Prima pagina

Business Magazin: Ce aduce 2008 pentru companii?

09.01.2008, 11:51 6

Faptul ca Romania e o economie in crestere si o piata pe care se pot face inca profituri bune in majoritatea sectoarelor va continua sa conteze si in 2008 pentru investitorii straini, asa cum se va intampla in mai toate tarile din "noua Europa" a Estului, arata Business Magazin in noul sau numar. Lista punctelor de interes ramane generoasa: daca marile privatizari s-au cam incheiat, cu exceptia notabila a companiei Antibiotice Iasi, a celor trei filiale Electrica si probabil a complexurilor energetice din Oltenia si a CFR Marfa, e de asteptat intrarea la bursa a Nuclearelectrica, a Romtelecom, a catorva aeroporturi si probabil a Fondului Proprietatea - toate, restante din 2007 - si, evenimentul anului, listarea Erste Bank, prima intrare a unei companii straine la Bursa de Valori. Grosul investitiilor va viza insa sectorul privat in aproape toate domeniile: e de urmarit in special cum KazMunaiGaz, Dacia Groupe Renault, Nokia si Ford (acesta din urma, daca Bruxellesul va da aviz favorabil privatizarii Automobile Craiova) isi vor continua investitiile anuntate anul trecut, iar o serie de companii private romanesti pot constitui tinta unor preluari de catre investitori strategici sau financiari - Rafo in energie, Banca Transilvania sau Carpatica in sectorul bancar, Asiban in asigurari, RCS&RDS in telecom, Siveco in industria de soft, Labormed in farmaceutice, Farmec ori Bere Mures in industria de bunuri de consum, Blue Air in sectorul aviatic si poate una sau mai multe agentii de turism, companii de internet, firme de media si publicitate ori retele comerciale (Iulius Mall, dar si retelele de bricolaj Ambient sau Dedeman). In aceeasi logica a pietei rentabile, este de asteptat pentru 2008 intrarea unor noi investitori in retail (Lidl, Aldi, MediaMarkt, Decathlon), in imobiliare, posibil in sectorul bancar si de asigurari.

In acelasi timp, 2008 ar trebui sa fie inca un an de afirmare a marilor companii romanesti ca investitori in plan regional sau european, pe baza cresterii acumulate in ultimii ani: Romstal, Arabesque, Mobexpert si Jolidon si-au anuntat intentia de a continua deschiderea de magazine in tarile vecine, compania de infrastructura feroviara Grampet (Grup Feroviar Roman) si-a fixat tinte de achizitii in Slovacia si Cehia, iar Rompetrol are in plan o extindere agresiva in plan regional, cu posibila achizitie a companiei petroliere sarbe NIS si tinta de a ajunge in urmatorii cinci ani a zecea companie europeana ca marime. Retailerul de electronice Altex si-a reportat pentru 2008 planurile de intrare in Ucraina sau Bulgaria, iar producatori de software ca BitDefender, Gecad, Siveco sau TotalSoft au sanse bune de a-si extinde in strainatate afacerile anul acesta. Dincolo de cresterea afacerii in sine, pentru cea mai mare parte dintre aceste companii pariul cel mai important este afirmarea in strainatate a unor branduri romanesti, iar numarul si amplitudinea acestor extinderi in strainatate va da de fapt masura exacta a capacitatii economiei romanesti de a conta in concurenta europeana. Tot in 2008, brandul Dacia se va consolida sub umbrela Renault: de anul acesta va fi vanduta pe piata europeana sub numele Dacia o versiune derivata a modelului Renault Sandero produs in Romania. In privinta Petrom, oficialii OMV, actionarul majoritar al companiei, au afirmat doar ca se gandesc la anumite piete prin care ar putea intra cu benzinarii direct sub brandul Petrom, dar ca deocamdata nu au luat nici o decizie.

In primul interviu dat in noul an presei centrale, guvernatorul Mugur Isarescu se arata prea putin incantat de faptul ca bugetul pe 2008 aprobat de Parlament a redus din fondurile acordate Ministerului Transporturilor, apreciind ca economia incepe sa se sufoce din cauza faptului ca investitiile in infrastructura de transporturi. Despre reperele macroeconomice ale anului 2008, asa cum sunt ele vazute de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cititi in Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO