Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara condidata este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO