Prima pagina

Bram Boon: Olandezul cucerit de Romania

Bram Boon: Olandezul cucerit de Romania

"Copiii mei inca nu inteleg ca sunt olandezi. I-am adoptat din Indonezia, au cetatenie olandeza, dar au trait aproape toata viata lor in Romania. Au mers la o gradinita din Satul francez, unde sunt copii de aproape 30 de nationalitati." "Nu stiam nimic de Romania inainte sa vin aici, cunosteam doar muzica gipsy, care in urma cu 20 de ani era foarte populara in Olanda. Stiam si de Revolutie, care la televizor arata impresionant. Cand am venit insa aici, am fost convins ca acesta este locul in care vreau sa stau."

27.06.2008, 12:48 30

"Oh, God!" a fost prima reactie a olandezului Bram Boon cand a aflat ca va fi CEO in Romania, in urma cu patru ani. Nu este vorba de faptul ca s-a speriat, insa se gandea ca ajunge intr-o tara putin dezvoltata, mai ales in domeniul lui de activitate, asigurari si pensii private. S-a descurcat insa si a reusit chiar sa contribuie la dezvoltarea tarii.
Timp de patru ani, adica din 2004 pana in prezent, cand a condus ING Asigurari de Viata si, mai tarziu, ING Pensii, Boon a dublat afacerile firmei de asigurari si a adus compania de pensii pe primul loc in piata. A fost presedinte al Asociatiei de Pensii Administrate Privat din Ro-mania si probabil unul dintre cei mai infocati sustinatori ai reformei sistemului de pensii, care i-a adus grupului ING un business ce va ajunge la miliarde de euro in urmatoarele decenii.
Olandezul in varsta de 52 de ani, care a lucrat toata viata numai in grupul ING, nu stia mare lucru despre Romania atunci cand a ajuns aici, in afara de Revolutie si de muzica tiganeasca, foarte ascultata candva in tara sa.
"Nu stiam nimic de Romania inainte sa vin aici, cunosteam doar muzica gipsy, care in urma cu 20 de ani era foarte populara in Olanda. Stiam si de Revolutie, care la televizor arata impresionant. Cand am venit insa aici, am fost convins ca acesta este locul in care vreau sa stau", isi aminteste Boon.
Nu se compara Romania cu Olanda si nici Bucurestiul cu Amsterdam, insa Boon are numai lucruri frumoase de spus despre tara in care si-a petrecut ultimii patru ani. Ii plac parcurile din Capitala, restaurantele traditionale, statiunile montane si, surprinzator, nu il deranjeaza nici birocratia, nici traficul aglomerat. Parcul preferat: Cismigiu. Restaurantul preferat: Caru' cu Bere.
"In timpul liber imi place sa explorez orasul impreuna cu sotia si copiii. Bucurestiul se schimba foarte repede, intotdeauna gasesti locuri noi de vazut. Petrecem mult timp in parcuri si ne plac restaurantele traditionale romanesti. Foarte des mergem la munte, unde natura este foarte frumoasa", spune olandezul. Dupa ce a vizitat Predeal si Sinaia, Boon a ajuns si in Moldova, Maramures si Delta Dunarii. "Am mers de cateva ori la Opera si la Ateneu, dar, din nefericire, nu ne-am putut duce la teatrele mici, care imi plac foarte mult, pentru ca piesele sunt in romana."
Acum se pregateste pentru o calatorie prin Bulgaria si apoi in Grecia, unde din toamna va fi CEO al companiei de asigurari de viata a grupului ING. La fel ca atunci cand a lucrat in alte tari, in Grecia Boon va pleca impreuna cu familia si, de data aceasta, cu microbuzul lor Renault. Nu vorbim aici despre orice familie, ci despre una internationala, pe masura carierei olandezului.
Dupa ce a lucrat in Olanda si Australia, Boon a ajuns in Indonezia, unde a adoptat un baietel si o fetita: Jan si Bertha. "Abia se nascusera", isi aminteste zambind olandezul. "Sotia mea lucra ca ajutor social si asa am ajuns sa adoptam copiii. Sunt dezamagit ca in Romania nu am putut face acelasi lucru, pentru ca un cetatean strain nu poate adopta. Ne-ar fi placut sa avem si cativa copii romani, pentru ca am vazut multi care aveau nevoie de o familie si noi n-am putut face nimic pentru ei", spune Boon.
Acum copiii sunt mari, au cinci ani fiecare, dar nu stiu clar daca sunt indonezieni, olandezi sau romani, glumeste seful ING. "Copiii mei inca nu inteleg ca sunt olandezi. I-am adoptat din Indonezia, au cetatenie olandeza, dar au trait aproape toata viata lor in Romania. Au mers la o gradinita din Satul francez, unde sunt copii de aproape 30 de nationalitati."
La 1 iulie, olandezul va parasi biroul sau de la etajul 1 al Opera Center, dar nu fara a lua cele cateva tablouri pictate de o romanca, Atomei Mihaela, si cam 150 de CD-uri cu muzica romaneasca.
"Am multe amintiri frumoase din perioada petrecuta aici, imi place sa cunosc diferite culturi. Partea trista este ca in cei trei-patru ani in care lucrezi in alta tara iti faci prieteni, iar dupa aceasta pleci. Dar este interesant sa lucrezi in mai multe tari, nu mi-ar fi placut sa stau la acealsi job si in aceeasi casa 35-40 de ani."
Daca nu ar fi fost cariera din domeniul financiar, Boon si-ar fi dorit sa fie muzician, "dar fiecare are astfel de vise", spune el. Se pare ca l-a atras insa mai mult muzica cifrelor. A studiat matematica la Utrecht, iar apoi actuariat la Amsterdam si un MBA la Rotterdam. A inceput ca trainee in cadrul companiei de asigurari a grupului ING, a plecat in Australia pentru a fi actuar general in acelasi grup, dupa care s-a intors in Olanda, pentru a activa ca manager de operatiuni al ING. A lucrat la ING Bank, iar apoi a plecat in Indonezia, dupa care a ajuns in Romania.
"In Olanda, multe zile de la serviciu erau plictisitoare, dar in Romania nu mi s-a intamplat niciodata sa ma plictisesc", afirma olandezul, care spune ca angajatii de aici parca au mai multa energie si entuziasm.
Urmeaza Grecia, unde Boon spune ca il asteapta o mare provocare: invatarea limbii. In timp ce in Romania aproape toti angajatii ING vorbesc engleza, in Grecia doar 15% fac acest lucru.
"Va fi dificil sa invat greaca, alfabetul fiind diferit. Romaneste nu vorbesc, dar inteleg jumatate din ce se vorbeste si pot citi unele articole din ziare."
In Grecia il asteapta si un business mai dezvoltat decat cel din Romania, dar si o provocare careia i-a facut fata si aici: reforma pensiilor private.
"Compania de asigurari a ING din Grecia are mai multe linii de business, iar asigurarile de sanatate sunt foarte dezvoltate. Reforma pensiilor inca nu a avut loc si sper sa avem acelasi succes ca aici."
Cifrele arata foarte clar succesul lui Boon dupa cei patru ani petrecuti in Romania. ING Asigurari a avut anul trecut afaceri de 150 de milioane de euro, dublu fata de 2004, si se afla la mare distanta de ceilalti jucatori din asigurari de viata. ING Fond de Pensii este cea mai mare companie din piata pensiilor obligatorii, cu peste 1,38 de milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO