Prima pagina

Cat de mare este riscul de aterizare dura a economiei romanesti?

18.08.2008, 20:08 16

"Aterizarea dura" a economiei romanesti cu privire la care au mai fost lansate avertismente chiar de catre institutii financiare internationale a fost readusa in discutie intr-o analiza din cea mai recenta editie a revistei britanice The Economist, in care se precizeaza ca Romania si Bulgaria sunt in prezent principalele "candidate" la o astfel de evolutie.
Romania si Bulgaria, statele care au aderat la UE in 2007, au inregistrat o crestere economica rapida de circa 7-8% pe an, in pofida temerilor europenilor privind coruptia si crima organizata. Acum insa, The Economist afirma ca economia Europei de Est ar putea incetini brusc, dupa ce a crescut intr-un ritm sustinut timp de un deceniu, principalele cauze fiind majorarea costurilor salariale, infrastructura invechita, accelerarea inflatiei in unele state si conditiile dificile pe plan mondial, "A functionat superb ani la rand, iar petrecerea nu este intru totul terminata inca. Timp de un deceniu sau chiar mai mult, estul Europei a beneficiat de pe urma unui noroc exceptional si in mare parte neasteptat", se spune in analiza.
Analistii romani sustin ca exista riscul ca economia Romaniei sa inregistreze o "aterizare dura" daca se va inregistra o schimbare brusca de perceptie in conditiile inrautatirii deficitului bugetar si a dezechilibrului de cont curent, care sa duca la reducerea ratingurilor si la incetinirea ritmurilor de crestere economica la 2-3%.
Aterizarea va trebui sa se produca pentru ca economia nu poate sa creasca la infinit bazata pe consum, dar ramane de vazut daca va fi o aterizare "lina" sau "dura", analistii sustinand necesitatea unei incetiniri a cresterii economice pana in jurul potentialului de 5-6%.
Un scenariu de aterizare lina implica o crestere economica stabila, suficient de accelerata incat sa fie evitate temerile privind recesiunea, dar suficient de lenta pentru a nu majora rata inflatiei. O aterizare dura ar presupune o incetinire puternica a economiei pana la recesiune si o ajustare foarte brutala a dezechilibrului extern, situatie care poate sa apara in ipoteza unei stopari a fluxurilor de capital. Teoria economica arata ca termenul de "aterizare dura" (hard landing) se refera la intrarea in recesiune a unei economii dupa o perioada de expansiune puternica, situatie generata de implementarea unor politici fiscale sau monetare mai restrictive decat cele necesare.
Dan Bucsa, directorul de cercetare al Bancpost, spune ca riscul de aterizare dura este "moderat" si explica ca modalitatea de aterizare depinde atat de evolutia economiei cat si de mediul international, o schimbare dura de perceptie cu privire la Romania putand sa duca la riscul unei "aterizari dure".
"Depinde cum sunt percepute deficitul bugetar si deficitul de cont curent de catre straini. Exista pericolul ca deficitul bugetar sa treaca de 3% din PIB, in conditiile majorarii pensiilor, iar deficitul de cont curent, desi va fi poate mai redus decat anul trecut, ajungand la 12-13%, nu este suficient de mic ca sa nu fie perceput negativ", a precizat Bucsa.
Problemele ar putea sa apara in Romania, in opinia lui Bucsa, in conditiile in care cresterea economica ar incetini sub potential, ajungand la 2-3%.
Reprezentantul Bancpost apreciaza ca anul viitor se va resimti intarirea politicii monetare, iar cresterea economica ar putea sa incetineasca spre 4%, sub potential, franare considerata insa normala dupa cresterile economice puternice din ultimii ani.
La randul sau, Ionut Dumitru, directorul de cercetare al Raiffeisen Bank, sustine ca exista riscul de aterizare dura, dar sansele cele mai mari sunt ca economia sa aterizeze lin, evolutia dezechilibrelor fiind importanta.
"Vedem experienta nefericita avuta de tarile baltice. Nu stiu daca si la noi se va repeta scenariul. Avem nevoie de politici economice coerente. Cresterea economica alimenteaza dezechilibrul extern si inflatia. Trebuie aduse la niveluri sustenabile. Trebuie sa incercam sa incetinim economia, dar nu prea tare, ci in jurul potentialului de 5-6%, astfel incat dezechilibrul extern sa inceapa sa scada." El sustine ca este esential sa nu avem un deficit bugetar mare in acest an pentru ca acesta ar fi un semnal puternic pentru agentiile de rating si ar creste probabilitatea unei aterizari dure.
Deficitul de cont curent este finantat mult pe datorie, iar problemele pot sa apara daca nu mai vin acesti bani avand in vedere contextul international dificil, Romania fiind dependenta de finantarea externa.
Totodata, exista riscul ca exporturile sa incetineasca, in contextul in care zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, este asteptat sa incetineasca substantial.

The Economist
Economiile Romaniei si Bulgariei sunt in prezent principalele candidate la o "aterizare dura".
Fenomenul de bubble al sectorului locuintelor din Bulgaria se pare ca este pe punctul de a se incheia, dar pana in prezent "putini par ingrijorati".
Ungaria reprezinta cel mai mare motiv de ingrijorare, intrucat este statul cel mai dependent de increderea in pietele de capital.
Pentru economia Poloniei, cea mai mare din Europa de Est, lucrurile par sa aiba o evolutie mai buna.
Economia Europei de Est ar putea incetini, dupa un deceniu de crestere sustinuta, din cauza majorarii costurilor salariale, a infrastructurii invechite, a accelerarii inflatiei si a conditiilor dificile pe plan mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO