Prima pagina

Ce se schimba in economie si pe piata bancara

22.12.2005, 20:05 25

Vanzarea celei mai mari banci romanesti va ingreuna aplicarea politicilor economice ale Guvernului, va accelera procesul de concentrare a pietei bancare, va stimula alte intrari de capital in economia romaneasca si va presupune restructurarea din temelii a BCR, considera analistii economici.

"BCR era pana acum un fel de piesa de rezistenta pentru politicile economice ale Guvernului", a declarat pentru ZF Dragos Paslaru, analist in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). Influenta asupra BCR era mai mare din partea Guvernului decat din partea Bancii Nationale, asa ca politica monetara a bancii centrale nu va avea de suferit de pe urma vanzarii BCR, considera Paslaru.

In schimb, BCR era un instrument prin care statul aplica unele politici economice, spune analistul. De exemplu, BCR a derulat aproximativ 60%-70% dintre contractele de finantare pentru IMM din cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, spune analistul GEA.

"Cu alte cuvinte, Bancii Comerciale Romane i s-a sugerat ca trebuie sa finanteze segmentul IMM, dar asta nu inseamna ca BCR a favorizat politica guvernamentala iesind in pierdere", considera Paslaru. Daca cineva ar fi afectat de privatizarea BCR, continua Paslaru, atunci este vorba, in mod paradoxal, de Guvern, care a pierdut in acest fel influenta asupra sistemului bancar si un bun instrument de aplicare a unor politici economice.

Din perspectiva macroeconomica, Dragos Paslaru spune ca banii primiti de stat in urma privatizarii (aproximativ 2,2 mld. euro) vor avea un impact major in economie si trebuie folositi "cu grija, pentru a nu fi pierduti".

"Este preferabil ca banii din privatizare sa mearga in finantarea unor proiecte mari de infrastructura, desi nu se stie deocamdata destinatia exacta pe care le-a pregatit-o Guvernul", sustine Paslaru.

In plus fata de acesti bani, este foarte probabil ca intrarea Erste Bank pe piata sa determine si alte investitii straine stabile in Romania, dar si intrari de capitaluri speculative, a mai spus analistul GEA.

Cat priveste sistemul bancar, Dragos Paslaru considera ca privatizarea BCR va da tonul pentru accelerarea procesului de consolidare a pietei. "Inclusiv banci mai mici, cum ar fi de exemplu Banca Transilvania sau Carpatica, vor fi influentate sa fuzioneze sau sa isi caute parteneri pentru intarirea pozitiei pe piata bancara", afirma el.

Tendinta actuala din sistem este de concentrare, iar concentrarea pietei bancare va duce la existenta catorva banci puternice, spune el, adaugand ca "bancile trebuie acum sa stranga randurile".

Ce va insemna insa schimbarea proprietarului pentru obiectul tranzactiei, BCR? Analistii sunt de parere ca banca va fi restructurata incepand cu nivelul managementului, iar costurile operationale vor fi reduse masiv in vederea cresterii profitabilitatii.

"Erste a demonstrat deja ca poate sa gestioneze banci foarte mari, unde a aplicat cu succes programe de restructurare", a declarat Florin Catu, analist GEA, pentru agentia Mediafax.

"Erste a demarat deja un plan de integrare a tuturor filialelor, intr-un program de eficientizare. Vor oferi aceleasi produse si servicii peste tot", considera Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul GEA, citat de Mediafax.

"Nu trebuie sa ne asteptam la investitii masive si la multe produse noi. Eficientizarea va incepe cu reducerea costurilor", sustine Florin Catu.

El spune ca restructurarea bancii va presupune si disponibilizari de personal, chiar daca reteaua teritoriala a bancii se va extinde. "Este clar ca o restructurare de personal este necesara in BCR, chiar daca aceasta optiune poate fi greu de implementat pe termen scurt", afirma si Dragos Cabat, analist financiar.

Liviu Voinea crede ca schimbarile din schema de personal a bancii vor incepe de la varf, adica primii vizati vor fi managerii actuali ai bancii.

Matematic insa, schimbarile de la conducerea BCR nu vor putea fi produse mai devreme de trei-patru luni, pentru ca trebuie indeplinite unele formalitati, a mai spus Voinea, care crede insa ca actuala conducere a bancii nu va rezista mai mult de un an. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO