Prima pagina

Capitala a "confiscat" 45% din joburile nou create in ultimii 2 ani

30.01.2007, 18:51 19

Bucurestiul si judetul Ilfov au creat 45% dintre locurile de munca nou aparute in economie in ultimii doi ani, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In ultimii doi ani (noiembrie 2004 - noiembrie 2006, adica ultimele date disponibile), numarul de salariati din economie a crescut cu aproape 324.000 de persoane, dintre care cei mai multi, aproape 118.000 (37%) sunt in Bucuresti si inca 25.000 (8%) in Ilfov.
Astfel, Capitala a ramas liderul incontestabil in topul judetelor cu cei mai multi angajati, apropiindu-se de 850.000 de persoane, la mare distanta de principalul urmaritor, judetul Timis (cu 210.000 de salariati). Pe de alta parte, in clasamentul judetelor care au creat cele mai multe locuri de munca, Bucurestiul este secondat de Ilfov, unde cresterea angajarilor este spectaculoasa, de 43% in ultimii doi ani.
Astfel, numarul de salariati din Ilfov a crescut cu peste 25.000 in aceasta perioada, pana la 84.000. Vestul tarii este reprezentat in acest clasament tot de judetul Timis, plasat pe locul trei, cu peste 23.000 de locuri de munca nou create, adica o crestere cu peste 12% a numarului de angajati.
Recrutorii spun ca locurile de munca au fost create acolo unde au venit cele mai multe investitii: in primul rand in Capitala, apoi in judetul Ilfov, in vestul tarii si in alte cateva judete cu orase mari - Constanta si Clujul.
"Numarul investitiilor in Bucuresti si Ilfov este considerabil mai mare decat in restul tarii", de unde si cresterea mai rapida a numarului de nagajati din aceasta regiune, considera Iuliana Badea, manager de recrutare la compania de resurse umane Lugera&Makler. "De asemenea, marea majoritate a companiilor care implica partea de productie si logistica, adica depozite, nu isi pot infiinta sediul in Bucuresti, datorita restrictiilor de acces impuse camioanelor si a unei lipse foarte acute de suprafete de teren", explica ea afluenta investitiilor si cresterea angajarilor in Ilfov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO