Prima pagina

Cea mai recenta victima a crizei subprime: Zoe Cruz, Morgan Stanley - concediata

Cea mai recenta victima a crizei subprime: Zoe Cruz, Morgan Stanley - concediata
30.11.2007, 11:59 17

Co-presedintele Morgan Stanley si cea mai bine platita femeie de pe Wall Street, Zoe Cruz, a fost concediata astazi, la trei saptamani dupa ce banaca a anuntat pierderi de 3,7 miliarde de dolari rezultate din plasamentele in instrumente financiare care au la baza credite ipotecare, informeaza Bloomberg.

Nascuta pe 2 februarie 1955 in Grecia, Cruz a studiat mai intai literatura la Harvard, a obtinut o diploma in domeniu, dar apoi a absolvit si Harvard Business School. Cariera si-a inceput-o direct la Morgan, unde are deja 24 de ani vechime.

Cruz supravietuit si unui scandal iscat acum doi ani in urma luptei pentru putere din companie, cand mai multi directori s-au revoltat impotriva lui Philip Purcell, CEO-ul de atunci.

Cruz l-a sustinut pe Purcell si parea ca urmeaza sa paraseasca firma atunci cand la conducere a venit Mack. Insa experienta si pozitia din cadrul firmei au facut-o sa treaca cu bine si de perioada in care a detinut functia de "acting president". Ceea ce, datorita unui joc de cuvinte din engleza ("acting" - care joaca un rol) a iscat multe glume pe seama sa.

E cea mai bogata femeie de pe Wall Street (a castigat in ultimii doi ani peste 50 de milioane de dolari in bonusuri) si totusi nu vorbeste decat foarte rar despre cat de greu este sa combini o cariera bancara de top cu o viata de familie (are trei copii). Sotul sau e Ernesto Cruz, senior executive la Credit Suisse First Boston. Zoe Cruz se afla pe toate listele care conteaza, de la "50 Cele Mai Puternice Femei ale Lumii" realizata de publicatia Fortune, si "25 Cel Mai Bine Platite Femei Din Lume" (unde se afla pe locul 1) pana la bine cunoscutele topuri Forbes. La varsta de 52 de ani Zoe Cruz se afla, de asemenea, pe primul loc in topul Fortune "6 CEO's-to-be".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO