Prima pagina

Cei mai indatorati antreprenori locali

Cei mai indatorati antreprenori locali

Iulian Dascalu

03.09.2008, 18:47 77

Antreprenorii locali din domenii precum imobiliare, comunicatii, energie sau farma au ajuns sa ia credite de zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor, dar care totodata le pot expune businessul si implicit averile la fluctuatiile pietei.
Oamenii de afaceri romani care au cele mai mari datorii fata de banci, potrivit datelor existente pe piata, sunt discretul Zoltan Teszari, care controleaza grupul RCS & RDS si care a contractat anul acesta un credit sindicalizat de 500 de milioane de dolari (circa 340 mil. euro) si ieseanul Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, cu credite de aproape 370 de milioane de euro, pentru dezvoltarea si refinantarea proiectelor imobiliare.
UniCredit Tiriac a anuntat ieri ca a ajuns la un acord cu Iulius Group pentru acordarea unui imprumut de 124,8 mil. euro, destinat constructiei zonei rezidentiale a proiectului Palas din Iasi.
Legat de piata imobiliara, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii - Arabesque - controlat de omul de afaceri Cezar Rapotan, a imprumutat anul trecut de la International Financial Corporation (IFC) 56 de milioane de euro pentru extindere in Romania si in regiune, precum si alti dezvoltatori locali, precum Impact, controlat de Dan Ioan Popp, sau Romfelt Plaza au contractat credite de ordinul zecilor de milioane de euro.
Printre oamenii de afaceri locali ale caror imprumuturi ar putea depasi 100 de milioane de euro se numara si Gabriel Popoviciu, care controleaza proiectul Baneasa din nordul Capitalei, sau fratii Micula, proprietarii grupului European Drinks. Ioan si Victor Micula, din Oradea, au anuntat contractarea mai multor credite de la BCR, precum si intentia de a lua un imprumut de 250 de milioane de euro de la BERD, insa, contactati de ZF, ei nu au dorit sa ofere amanunte despre valoarea imprumuturilor.
Un alt domeniu care a necesitat imprumuturi pentru dezvoltare este cel energetic, unde compania Grup Servicii Petroliere, specializata in forajul marin si parte a grupului Upetrom, detinut de omul de afaceri Gabriel Comanescu, a contractat de la BCR si Erste Bank un credit de 110 milioane de dolari, in special pentru constructia unui vapor multifunctional, care va atrage investitii totale de 410 milioane de dolari.
Pe de alta parte, anul trecut a fost cel al distribuitorilor de medicamente, care au luat imprumuturi de aproximativ 500 de milioane de euro, dintre antreprenorii romani remarcandu-se grupul Fildas, detinut de Anca Vlad, care a anuntat contractarea unui credit de 80 de milioane de euro, si Relad, controlat de Laurentiu Stratulat, Adrian Roncea si Tiberiu Zigu, care s-a imprumutat cu 60 de milioane de euro.
Un alt investitor local care isi bazeaza foarte mult dezvoltarea fiecarui segment de business pe imprumuturi bancare este Ion Tiriac, cel mai recent imprumut obtinut fiind luat de catre Tiriac Leasing, si anume 50 de milioane de euro de la un grup de cinci banci. Incluzand si proiectele imobiliare, imprumuturile acestuia sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, insa nu exista date oficiale privind acestea.

Creditele lui Dascalu. Omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, care controleaza compania de dezvoltare imobiliara Iulius Group, a obtinut un credit de 124,8 milioane de euro de la UniCredit Tiriac Bank pentru finantarea zonei rezidentiale a proiectului Palas din centrul Iasiului, acesta fiind cel mai mare imprumut obtinut anul acesta de o companie imobiliara de pe piata locala.
Dascalu, care detine totodata trei centre comericale sub brandul Iulius Mall in Iasi, Timisoara si Cluj, a ajuns poate cel mai indatorat om de afaceri local, cu credite in derulare de aproape 370 de milioane de euro, tinand cont ca ieseanul are in derulare si un alt imprumut de la Eurohypo, in valoare de 242 de milioane de euro.
UniCredit Tiriac Bank a fost asistata de catre casa de avocatura Badea Clifford Chance, durata negocierilor pana la semnarea contractului fiind de aproape jumatate de an.
Ansamblul Palas este cel mai ambitios proiect al lui Dascalu, care implica investitii totale de 250 de milioane de euro si va cuprinde locuinte, spatii comerciale, birouri, hotel si o parcare subterana de 3.000 de locuri. Constructia la acest proiect este in derulare, finalizarea fiind programata pentru anul 2010.
Alaturi de cele trei proiecte Iulius Mall operationale si ansamblul Palas, Iulius Group mai are programata pentru acest an si deschiderea centrului comercial Iulius Mall Suceava, investitiile in aceste proiecte si in extinderea mallurilor din Iasi si Timisoara depasind 500 de milioane de euro.
In ciuda conditiilor nefa-vorabile de pe pietele financiare si a costurilor mari de creditare, o serie de dezvoltatori imobiliari au obtinut in continuare credite de mari dimensiuni in ultimele luni, printre cele mai importante fiind imprumul de 93 de milioane de euro obtinut de Chayton Capital pentru realizarea Swan Office Park, creditul de 65,5 milioane de euro obtinut de cipriotii de la Omilos sau imprumutul de 62,5 milioane de euro obtinut de Carpathian pentru realizarea unui mall la Arad.

Zoltan Teszari
500 mil. dolari - RCS&RDS a accesat un credit sindicalizat pentru refinantarea unui credit anterior si capital de lucru.

Iulian Dascalu
366,8 mil. euro - valoarea celor doua imprumuturi obtinute de la Eurohypo si UniCredit Tiriac Bank de catre Iulius Group.

Gabriel Comanescu
110 mil. dolari - Grup Servicii Petroliere a contractat un credit pentru constructia unui vapor multifunctional.

Ion Tiriac, fratii Micula, Gabriel Popoviciu (Baneasa Investments) sunt alti antreprenori romani care ar putea sa aiba imprumuturi luate de la banci de peste 100 mil. euro, depasindu-l chiar pe Teszari, dar nu sunt date oficiale disponibile, decat informatii disparate. Pana la vanzarea Rompetrol, Dinu Patriciu era cel mai indatorat roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO