Prima pagina

Ca sa renoveze universitatile, Franta vinde actiuni EDF

04.12.2007, 17:33 7

Guvernul francez a anuntat ca va vinde aproximativ 3,7% din Electricite de France (EDF), cel mai mare producator de energie electrica din Europa, pentru suma de 5,6 miliarde de euro, bani ce vor fi utilizati pentru renovarea universitatilor din tara, scrie Bloomberg.
Ministrul de finante francez, Christine Lagarde, a anuntat ca intr-o prima etapa, guvernul va scoate la vanzare in jur de 45 milioane de actiuni, numarul acestora putand ajunge la 67,3 milioane.
De la oferta publica initiala a EDF, din noiembrie 2005, cand au fost vandute titluri in valoare de 7 miliarde de euro, actiunile companiei franceze aproape ca s-au triplat. Statul francez detine in cadrul companiei o participatie de 87,3%.
Decizia guvernului de a vinde actiuni EDF vine ca urmare a protestelor de strada din partea studentilor care
s-au opus acordarii unei mai mari autonomii universitatilor, precum si a presiunilor din partea oficialilor UE de a reduce nivelul datoriei externe a Frantei.
In ultima sedinta bursiera, actiunile EDF au inregistrat o scadere de 1,3% sau 1,1 euro, atingand nivelul de 82,44 euro/ actiune. De la inceputul anului, actiunile EDF au inregistrat o crestere de 51%, compania atingand o capitalizare de piata de aproximativ 151,4 miliarde de euro.
In cazul in care vor fi scoase la vanzare toate cele 67,3 milioane de actiuni, la un pret pe actiune de 83,10 euro, tranzactia se va ridica la un total de 5,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO