Prima pagina

Cambiotti isi face bagajele

27.01.2005, 00:00 26

Antonio Cambiotti, 52 de ani, va pleca din februarie din Romania de la conducerea filialei locale a gigantului petrolier italian Eni, urmand ca pozitia sa sa fie preluata de un alt italian, Paolo Mazza.
Mazza a condus pana acum operatiunile Agip din Ungaria.
Cambiotti a venit la conducerea Agip Romania in 2001 si a reusit in finalul mandatului sau sa scape de pierderi retailerul (distribuitorul de carburanti - n.r.) italian, care estimeaza pentru prima oara profit din 1999 incoace, conform rezultatelor preliminare exprimate in standarde internationale.
"Anul trecut am obtinut un profit operational de circa 1,5 mil. euro si va fi pentru prima oara din 1999 pana acum cand cred ca nu vom avea un rezultat negativ", a declarat pentru Ziarul Financiar Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania.
Agip a intrat pe piata romaneasca in 1997 si a investit circa 20 mil. euro, avand acum o retea formata din 21 de benzinarii. Cifra de afaceri a fost anul trecut de circa 40 mil. euro, comparabila cu cea din anii anteriori.
Agip Romania SA este detinuta de catre Eni International B.V. Amsterdam (99,95%) si de actionari privati.
"Strategia Agip vizeaza o extindere a retelei, fiind luata decizia de a ramane in continuare pe piata romaneasca si de a ne extinde", spune Cambiotti la finalul mandatului sau, in care a luptat drastic pentru reducerea costurilor retelei proprii intr-o perioada dificila pe piata.
Cambiotti se va intoarce la Roma, la sediul central al Eni, unde urmeaza sa faca parte din conducerea diviziei de distributie a carburantilor, responsabil cu pietele din afara Italiei.
El si-a dat demisia la inceputul saptamanii si din pozitia de presedinte al ASPetrol, asociatie creata in 2002 si in care sunt reprezentate toate companiile petroliere internationale active pe piata romaneasca - grupul anglo - olandez Shell, MOL (Ungaria), OMV (Austria), Agip (Italia), LUKOil (Rusia). Shell este acum in demersuri de transfer a intregii retele catre MOL, in urma tranzactiei de la finele lunii noiembrie de anul trecut.
Din aceasta pozitie, Cambiotti a fost unul dintre cei mai vehementi contestatari ai politicii duse de fosta companie de stat Petrom, prin care liderul pietei interne a provocat celorlalti concurenti pierderi prin practicarea unor preturi fara a avea o legatura cu cotatiile internationale. Dupa preluarea recenta a Petrom de catre OMV, compania a anuntat zilele trecute liberalizarea preturilor la pompa, care urmeaza sa varieze si saptamanal, dupa modelul pietelor libere de carburanti din Europa.
Noul presedinte al ASPetrol este Karoly Robak, director executiv al Mol Romania.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels