Prima pagina

BRD a facut profit de 91 mil. euro

14.04.2005, 20:06 21

BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata, a incheiat anul 2004 cu un profit net de circa 91 milioane de euro si active totale de aproximativ 2,3 mld. euro.

"A fost cel mai bun exercitiu financiar de pana acum al BRD", a declarat ieri Patrick Gelin, presedintele bancii, cu prilejul prezentarii rezultatelor pe anul trecut.

Pentru 2005, el estimeaza o crestere reala a profitului cu aproximtiv 5 - 10%, ritm mai redus fata de cel din 2004.

Marja relativ larga este justificata de Gelin prin impredictibilitatea evolutiei dobanzilor.

Seful BRD a aratat ca previziunile mai putin optimiste sunt legate de ipotezele privind reducerea in continuare a marjelor de dobanda, evolutie determinata atat de cresterea concurentei pe piata bancara, cat mai ales de supralichiditatea pietei.

"Sper sa atingem o crestere a profitului de 10%, dar nu sunt sigur ca putem compensa scaderea marjei prin cresterea veniturilor din comisioane. De asemenea, vom avea un cost al riscului de credit superior celui din 2004, in conditiile in care vom continua sa investim pe plan comercial", a declarat Patrick Gelin. In prezent, doua treimi din venitul net bancar al BRD provin din dobanzi, in timp ce incasarile din comisioane detin o pondere de numai o treime.

"Nivelul veniturilor din comisioane inca este putin scazut si sunt necesare eforturi pentru a le aduce la niveluri care sa compenseze scaderea inevitabila a marjelor de dobanda", a spus presedintele BRD.

Venitul net bancar al BRD-SocGen a crescut, anul trecut, cu 25%, in termeni reali, fata de rezultatul din 2003, pana la 11.046 miliarde de lei (circa 272,5 milioane de euro), in timp ce profitul net al bancii a urcat cu 39%, la 3.701 miliarde de lei (91,3 mil. euro).

Potrivit datelor publicate, profitul brut a urcat cu 38%, la 5.769 miliarde de lei.

BRD a consemnat anul trecut cea mai importanta crestere a depozitelor din ultimii cinci ani. Soldul depozitelor la finele anului trecut a fost de 85.870 mld. lei (2,16 mld. euro), cu 28% mai mult decat in 2003.

Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 19%, in termeni reali, reprezentand 47% din total.

In ceea ce priveste soldul creditelor, majorarea in termeni reali a fost tot de 28%, pana la 69.966 mld. lei (1,76 mld. euro).

BRD a lansat in 2004 un nou concept de retail, care a dus la extinderea retelei cu 31 de unitati in numai cateva luni. De asemenea, a inceput sa functioneze o societate specializata in acordarea de credite la locul vanzarii produselor - BRD Finance. Numarul clientilor activi a ajuns la 1.366.000, in crestere cu 116.000 fata de 2003.

Presedintele BRD, Patrick Gelin, a spus ca Bursa de Valori Bucuresti nu reprezinta un adevarat element de referinta privind valoarea bancii. "Bursa e inca prea putin lichida, numarul de actori limitat, iar cel al societatilor de talia BRD - inca si mai mic. Consideram ca investitia in actiuni BRD este una pe termen mediu si suntem insensibili la fluctuatiile de pret pe termen scurt", a spus Gelin.

El a aratat ca un actionar care a cumparat in 2001, la momentul ofertei publice, a obtinut un randament mediu de 38% pe an, fara a pune la socoteala dividendul pe 2004, care urmeaza sa fie stabilit de AGA din 29 aprilie.

Ca si in anii precedenti, Patrick Gelin a anuntat o politica prudenta a bancii, activitatea urmarind un "compromis" intre interesele clientilor, solicitarile personalului de crestere a salariilor in pas cu piata, dreptul actionarilor de a primi dividende si obiectivele de dezvoltare pe termen lung.

Presedintele BRD a reluat si tema concurentei acerbe privind castigarea de cote de piata, care duce la practicarea de catre unii jucatori a unor preturi de dumping. El a adaugat ca nou-venitii in sistemul bancar distorsioneaza si nivelul de remunerare. Potrivit lui Gelin, pentru a atrage personal specializat, bancile nou-intrate ofera chiar si salarii duble, in principal pentru angajati deja formati de la BCR si BRD.

Patrick Gelin apreciaza ca banca se va mentine si in 2005 pe a doua pozitie din sistem dupa cota de piata data de valoarea activelor, cel putin in afara cazului in care competitorul direct, Raiffeisen Bank, nu va realiza o achizitie majora.

In AGA convocata pe 29 aprilie, actionarii BRD vor discuta majorarea capitalului social al bancii cu 2.787,61 mld. lei, pana la 6.969,01 miliarde lei, prin majorarea valorii nominale a actiunilor bancii cu 2.000 lei, la 5.000 lei, potrivit convocatorului publicat de banca.

Sursele de majorare capitalului vor fi rezervele constituite din profitul net (2.416,7 mld. lei) si din diferentele aferente disponibilitatilor in devize (370,88 mld. lei).

Totodata, actionarii vor discuta, ulterior, modificarea valorii nominale a actiunii BRD de la 5.000 lei la 10.000 lei, concomitent cu injumatatirea numarului total de titluri de la 1.393.802.680 la 696.901.340.

Alocarea actiunilor cuvenite fiecarui actionar in urma operatiunii de injumatatire a numarului de actiuni detinut se va face prin rotunjirea prin adaos la cel mai apropiat intreg al numarului de actiuni, capitalul social al bancii urmand sa fie majorat corespunzator.

Banca a obtinut anul trecut un profit net de 3.701 mld. lei, in crestere cu 39% fata de rezultatul din 2003.

Principalul actionar al institutiei de credit este banca franceza Societe Generale, cu un aport de 58,32%. Ceilalti actionari sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 4,99% din titluri, SIF Banat Crisana - 4,7%, SIF Transilvania - 5%, SIF Moldova - 5,05%, SIF Muntenia - 5,27%, SIF Oltenia - 5,47% si alte persoane fizice si juridice - 11,19%.

Actiunile BRD au fost tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti numai in prima parte a sedintei de ieri, ulterior fiind suspendate pentru publicarea rezultatelor financiare ale bancii. Cotatia titlurilor a stagnat la 53.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO