Prima pagina

Cati au auzit de Haber?

02.03.2005, 00:00 21

Business Magazin prezinta in numarul care apare astazi povestea celui mai bogat roman din Statele Unite. George Haber a plecat din Romania in anii '70 si, dupa ce s-a stabilit in Silicon Valley, a facut o avere estimata la o suta de milioane de dolari.


Prima afacere a lui Haber a fost o discoteca din Oradea, pe care a infiintat-o pe vremea cand era elev de liceu. Aceasta a fost, totodata, si prima sa lectie de business. "Am inteles ca nu banii aduc fericirea, ci fericirea aduce bani", isi aminteste Haber.


In 1975, a emigrat in Israel si a urmat cursurile unei facultati tehnice, electronica fiind domeniul care l-a atras din totdeauna. La sfarsitul anilor '90 cand i s-a oferit un post in Statele Unite, a plecat fara ezitare. Si atunci a inceput povestea.


Prima sa companie importanta a fost CompCore Multimedia care producea software si hardware pentru rularea de fisiere video. Tehnologia dezvoltata de companie avea sa devina, ulterior, standardul DVD. CompCore a fost cumparata de Zoran pentru 80 de milioane de dolari, iar in momentul tranzactiei Haber detinea 40% din actiuni. A doua mare afacere a fost GigaPixel. Compania producea procesoare grafice pentru producatorii de computere si console de jocuri.



A negociat cu Microsoft un contract prin care GigaPixel urma sa furnizeze procesoarele grafice pentru consola de jocuri X-Box. Datoria relatiei cu Microsoft, compania urma sa fie listata pe Bursa, valoarea sa fiind estimata la doua miliarde de dolari. Afacerea cu Bill Gates a cazut, insa Haber a reusit sa-si vanda compania mai tarziu catre 3DFx, un nume cunoscut in Silicon Valley, pentru 180 milioane de dolari.



In prezent, Goerge Haber este chairman la Mobyligen. Noua sa firma produce tehnologie multimedia pentru accesoriile portabile. Antreprenorul estimeaza ca aceasta afacere va valora cateva sute de milioane de dolari.



Pana acum nu a facut investitii in Romania. "George inca nu a primit o propunere care sa il convinga sau atraga. Cred ca in momentul in care o va avea ii va da curs", afirma Florin Talpes, directorul Softwin si presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii.



Haber afirma ca, daca ar fi sa investeasca, ar prefera sa creeze o companie de la zero decat sa cumpere una existenta, desi admira industria de software romaneasca. "Nu cred ca as cumpara o companie nicaieri in lume, deci nici in Romania", conchide omul de afaceri roman stabilit in SUA.



Haber locuieste in Silicon Valley si duce o viata de star de cinema. Acasa, chiar are un cinematograf particular care poate fi totodata si studio de inregistrari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO