Prima pagina

BRD critica relatia BNR cu bancile si functionarea Asociatiei Romane a Bancilor

22.02.2008, 12:27 13

Banca centrala are un dialog precar cu bancile comerciale, mai ales in privinta elaborarii reglementarilor bancare si a modului de supraveghere, iar Asociatia Romana a Bancilor (ARB) nu reuseste sa formuleze o pozitie comuna, a declarat, vineri, directorul general al BRD, Patrick Gelin, citat de Mediafax.

"Sunt foarte critic in privinta modului in care se face supravegherea bancara si cum sunt elaborate reglementarile, fara ca nimeni sa ne intrebe. In privinta politicii monetare a BNR eu cred ca este si a fost justa", a spus Gelin, in cadrul unui seminar economic.

El a aratat ca intalnirile avute cu banca centrala reprezinta, de fapt, o punere in tema a bancilor cu noile reglementari si un monolog al oficialilor BNR. Directorul BRD a dat exemplu chiar ultima modificare elaborata de BNR privind provizioanele la creditele in valuta.

Pe de alta parte, Gelin a criticat si eficienta ARB, afirmand ca nu functioneaza ca o adevarata asociatie care sa apere interesele bancilor.

El a adaugat ca actionarii banci straine au inceput sa-si puna amprenta pe relatia dintre institutiile de credit din Romania in astfel de probleme, preluand exemplul din tarile de origine.

Directorul BRD s-a referit si la recentele declaratii ale presedintelui CEC si ARB, Radu Ghetea, care a afirmat in presa centrala ca ar fi benefica o reglementare prin care sa se interzica creditarea in devize straine pentru clientii persoane fizice care inregistreaza venituri doar in moneda nationala. Gelin a aratat ca o astfel de tema nu a fost abordata in cadrul ARB, iar lipsa unei pozitii comune a bancilor poate fi daunatoare.

BRD-SocGen a castigat anul trecut 917 milioane lei, profitul net marcand o crestere de 40%, de doua ori mai rapida decat in anul 2006. Cititi mai multe in ZIARUL FINANCIAR de astazi

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO