Prima pagina

Cat castiga fermierii romani din criza globala de alimente

Cat castiga fermierii romani din criza globala de alimente

Adrian Porumboiu: Viitorul sta in agricultura

09.01.2008, 18:48 29

Cererea din ce in ce mai mare pentru alimente, dar si pentru biocombustibili, pe care Uniunea Europeana pune foarte mare accent, le aduce anul acesta agricultorilor romani afaceri in crestere cu pana la 30% fata de 2007. Cumulat, afacerile celor mai mari jucatori din acest sector vor ajunge la 500 mil. euro, in conditiile in care anul trecut multi au iesit pe pierderi.
Potrivit specialistilor, in Romania pretul la cereale si plante tehnice va urma trendul international si in 2008, mentinandu-se la nivelul ridicat la care a ajuns anul trecut. "Pe piata mondiala este o criza acuta de produse agroalimentare, din cauza anului trecut dezastruos, dar si din cauza consumului mare venit dinspre China sau tarile arabe, unde cererea este foarte mare.
La noi chiar daca preturile au fost ridicate, nu le-au ajuns pe cele de pe piata internationala. Agricultorii trebuie sa se adapteze pietei globale daca vor sa reziste, mai ales ca viitorul sta in agricultura. Peste tot oamenii vor trebui sa manance, fie ca sunt la Arad, fie ca sunt in China", a declarat Adrian Porumboiu, care detine grupul Racova Agro Pan Grup din Vaslui.
Omul de afaceri a facut investitii masive in tehnologie si ingrasaminte pentru cele peste 40 de mii ha de teren agricol pe care le exploateaza.
Dintre acestea, 26 de mii ha sunt alocate graului, cu 2.000 ha mai mult decat anul trecut, 14 mii ha sunt alocate culturilor de rapita si 300 ha culturilor de floarea-soarelui. Anul acesta compania estimeaza ca va rula afaceri de aproximativ 195 mil. euro, cu 15% mai mari decat in 2007 cand cifra de afaceri s-a ridicat la 170 mil. euro.
Dupa un an dezastruos in care productia la unele culturi a scazut la jumatate, agricultorii isi pun acum mari sperante in potentialul pe care il are sectorul in care activeaza.
Interagro mizeaza pe o productie mare si pe o cifra de afaceri de 195 mil. euro, cu 30% mai mare fata cea de anul trecut, care, potrivit conducerii companiei, a ajuns la 150 mil. euro.
Anul trecut, compania si-a diminuat cifra de afaceri pe agricultura cu 50 mil. euro, pe fondul secetei, dar inceputul lui 2008 promite un an agricol profitabil.
"Pe plan mondial, agricultura a luat un avant fara precedent. Noi mizam anul acesta pe productia de porumb, produs pe care il vom prelucra la fabrica de bioetanol", explica Ioan Niculae, proprietarul Interagro. Din cele 50.000 ha de teren, 20.000 vor fi cultivate cu grau, 15.000 cu porumb, 11.000 cu rapita, iar restul cu floarea-soarelui. Anul trecut, porumbul a fost cultivat doar pe jumatate din suprafata alocata acum acestei culturii, dar pentru anul acesta compania a achizitionat utilaje speciale, investitie de 2 mil. euro.
Stefan Poenaru, care conduce afacerile Agrofam Fetesti, spune ca previziunile pozitive vin si pe fondul unei conjuncturi politice favorabile. "Pe langa negocierile reusite ale ministrului cu organizatiile europene in urma carora vom primi si subventiile comunitare vor fi si politicile desfasurate de minister, care vor sprijini activitatea agricultorilor", spune Poenaru.
El apreciaza ca vor creste preturile la culturile de rapita, soia si floarea-soarelui, deoarece sunt culturile de baza pentru producerea de biocombustibil si bioetanol. "Vor avea un curs ascendent, crescand constant cu 20%-30%.
Graul se va mentine, in primul rand pentru ca s-au ridicat taxele la import si in al doilea rand pentru ca Australia si Statele Unite au excedent de grau. Pretul va ramane la 0,80-0,85 lei/kg pana la noua recolta. Odata cu noua recolta se vor micsora cu pana la 20%, adica se vor apropia de valoarea normala, in conditiile in care acum pretul este dublu", anunta Poenaru.
Agrofam Fetesti a semanat pentru anul acesta 8.000 ha cu grau, 5.000 ha cu rapita si 1.000 ha cu orz, in conditiile in care anul trecut doar 7.000 ha au fost alocate graului si 3.500 ha rapitei.
Pentru 2008 conducerea companiei estimeaza ca va rula afaceri de 23 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul trecut, cand si-a bugetat afaceri de 20 mil. euro.
Si omul de afaceri Culita Tarata, care detine TCE 3 Brazi, considera ca agricultorii vor creste suprafetele cultivate cu rapita. "In momentul de fata, rapita este una dintre cele mai cautate culturi pe piata europeana pentru biodiesel si ulei din rapita. In prezent, la Bursa din Franta pretul la rapita ajunge la 410 euro pe tona, iar tendinta este in crestere. Si porumbul va creste, fiind printre cele mai cautate cereale pentru zootehnii", spune Tarata.
Potrivit acestuia, "fermierii ar trebui sa faca ceva pentru ca cele aproape trei milioane de hectare de teren care raman anual nelucrate sa fie exploatate, ceea ce ne-ar aduce un castig urias".
Compania cultiva 60% din suprafata totala de 65.000 ha cu rapita, grau de toamna si orz de toamna, restul urmand sa fie insamantat cu porumb, floarea-soarelui si soia. Anul acesta conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 72,4 mil. euro, cu 30% mai mare fata de cea de anul trecut cand a rulat afaceri de 55,7 mil. euro.
Cei patru jucatori cultiva cereale si plante tehnice pe o suprafata totala de 174.000 ha de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO