Prima pagina

CIA: Romania este pe locul 12 in lume la deficitul extern

CIA: Romania este pe locul 12 in lume la deficitul extern

Click pentru imaginea marita

05.06.2007, 20:12 25

Romania s-a plasat anul trecut pe locul 12 din 163 de state ale lumii dupa valoarea absoluta a deficitului de cont curent, arata un clasament realizat de Central Intelligence Agency (CIA) din Statele Unite, in cadrul anuarului "World Factbook 2007", cu date de la Banca Mondiala si FMI.
Astfel, Romania a avut anul trecut un deficit de cont curent de 10 miliarde de euro, mai mare decat toate statele din regiune, reusind sa depaseasca si state cu o economie de cateva ori mai mare. Deficitul de cont curent (deficitul extern) masoara iesirile nete de valuta din tara si reprezinta in acest moment principalul factor de vulnerabilitate a economiei, dupa cum recunosc atat analistii, cat si oficialii.
De altfel, Romania este prima in regiune la acest capitol, devansand Ungaria (6,7 mld. euro, pe locul 14), Bulgaria (4,1, pe 18) si celelalte state din centrul si estul Europei. In clasamentul dupa PIB la paritatea puterii de cumparare, Romania se plaseaza, conform CIA, pe locul 48 din 229 de state. La PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, Romania ocupa locul 98 din 229 de state.
In acelasi timp, intr-un clasament la investitiilor straine directe (care finanteaza deficitul extern), Romania s-a plasat anul trecut in primele 25 de state, conform Economist Intelligence Unit. Investitiile straine directe au fost anul trecut de 9,1 mld. euro, acoperind in proportie de 91% deficitul extern.
"Atata vreme cat avem investitii straine directe mari si avem crestere economica, deficitul extern va continua sa creasca in valoare absoluta", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In cazul Romaniei, deficitul este cauzat de o cerere interna de consum foarte solida, careia oferta interna de bunuri nu poate sa-i faca fata. Ca urmare, excesul de cerere este satisfacut din importuri, majorand deficitul comercial si implicit pe cel de cont curent.
"Deficitul extern necesita acum atentie, dar nu ingrijorare", considera Anghel. Alte state, inclusiv din regiune, au o pozitie externa mai dificila decat a Romaniei, in sensul ca au un deficit extern in PIB mai mare decat al Romaniei, a mai precizat el.
Pe termen mediu, analistii se tem insa ca deficitul excesiv ar putea duce la o corectie a cursului valutar, in sensul deprecierii leului. Totusi, in ultima perioada pesimismul analistilor s-a mai diminuat, pe fondul unor mesaje venite din partea oficialilor Bancii Nationale, care a opinat ca situatia deficitului extern nu poate provoca dezechilibre majore in economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO