Prima pagina

Bursa zvonurilor la BCR duce SIF-urile la noi maxime

Bursa zvonurilor la BCR duce SIF-urile la noi maxime
25.10.2005, 19:20 19

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au continuat sa stabileasca noi recorduri de pret, motorul cresterilor fiind si de aceasta data speculatiile privind pretul la care se va vinde BCR, cea mai mare banca din Romania. Cele cinci SIF-uri detin impreuna 30,11% din BCR.

Titlurile SIF au castigat ieri peste 3%, presiunea la cumparare determinand pe parcursul sedintei de ieri o retragere aproape integrala din piata a ordinelor afisate de vanzatori.

Toate SIF-urile au ajuns sa valoreze la Bursa aproape 1,5 miliarde de euro, cu 52 de milioane de euro mai mult fata de sedinta de vineri, cand abia fusesera deschise ofertele tehnice ale bancilor aflate in cursa pentru achizitia BCR.

"Au existat anumite zvonuri pe piata referitoare la existenta unor oferte pentru acel pachet majoritar de la BCR (62% - n.r.) intre 2,8-3,3 miliarde de euro, ceea ce ar da o valoare bancii de 4,5-5,3 miliarde de euro. Acest lucru ar avea ca efect si dublarea activului net al SIF-urilor", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Cele mai intens tranzactionate dintre SIF-uri au fost actiunile SIF Oltenia si Transilvania, cu rulaje in fiecare caz de peste 2 milioane de euro.

Pana la inchidere, cursul SIF Oltenia au urcat pana la un nou maxim istoric de 2,2 lei/actiune, marcand o crestere de peste 3% fata de sedinta anterioara.

O data cu plusul de ieri, valoarea de piata a SIF Oltenia a ajuns la peste 355 milioane de euro.

Brokerii spun ca evolutia de ieri a SIF-urilor a fost impulsionata de speculatiile existente pe piata privind existenta a cel putin unei oferte de peste 3 miliarde de euro pentru pachetul de 62% al BCR pe care se lupta cele sapte banci ramase in cursa pentru preluarea bancii.

La o valoare a BCR de 5,3 miliarde de euro, pachetul de 6% detinut de fiecare SIF ar valora 318 milioane de euro, adica mai mult decat este capitalizarea bursiera a celor mai multe dintre SIF-uri in momentul acesta. "Toata lumea face calcule privind activul net al SIF-urilor in urma pretului care se va oferi pentru BCR. Dar marea problema este ca o influenta asupra activului net se va produce doar atunci cand actiunile BCR vor fi listate la Bursa si pretul la care se va tranzactiona banca va fi unul in consecinta. E greu de presupus ca valoarea data de BCR de investitorul ce va cumpara acel pachet majoritar va fi si aceea la care banca va incepe sa fie tranzactionata pe piata de capital, in conditiile in care pretul platit in aceste momente include si prima aferenta achizitionarii unui pachet majoritar", a precizat Nilas.

In acelasi timp, conducerea unora dintre SIF-uri nu se arata interesata de vanzarea pachetului detinut la BCR investitorului ce va prelua prima banca din sistem. "Nu vom vinde pachetul de la BCR. SIF Oltenia nu instraineaza elementele din patrimoniu care dau valoare societatii, mai ales atunci cand nu exista alternative viabile de plasament", a precizat pentru ZF Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Brokerii spun ca este dificil de aratat acum care ar fi un pret corect pentru SIF-uri.

"Actiunile SIF mai au loc de crestere. Dar e foarte greu sa stabilesti acum care ar fi un pret corect pentru acestea. Preturi de 2-2,5 lei/actiune comparativ cu dividendele pe care SIF-urile le dau nu sunt deloc fezabile. Totul va depinde de abordarea in perspectiva a viitorului actionar majoritar de la BCR", considera Rares Nilas.

Unii analisti considera ca dincolo de speculatiile privind privatizarea BCR cresterea SIF-urilor este legata mai ales de intrarile puternice de capital strain pe aceste actiuni. Dupa ridicarea pragului de detinere la 1%, tot mai multe fonduri de investitii straine au inceput sa ia pozitii pe SIF-uri.

Ieri, banca austriaca Erste era cotata la "bursa zvonurilor" cu cea mai buna oferta financiara pentru preluarea BCR, oferta fiind estimata la 3,2 - 3,3 miliarde euro pentru pachetul de 62% scos la vanzare.

Informatiile nu au fost confirmate de catre oficialii bancii austriece.

De asemenea, pe piata circula informatii potrivit carora sanse pentru preluarea BCR au dupa depunerea ofertelor financiare National Bank of Greece, portughezii de la Millenium, italienii de la Banca Intesa si Deutsche Bank.

Pe lista celor sapte banci ce au depus oferte pentru BCR se mai afla Dexia si francezii de la BNP Paribas.

Teixeira Pinto, directorul general executiv al Millenium, a declarat, citat de Reuters, ca "sunt indicii ca ar putea fi selectati primii trei ofertanti, in loc de doi, dar totusi acest lucru nu ne-a fost pana acum comunicat din punct de vedere formal".

Surse de pe piata cotau ieri oferta grecilor pentru BCR la aproximativ 3,1 miliarde de euro. Informatia nu a putut fi confirmata oficial.

In ceea ce priveste oferta financiara a Deutsche Bank, principalul favorit inainte de inceperea licitatiei la BCR, germanii ar fi oferit circa 2,5 miliarde de euro, potrivit unei editii de saptamana trecuta a Wall Street Journal Europe. Deschiderea ofertelor financiare si anuntarea finalistilor sunt asteptate catre sfarsitul acestei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO