Prima pagina

Cele mai bune afaceri noi, pe teritoriul neatins de multinationale

09.11.2005, 19:18 351

Serviciile de intretinere, sanatate, divertisment, educatie, turism, business-to-business si IT sunt domeniile de viitor pentru start-up-uri, potrivit unui studiu realizat de fondul de investitii cipriot Gemisa, destinat in principal companiilor de tip start-up.

"In fiecare an, in Romania apar intre 30.000 si 50.000 de companii noi, dar majoritatea nu reusesc sa treaca de primul an", a spus Dragos Rosca, directorul general al Gemisa, la conferinta "Ce afacere sa incep acum?", organizata in cadrul Zilelelor Biz.

El a explicat ca majoritatea firmelor clacheaza din cauza nedefinirii clare a obiectivelor, a lipsei abilitatilor manageriale - majoritatea au idei bune, dar nu sunt buni administratori - si a lipsei resurselor care sa le permita sa treaca de primele luni cand, de obicei, sunt inregistrate cash-flow-uri negative.

"Orice antreprenor trebuie sa se adreseze acelor domenii in care multinationalele nu reprezinta forta dominanta". El a adaugat ca unul dintre aceste domenii este cel al intretinerii - asa-zisul "wellness" - iar deschiderea unui salon de coafura, a unui spa sau a unei sali de fitness reprezinta oportunitati care pot fi exploatate cu succes.

Un alt domeniu in care afacerile se pot dezvolta foarte bine este cel al sanatatii. Pe fondul functionarii deficitare a sistemului public, clinicile si spitalele private sunt tot mai cautate pentru ca reprezinta alternativa la serviciile ineficiente din spitalele de stat.

Cum si invatamantul public trece printr-o perioada la fel de dificila, educatia se numara si ea printre cele mai promitatoare domenii ale momentului. Astfel, consultantii apreciaza ca gradinitele, scolile si taberele private pot reprezenta adevarate surse de profit.

Turismul poate oferi de asemenea o multitudine de oportunitati, atata vreme cat intreprinzatorii nu vor incerca sa patrunda pe piata serviciilor de lux, acaparata deja de numele mari. "La acest capitol mai avem de invatat pentru ca, in general, afacerile cu hoteluri de 4-5 stele ale antreprenorilor romani au esuat", sustine Rosca.

In aceste conditii, el spune ca cele mai bune afaceri se pot dezvolta in agroturism, daca se exploateaza potentialul culturii si traditiilor locale.

Astfel, zone precum Maramures, Bucovina - in general cele montane - sunt cele mai promitatoare pentru demararea unei afaceri.

In ceea ce priveste divertismentul, consultantii recomanda celor care vor sa demareze un business sa se orienteze catre pub-uri si baruri, cluburi de bowling si chiar catre amenajarea de locuri de joaca pentru copii.

Un alt domeniu in plina dezvoltare, care promite in continuare, este acela de business to business, in toate dimensiunile sale - consultanta, training si recrutare, facility management sau protectia mediului.

IT-ul figureaza si el pe lista domeniilor in care ideile inteligente de afaceri pot prinde contur si pot deveni extrem de rentabile. Un exemplu ar fi serviciile de depanare a calculatoarelor in conditiile in care exista o cerere mare din partea utilizatorilor a caror viata de zi cu zi depinde intr-o mare masura de buna functionare a computerului.

Referitor la serviciile cu continut international, Rosca spune ca printre cele mai profitabile sunt cele de tip call-center, programare software, design si inginerie si business process outsourcing, care se refera la munca administrativa ce trebuie facuta in cadrul unei companii. O idee profitabila este design-ul, in cazul caruia costul unei zile de lucru depaseste in tarile occidentale 1.500 de euro, iar in Romania doar la 1.000 de euro.

Reprezentantul Gemisa a mai spus ca si industriile si comertul de nisa se pot dovedi foarte profitabile: un magazin de decoratiuni interioare poate reprezenta o idee de afacere simpla, dar inspirata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO