Prima pagina

Castigatorul BCR va fi anuntat in decembrie, iar banii vin in aprilie

Castigatorul BCR va fi anuntat in decembrie, iar banii vin in aprilie
24.11.2005, 19:37 22

Cele doua grupuri financiare, Erste - Austria si Millennium BCP din Portugalia, care se lupta sa preia BCR, ultima mare banca din Europa de Est controlata de stat, mai au la dispozitie o saptamana pentru a negocia ultimele detalii tehnice ale contractului de privatizare inainte de a face oferta financiara finala.

Dupa incheierea negocierilor pe marginea acestui contract, care dureaza de circa trei saptamani, Erste si Millennium mai au la dispozitie circa opt zile pentru a se gandi cati bani vor pune pe masa Comisiei de privatizare pentru a cumpara o treime din piata bancara romaneasca, care se situeaza acum la circa 30 miliarde euro, dar care este prevazut sa creasca intr-un ritm accelerat in urmatorii cinci ani, peste media altor tari din regiune.

Conform ultimelor informatii vehiculate pe piata, alegerea castigatorului si semnarea contractului de privatizare ar urma sa aiba loc in decembrie, iar banii sunt programati sa fie virati in luna aprilie a anului viitor.

Austriecii si portughezii au de ales intre a mentine pretul initial ofertat in prima faza a licitatiei sau sa-si imbunatateasca oferta. Acum doua saptamani, presedintele Millennium, Paulo Teixeira Pinto, citat de Reuters, a declarat ca "pentru acele active (n.r. - BCR), in acele conditii nu voi schimba niciun cent (din oferta - n.r.)". El a mentionat ca nu a vazut inca in media mentionat pretul corect inaintat de Millennium.

Erste nu a facut pana acum niciun comentariu pe marginea ofertei depuse pentru BCR.

Oricum, cine va castiga aceasta lupta va trebui sa semneze un cec de peste 3 miliarde de euro pentru 61,88% din BCR, iar sefii bancilor nu vor dormi usor mult timp de acum inainte avand in vedere ca trebuie sa demonstreze in fata propriilor actionari ca a meritat pretul mare platit.

Analistii considera ca pretul pentru BCR va fi cel mai scump platit pentru o banca din regiune. Daca tranzactiile din lumea bancara au ca reper un pret de doua - trei ori peste valoarea activelor nete (activele totale minus datorii), la BCR multiplul se apropie de 5.

Fondurile proprii ale BCR se situeaza in jurul a 1,2 mld. euro, activele apropiindu-se de 8 mld. euro. Dupa noua luni in acest an, banca a obtinut un profit de 180 mil. euro. A doua banca din Romania, BRD - detinuta de francezii de la Societe Generale, a raportat un profit de 124 mil. euro.

Banca austriaca Erste a raportat pentru primele noua luni ale acestui an un profit net de 509 milioane de euro.

BCP Millennium a obtinut in aceeasi perioada un castig de 546 mil. euro. O buna parte din profitul BCP provine din vanzarea unui pachet de actiuni detinut de Banca Intesa, care a adus un castig pentru banca de 116,3 milioane de euro. Sumele vehiculate pentru ofertele celor doi finalisti la BCR se ridica intre 3 si 3,1 miliarde euro la BCP, respectiv 3,2 miliarde euro la Erste. Este posibil ca ofertele reale sa fie usor mai jos. Cert este ca fata de restul candidatilor, cele doua s-au distantat clar.

Daca cei doi nu ar fi fost atat de agresivi la pret, probabil nu ar fi ajuns in turul doi, avand in vedere numele competitorilor si puterea lor financiara mult mai mare.

Cei doi platesc un premiu peste un pret considerat normal avand in vedere indicatorii bancari luati in calcul, pentru ca sunt dispusi sa nu rateze aceasta unica ocazie.

Erste are deja operatiuni puternice in Europa Centrala si de Est, dar portughezii nu au decat o prezenta redusa in Polonia si aceasta reprezinta unica lor sansa de a realiza un cap de pod in aceasta zona. Tocmai de aceea, portughezii risca mai mult in aceasta cursa.



Unul dintre vicepresedintii bancii a declarat, acum doua luni, la o intalnire cu un grup de jurnalisti romani, ca cei care conduc acum banca isi pun capul in joc cu aceasta tranzactie, avand in vedere riscul imens pe care l-ar presupune preluarea BCR.

In economia romaneasca, investitiile portugheze sunt aproape nule, in timp ce capitalul austriac a preluat controlul mai multor sectoare - energie, real estate, industria mobilei, bancar, asigurari, constructii, outdoor.

Austriecii (active de peste 140 mld. euro) si portughezii (active de peste 70 mld. euro) sunt printre cei care au puterea financiara cea mai scazuta dintre cei sapte care au depus oferte la BCR. Ceilalti cinci care au pierdut lupta sunt Deutsche Bank (active de peste 901 mld. euro), BNP Paribas - Franta (active de peste 905 mld. euro), Banca Intesa - Italia (peste 270 mld. euro), Dexia (peste 380 mld. euro) si National Bank of Greece (peste 60 mld. euro).

Anuntul ca cei doi au ramas in cursa si preturile vehiculate oferite i-au determinat pe analisti sa ia in discutie modul cum vor reusi sa stranga fondurile necesare achizitiei.

Imediat dupa depunerea ofertei, actiunile BCP au scazut cu aproape 8%, intrucat investitorii se asteapta sa urmeze o majorare importanta de capital necesara finantarii unei eventuale preluari a BCR.

Pentru portughezi, banii pe care trebuie sa-i plateasca pentru BCR reprezinta un efort financiar foarte mare, avand in vedere ca detin fonduri proprii de numai aproape 4 mld. euro, iar capitalizarea bursiera se invarte in jurul a 7 mld. euro. La o oferta de peste

3 miliarde de euro pentru 61,88% din actiunile BCR inseamna o evaluare a intregii banci romanesti la peste 4,8 miliarde de euro, peste capitalurile portughezilor.

Antonio Ramirez, analist al bancii de investitii Merrill Lynch, a declarat pentru Reuters pe 28 octombrie ca "presupunand chiar o tinta de pret de 3,5 miliarde euro pentru BCR, BCP care are in prezent o capitalizare bursiera de 7,2 miliarde de euro si nu dispune de surplus de capital va avea nevoie sa stranga cea mai mare parte a acestei sume din piata".

Paradoxal, un analist al bancii de investitii UBS, grup care asigura consultanta Millennium in cursa pentru BCR, a declarat pe 27 octombrie, potrivit Reuters: "Credem inca faptul ca BCP este foarte putin probabil sa bata Erste in aceasta licitatie, oricum insa nivelul nostru de convingere in acest sens este mai scazut".

Banca de investitii UBS are un acord cu institutia de credit portugheza pentru a-i asigura fondurile necesare unei eventuale majorari de capital.

Un analist al bancii portugheze BPI declara imediat dupa anuntul privind selectarea celor doi: "Daca BCP castiga BCR, previziunea pe termen scurt este negativa, dar pe termen lung in 4 sau 5 ani ar putea fi pozitiva", a spus Tiago Dionisio de la BPI.

Analistii aduc in discutie si posibilitatea ca portughezii sa atraga ulterior un partener in afacerea BCR.

Principalul actionar al bancii este grupul belgiano-olandez Fortis, care a preluat un pachet de actiuni detinut de Intesa si care

s-a retras din cursa pentru BCR. La finele lui octombrie, in presa portugheza se vehicula faptul ca Fortis ar pregati o oferta de preluare a Millennium BCP, acesta fiind si motivul pentru care s-ar fi retras de la BCR.

Presa portugheza mentiona faptul ca Paulo Teixeira Pinto, cel care conduce Millennium, are o dilema: ori creste prin diversificarea operatiunilor in alte zone, ori apara interesele pe termen scurt ale actionarilor, mentinand si consolidand operatiunile din Portugalia, Polonia, Grecia si Turcia.

Pe de alta parte, pe piata financiara europeana circula zvonuri, dar care nu au trecut de acest stadiu, potrivit carora grupuri financiare americane ar fi interesate de Millennium, o achizitie care nu ar implica o suma foarte mare de bani. De-a lungul timpului, Millennium a starnit interesul mai multor grupuri financiare, dar pana acum nici o oferta nu a fost lansata public.

De partea cealalta, analistii considera ca Erste are o pozitie mai solida in aceasta cursa, avand in vedere ca are o putere financiara mai mare, avand o capitalizare bursiera de peste 10 miliarde de euro. Actiunile Erste nu au avut de suferit dupa anuntul finalistilor la BCR.

Totusi, si austriecii au nevoie de capital pentru a sustine o eventuala achizitie a BCR. Analistii bancii Deutsche Bank au declarat pe 9 noiembrie ca Erste Bank ar avea nevoie, conform estimarilor, de o majorare de capital de 1,8 mld. euro, daca va castiga licitatia.

"Daca Erste castiga la BCR, acest lucru implica o crestere mult mai rapida a castigurilor viitoare datorita potentialului oferit de piata romaneasca, prea putin penetrata pana acum", au declarat analistii celei mai puternice banci germane, citati de agentia de presa Dow Jones.

BCR reprezinta o prioritate pentru Erste in intentia de a se extinde rapid in zona si pentru a nu pierde aceasta oportunitate. In ultimii ani, Erste a intrat pe pietele din Cehia, Slovacia si Ungaria prin preluarea bancilor de economii slab administrate de catre stat.

Erste a depus oferta si pentru CEC, dar tinta lor este BCR, care le asigura o cota mult mai mare si un acces mai rapid la un portofoliu important de clienti, atat persoane fizice cat si companii.

In ultima perioada, austriecii au pierdut cateva oportunitati in Bulgaria, iar cea mai recenta fiind in Ucraina.

Aval, cea de-a doua banca din Ucraina, a fost preluata de catre Raiffeisen, care a platit 3,2 miliarde de dolari.

Erste, a doua banca din Austria ca marime, trebuie sa achizitioneze ceva, avand in vedere ca pe piata austriaca posibilitatile de extindere sunt limitate.

"Erste Bank este suta la suta angajata in aceasta regiune, are o prezenta puternica, cunoaste piata si este familiarizata cu provocarile acestei zone. Erste Bank are o experienta de succes in privatizarea marilor banci din regiune, acest lucru fiind o certitudine pentru guvern", a mentionat banca austriaca, raspunzand unor intrebari adresate de ZF.

"O expansiune in Romania nu este o decizie de ultim moment, ci face parte din strategia Erste", adauga oficialii bancii austriece. Pentru oferta la BCR, atat tehnica cat si financiara, austriecii au angajat firma de avocati Cameron McKenna, banca de investitii Rothschilds, auditori de la Deloitte si firma de PR Synergy Communication.

Din motive de confidentialitate, regulile impuse in procesul de privatizare fiind foarte stricte pentru participanti, austriecii nu au putut sa raspunda la intrebarea legata de posibilitatea listarii BCR la Bursa de Valori din Bucuresti.

Pana la data redactarii acestui articol, portughezii nu au oferit un raspuns la intrebarile ZF.

Millennium, o prezenta surpriza in procesul de privatizare a BCR, a trebuit sa faca fata saptamana trecuta unui scandal de imagine legat de faptul ca unul dintre partenerii firmei "Baltazar, Bloom, Parvulescu", angajati pentru a acorda consultanta pentru acest proces, a fost arestat.

Philip Bloom a fost arestat saptamana trecuta in SUA pentru un caz de coruptie legat de afaceri in Irak. Bloom a fost prezent alaturi de Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, la un seminar organizat la Bucuresti de catre Millennium pe tema relatiilor economice dintre Romania si Portugalia, unde au fost prezenti oficiali ai BCP si politicieni portughezi. BCP nu a dorit sa comenteze pe marginea arestarii lui Bloom, conform unui articol aparut in presa centrala.

Bogdan Baltazar, care a condus timp de sase ani cea de-a doua banca din Romania, a declarat ca Bloom nu era implicat in operatiunile de consultanta de pe piata romaneasca.

Portughezii au angajat pentru privatizarea BCR, alaturi de cea mai mare banca din Europa - UBS (Elvetia), firma de consultanta de strategie McKinsey, iar consultanta juridica locala este asigurata de catre firma Radu Taracila Padurari Retevoescu. Pe partea de PR, portughezii lucreaza cu firma GMP.

Numele bancii portugheze a fost mentionat in a doua parte a lunii octombrie intr-o ancheta declansata de catre autoritatile de la Lisabona, care investigheaza mai multe banci lusitane cu privire la o posibila implicare in operatiuni de spalare a banilor sau frauda, care ar fi costat trezoreria mai multe milioane de dolari in ultimii trei ani.

Cele doua mari banci portugheze listate pe bursa de la Lisabona - Banco Espirito Santo si Millennium - au confirmat, potrivit Reuters, ca sunt anchetate in acest dosar, ambele declarand ca vor coopera cu autoritatile.

Privatizarea BCR va fi cea mai mare tranzactie de pe piata romaneasca, depasind cu mult vanzarea Petrom de anul trecut. Toata lumea financiara de la nivel mondial urmareste aceasta afacere, care va avea repercusiuni pe toata piata bancara din Europa Centrala si de Est.

Avand in vedere miza acestei tranzactii, presedintele Comisiei de privatizare a BCR, ministrul finantelor Sebastian Vladescu, a anuntat la inceputul lunii noiembrie ca a inaintat Parchetului General o cerere de verificare a unor posibile scurgeri de informatii in procesul de privatizare, avand in vedere ca unii dintre ofertanti au cerut expres ca oferta lor sa nu fie facuta publica.

Totusi, adevaratul castigator al acestei tranzactii va fi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale, care au cumparat acum doi ani 25% din BCR pentru 225 de milioane de euro, iar acum vor incasa din vanzarea actiunilor cel putin 1,2 miliarde de euro.

Nici ceilalti actionari ai bancii, cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), care detin impreuna 30% nu vor face o afacere proasta, la fel ca si salariatii bancii care au 8%.

De doua saptamani, SIF-urile au crescut cu aproape 10% la Bursa, stabilind noi maxime istorice. Multi investitori s-au grabit sa-si mareasca expunerea pe SIF-uri pentru a beneficia indirect de noua valoare a BCR, care va fi stabilita in functie de pretul pe care il va plati cumparatorul.



BCR a strans 500 mil. euro la o dobanda minima record

BCR a ridicat 500 de milioane de euro de la investitori din peste 16 tari care au subscris euroobligatiunile emise de cea mai mare banca romaneasca la un randament anual initial de 4% si un cupon fix de 3,75% pe an. Valoarea anuntata initial a emisiunii era de 300 de milioane de euro, insa interesul mare al investitorilor a ridicat suma ordinelor de cumparare la 750 de milioane de euro.

cristian.hostiuc@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO