Prima pagina

Crestere economica sub asteptari in trimestrul I. De ce a incetinit brusc consumul?

Crestere economica sub asteptari in trimestrul I. De ce a incetinit brusc consumul?

Click pentru imaginea marita

04.06.2007, 20:15 10

Cresterea economica de 6% din primul trimestru, anuntata vineri de Institutul National de Statistica (INS), a fost sub asteptarile analistilor. Un sondaj efectuat in urma cu doua saptamani de ZF, care a consultat 17 analisti si oficiali, a aratat o asteptare medie de 6,6% pentru cresterea Produsului Intern Brut pe primul trimestru. Cu alte cuvinte, economia a incetinit in T1 atat fata de asteptarile analistilor, cat si fata de trimestrele anterioare. La fel ca si pana acum, consumul a fost cel care a dat tonul cresterii PIB, de data aceasta cu o influenta negativa. Incetinirea vanzarilor cu amanuntul (retail), panala un plus de numai 4,3% fata de 24% anul trecut, a fost principala cauza a cresterii sub asteptari.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, a fost singurul care a estimat corect cresterea PIB in T1 (vezi www.zf.ro). "Noi ne asteptam la o crestere mai slaba din agricultura si servicii, conform datelor preliminare. Si la partea de impozite si taxe avem o contributie destul de modesta. Sigur e vorba de o incetinire de consum si un minus mare la exportul net", a explicat Dumitru evolutia indicatorilor pe primul trimestru. Alti analisti spun ca incetinirea consumului in T1 a venit din stocurile de produse acumulate de populatie inaintea aderarii la UE, la 1 ianuarie, de teama unor posibile scumpiri cauzate de integrare.

Industrie
Productia industriala a crescut cu 7,7% in primul trimestru, fata de un plus de 4,6% in T1 2006. Ritmul este in crestere fata de tot anul trecut (7,1%).

Constructii
Piata constructiilor a crescut cu 30,6% in primul trimestru, fata de un plus de 21,1% in T1 2006. Ritmul este in crestere fata de anul trecut (21,1%).

Retail
Primul trimestru a adus prima scadere a ritmului de crestere a vanzarilor din comertul cu amanuntul din ultimii 4-5 ani, fata de 24% in 2006.

Deficit comercial
Importurile au batut record dupa record in primul trimestru. Deficitul in relatia cu UE aproape s-a triplat, iar cel total a crescut cu 72%.

Veniturile bugetare
Veniturile colectate de bugetul public au crescut cu doar 8% in primul trimestru, fiind afectate in principal de performanta slaba la incasarea TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO