Prima pagina

Cat a fost afacerea ENEL pentru consultanti

Cat a fost afacerea ENEL pentru consultanti
12.06.2007, 18:27 11

Casele de avocatura si consultantii care au reprezentat partile implicate in procesul de privatizare al companiei de distributie a energiei electrice, Electrica si Muntenia Sud (EMS), urmeaza sa incaseze comisioane cuprinse intre 13 si 14 mil. euro, tinand cont ca tranzactia de cedare a unui pachet de 67,5% din actiunile companiei s-a ridicat la 820 mil. euro. Statul a incasat din vanzarea a 50% din actiunile companiei 394,8 mil.euro. Restul de 425 mil. euro sunt bani adusi de Enel care vor ramane in companie, deci tot la dispozitia noului actionar majoritar. Contractul de privatizare a fost semnat ieri de catre Corneliu Stan, directorul general al Electrica, si Matteo Codazzi (foto mijloc), CEO si country manager al Enel Romania, in prezenta lui Varujan Vosganian (foto dreapta), ministrul economiei si finantelor, si a lui Teodor Atanasiu (foto stanga), presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Grupul energetic italian Enel a fost anuntat in urma cu aproximativ un an ca fiind castigarul procesului de privatizare, dar de-abia ieri a avut loc ceremonia de semnare a contractului de privatizare, intarzierile survenind pe fondul mai multor scandaluri izbuncnite in sectorul energetic, scanduluri care i-au vizat chiar pe artizanii procesului de privatizare al EMS.
Enel a fost asistat in aceasta tranzactie de catre casa de avocatura Musat & Asociatii, iar Electrica a fost asistata de firma de avocatura internationala Norton Rose. Vanzatorul, adica statul, a mai fost asistat si de firma de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC urmeaza sa incaseze un comision de 1,5% din valoarea contractului de privatizare al EMS, adica 12,3 milioane de euro, in urma vanzarii "perlei coroanei Electrica."
Sumele castigate de casele de avocatura implicate depind de competitia care are loc intr-o anumita tranzactie, de valoarea afacerii si de tipul tranzactiei. Nu mai este o regula generala ca fiecare tranzactie incheiata sa aduca un onorariu de succes casei de avocatura implicate, plata putandu-se realiza si sub alte forme. In aceste conditii, valoarea totala a onorariului incasat de casele de avocatura participante ar porni de la 0,4-0,5 mil. euro si ar putea ajunge la aproximativ un milion de euro, potrivit jucatorilor din piata de profil.
Privatizarea EMS este cea de-a treia mare privatizare, ca valoare, dupa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni pe care statul le detinea la Banca Comerciala Romana si Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO