Prima pagina

Cea mai mare banca italiana s-a hotarat sa vina in Romania

19.01.2005, 00:00 10



Banca Intesa, cea mai mare din Italia dupa valoarea activelor (peste 264 miliarde de euro), s-a hotarat in sfarsit sa intre pe piata romaneasca, dupa mai multi ani in care si-a limitat activitatea la un birou de reprezentare care ii asista pe investitorii italieni pentru operatiuni de baza.



"Banca Intesa apreciaza in mod deosebit dezvoltarea economiei romanesti din ultimii ani, ceea ce reprezinta o buna oportunitate pentru serviciile bancare. In acest context, Romania este in mod cert inclusa pe harta expansiunii grupului in regiune", a declarat pentru Ziarul Financiar Gyorgy Suranyi, seful diviziei Europa Centrala si de Est in Banca Intesa si presedinte al CIB Bank Ungaria, membra a grupului.



Oficialul Intesa admite ca intrarea pe piata romaneasca a intarziat destul de mult, ceea ce nu lasa multe optiuni pentru recuperarea timpului pierdut.



"Este practic evident ca numai printr-o achizitie ne-am putea pozitiona mai repede ca un jucator important pe aceasta piata. Iar cea mai mare oportunitate o constituie bancile ramase de privatizat", spune Suranyi.



El a refuzat sa pronunte numele vreuneia dintre cele cele doua banci care asteapta cumparatori - CEC si BCR, "din ratiuni de strategie", insa afirma ca Banca Intesa are "interesul real" pentru a participa la privatizari, iar concretizarea acestui interes va depinde numai de viteza cu care se vor derula procedurile aferente. Suranyi spune ca planul de afaceri al grupului pe perioada 2005-2007 urmeaza sa fie aprobat in primavara, cand vor fi stabilite si planurile concrete de abordare a pietei romanesti.



Prima tinta ar putea fi CEC, care inca asteapta finalizarea strategiei de privatizare. Preluarea bancii cu cea mai mare retea de unitati (circa 1.400) a suscitat deja interesul mai multor investitori puternici, pe lista potentialilor combatanti figurand, pe langa Intesa, Erste Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, HVB Bank, Rabobank, fara a fi excluse si alte nume. Iar concurenta acerba nu poate decat sa conduca la un pret de vanzare cat mai bun.



Valoarea activelor si experienta in retail i-ar permite insa grupului Intesa sa candideze cu usurinta si pentru preluarea BCR, cea mai mare banca romaneasca.



Italienii de la Intesa au mai tatonat in trecut posibilitati de intrare pe piata, mai ales in conditiile in care din ce in ce mai multe companii din peninsula au ajuns sa desfasoare operatiuni in Romania. De altfel, pentru clientii italieni Banca Intesa si-a deschis o reprezentanta in cadrul sucursalei Bucuresti a HVB Bank, insa aceasta prezenta locala si-a mentinut un regim limitat.



In ultimii doi ani, grupul italian a traversat o perioada de restructurari, soldate cu vanzarea subsidiarelor din Canada, SUA si America Latina. Intesa a fost chiar pe punctul de a renunta la strategia de expansiune in Europa Centrala si de Est, insa a revenit asupra deciziei ca urmare a rezultatelor bune ale bancilor detinute in regiune. Intesa este prezenta in Slovacia, prin VUB Bank, in Croatia, cu Privredna Banka, si CIB Bank, in Ungaria.



Intesa este un jucator puternic pe piata serviciilor de retail, operand o retea cu peste 3.700 de unitati, dintre care 623 in afara Italiei. Banca a reusit sa depaseasca momentul dificil al crizei Parmalat, cand i-au crescut substantial cheltuielile cu provizioane pentru credite nerecuperate. Pe primele noua luni din 2004, Intesa a obtinut un profit de 1,3 miliarde de euro, in crestere cu 4,3% fata de 2003.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO