Prima pagina

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

30.11.2007, 19:53 11

1. Crestere economica de 5,7% in T3, peste asteptari. Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 5,7% in al treilea trimestru al anului si cu 5,8% in primele noua luni. Rezultatul din T3 este peste asteptarile analistilor. PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea s-a ridicat la 111,34 miliarde lei (35,4 miliarde de euro), iar pe primele noua luni a totalizat 266,59 miliarde lei (81 de miliarde de euro). 16 dintre cei 18 cuprinsi analisti chestionati de ZF la inceputul saptamanii au indicat o crestere economica de 5% in trimestrul al treilea, comparativ cu T3 2006.

2. Euro coboara sub pragul de 3,5 lei. Dupa ce vinerea trecut era aproape de a depasi pragul de 3,7 lei, moneda europeana a coborat la sfarsitul acestei saptamani sub pragul de 3,5 lei, dupa ce cresterea PIB-ului din trimestrul al treilea a depasit asteptarile. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,4973 lei/euro, in scadere cu aproape trei bani fata de ziua precedenta. Saptamana aceasta leul a recuperat circa 3,5% din pierderea suferita luna aceasta.


3. Investitorii au subscris un sfert din IPO-ul Transgaz. Investitorii au subscris, in prima saptamana, 22,7% de actiuni oferite in cadrul oferte publice initiale a Transgaz Medias, pe transa investitorilor mici fiind cumparate 52,4% din numarul total de titluri oferite acestora. Pe transa investitorilor institutionali au fost subscrise 20.183 de actiuni, reprezentand circa 2,8% din titlurile destinate acestui segment. Pentru transa subscrierilor mari au fost alocate 706.430 de actiuni, respectiv 60% din oferta totala. Investitorii mici au subscris circa 247.224 de titluri, din cele 470.954 oferite.


4. Fondurile lansate in vara au pierdut pana la 23% pe corectia de la Bursa. Cele mai noi fonduri de actiuni de pe piata au fost si cele mai expuse corectiilor bursiere din ultimele luni, cele trei fonduri lansate in vara acestui an de Investica si Raiffeisen Asset Management inregistrand randamente negative de pana la 23% din momentul lansarii si pana in prezent.


5. Statul a votat impotriva tranzactiei Petrom-Petromservice. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), principalul actionar minoritar al Petrom si-a exprimat in premiera refuzul de a vota o decizie propusa de managamentul companiei, controlat de grupul austriac OMV. Este vorba de planul de investitii al Petrom rectificat pentru acest an, care a fost supus ieri aprobarii actionarilor. Planul de achizitie se referea si la o propunere de achizitie a Petromservice intr-o tranzactie de peste 300 mil. euro.

6. Fondatorii Domo au investit banii din vanzarea companiei intr-un teren de 100 de hectare. Fondatorii Domo, Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, au investit banii din vanzarea a circa 50% din actiunile retailerului de electrocasnice intr-un teren de 100 de hectare in nord-vestul Capitalei, la 15 kilometri de centru, pe care urmeaza sa dezvolte un complex rezidential format din 1.000 de apartamente si 1.000 de vile. Pretul terenului variaza intre 20 si 30 de milioane de euro.


7. Morgan Stanley preia oficial HTI. Morgan Stanley, una din cele mai mari banci de investitii din lume a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea HTI Valori Mobiliare, una din cele mai mari case de brokeraj independente de pe piata locala. TMorgan Stanley devine prima mare banca de internationala de investitii care intra pe piata locala, obtinand in urma preluarii, dreptul de tranzactionare la bursele din Bucuresti si Sibiu, dar si pachete importante de actiuni la operatorii celor doua piete

8. Romtelecom a trecut pe pierderi in T3. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a inregistrat in trimestrul trei o pierdere de 1,7 mil. euro, fata de un profit net de 27 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii numarului de utilizatori pe telefonia fixa si a programului agresiv de stabilizare a bazei de client initiat de noul management al companiei. Veniturile au scazut in aceeasi perioada cu 6,8%, la 209,6 milioane de euro, de la 225 milioane de euro in trimestrul al treilea al anului 2006.

9. Rohan, Carpatcement: Productia de ciment a ajuns la nivelul din 1989. Piata cimentului, unul dintre cele mai dinamice sectoare din industria constructiilor, va depasi anul viitor valoarea de un miliard de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul acesta. Practic, la sfarsitul anului 2008 se va inregistra un nivel dublu fata de cel de la sfarsitul anului 2006. Astfel, la sfarsitul anului acesta productia de ciment va ajunge la circa 10-10,5 milioane de tone, nivel similar cu cel inregistrat inainte de 1989, cand se livrau anual 100.000 de locuinte, dublu fata de nivelul din prezent.

10. ProSport reintra in portofoliul MediaPro. PubliMedia International, divizia de publishing a MediaPro, a preluat publicatia ProSport de la Ringier Romania, conform acordului incheiat pe data de 20 noiembrie si aprobat de Consiliul Concurentei. Pretul tranzactiei nu va fi facut public. Tranzactia include transferul titlului, a tuturor marcilor adiacente si a tuturor domeniilor online. Aceasta este cea mai mare tranzactie de pe piata media locala din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO