Prima pagina

BNR: Vom interveni daca euro creste

BNR: Vom interveni daca euro creste
02.11.2005, 20:17 16

Cursul euro a urcat ieri pe piata valutara pentru a patra sedinta de tranzactionare consecutiv, ajungand la 3,6594 lei si marcand astfel o apreciere de 2,8% in decurs de o luna, in timp ce abandonarea acordului cu FMI a continuat sa agite spiritele.

Reprezentanti ai mediului de afaceri nu ezita sa se bucure de esecul negocierilor cu Fondul, care ar lasa Guvernului mai multa libertate, in timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna la prudenta, desi se simte confortabil cu rezerva valutara de aproape 17 miliarde de euro.

"Reprezint o institutie care trebuie sa vegheze asupra stabilitatii. Incetarea acordului cu FMI da posibilitatea institutiilor sa aiba mai mult curaj, sa responsabilizeze politicile aplicate. Sa nu cadem insa in extrema cealalta, sa dam reglementari stranse sau strambe", a avertizat seful bancii centrale.

La polul opus, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, sustine ca recomandarile FMI privind deficitul bugetar cat mai mic sunt depasite, iar cheltuielile publice ar trebui majorate pentru a putea finanta, de exemplu, dezvoltarea infrastructurii.

"Trebuie sa acceptam deficitele, chiar si pe cele externe, pentru ca ele reprezinta sursa cresterii", a spus Patriciu.

Pe fondul acestei dezbateri, piata bursiera si-a revenit dupa scaderea inregistrata luni si pusa pe seama unei corectii.

"Acordul cu FMI reprezenta un plus la capitolul vizibiliate pentru anumiti investitori, care stiau ca mai exista o institutie care monitorizeaza atent situatia economica din Romania, insa nu cred ca ruperea acordului cu FMI va determina o scadere a interesului investitorilor straini pentru piata de capital autohtona", comenteaza Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

In schimb, leul a continuat sa slabeasca in fata euro, astfel ca fata de inceputul lunii august inregistreaza o depreciere de 4,5%.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca banca centrala este gata sa reactioneze in masura in care acest inceput de tendinta de depreciere a leului se prelungeste.

"Deprecierea este un simptom si se poate reactiona cu instrumente specifice. In sedinta Consiliului de Administratie programata pe 9 noiembrie vom discuta daca este nevoie de o schimbare a atitudinii BNR din acest punct de vedere", a declarat ieri Popa, mentionand ca tot atunci va fi discutat si al doilea raport trimestrial privind inflatia, care ar urma sa actualizeze evaluarile bancii centrale privind miscarile de preturi.

Desi FMI a invocat perspectiva unei inflatii de 8,5% la sfarsitul acestui an, Cristian Popa sustine in continuare ca este posibila incadrarea intr-un plafon de 8-8,3%, in conditiile unei inflatii mult mai scazute in octombrie 2005 fata de octombrie 2004.

Inflatia ar urma astfel sa se incadreze la limita in banda de toleranta de un punct procentual fata de tinta de 7,5% anuntata de BNR in august, dupa ce in prima parte a anului vizase atingerea unei inflatii de 7%. In acest context, BNR nu poate risca sa lase ca tendinta conturata recent de depreciere a leului sa ajunga sa incurajeze scumpiri ale marfurilor din import si ale carburantilor in ultima parte a anului, adica tocmai atunci cand apar cresteri substantiale ale consumului.

Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, crede ca deprecierea, combinata cu perspectiva unei cresteri puternice a cheltuielilor publice pe final de an, respectiv trecerea bugetului de la excedent la un deficit de 1% din PIB, pune sub semnul intrebarii prognoza de inflatie a BNR, de 8,3%.

Pe de alta parte, acest inceput de depreciere a leului permite bancii centrale sa intensifice operatiunile de sterilizare a lichiditatilor de pe piata monetara, reduse drastic in ultimele luni si care au fortat astfel scaderea rapida a dobanzilor la creditele in lei.

Problema BNR este ca nu poate absorbi la sterilizare numai banii bancilor care atrag economii substantiale de la populatie, pentru a le incuraja sa acorde dobanzi real pozitive. Asa ca pentru a evita sa remunereze plasamente speculative, BNR a restrans sterilizarea in ansamblu.

"Unele banci au coborat prea mult dobanzile la lei, si la credite si la depozite", a declarat Isarescu, admitand ca nu poate fi tolerat prea multa vreme actualul regim de dobanzi real negative pentru economisire.

De asemenea, Isarescu a conturat perspectiva unei cresteri de dobanda la creditele in lei.

"Cand vom vedea ca tendinta de crestere a creditului in lei compenseaza descresterea creditului in valuta, vom actiona mai puternic parghia politicii de dobanda", a spus guvernatorul.



FMI isi nuanteaza pozitia: formal, acordul ramane in vigoare

Reprezentanta FMI la Bucuresti a facut ieri precizari privind stadiul formal al relatiei dintre autoritatile romane si institutia financiara internationala.

"Au fost o serie de confuzii in media cu privire la stadiul acordului Stand-by. Misiunea FMI a concluzionat ca acordul este "off-track". Acest lucru inseamna ca politicile aplicate de guvern nu sunt in conformitate cu obiectivele acordului Stand-by de a reduce inflatia, a limita dezechilibrele externe si de a promova cresterea economica. Cea de-a doua si a treia analiza in cadrul acordului nu pot fi finalizate in acest moment, dar nu inseamna ca acordul a fost anulat. Actualul acord ramane in vigoare pana in iulie 2006. Staff-ul FMI isi mentine disponibilitatea pentru consultari in cazul in care guvernul hotaraste sa schimbe actualul pachet de politici fiscale si monetare care din punctul nostru de vedere incurajeaza un consum excesiv, deterioreaza echilibrele exerne si afecteaza competitivitatea, cu unul care promoveaza macrostabilitatea economica si incurajeaza cresterea. De asemenea, au fost unele declaratii eronate conform carora FMI a recomandat inghetarea salariilor si folosirea veniturilor din privatizare pentru rambursarea datoriei si nu pentru infrastructura. Noi am mentionat ca intr-o economie europeana moderna cu inflatie scazuta cresterile salariale sunt acordate o singura data pe an si ca aceste majorari ar trebui diferentiate in functie de nivelul de calificare al personalului din sectorul public."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO